Runstreak – minst 1,6 km per dag

Påbörjade en runstreak igår, 1 maj, och har tänkt köra minst en månad.

Behöver kickstarta min maratonträning och satte samtidigt det som månadens utmaning för medlemmarna på Patreon.

Finns en liten runda här i skogen som är ungefär 2km om man inte springer flera varv så den kommer jag nog springa ganska många gånger, framförallt för att Maxie kan hänga med där.

Idag sprang jag dock längs vägen för ville ha en längre runda på 5 km istället.

Vi får se hur det går, men jag är iaf nöjd med två dagar haha!

Veckans träningsplanering

Efter många om och men har jag äntligen fått upp lusten att börja träna igen, så here we go! Nu tänker jag komma tillbaka till min form (snackar prestation nu, inte utseende) och sen bygga upp ännu mer.

Måndag: idag sprang jag 4km. Plan är att fortsätta bygga upp min löpning, behöver orka springa 4.2 mil i september nämligen.

Tisdag: imorgon tänkte jag prova på att träna på ett gym i Växjö (för första gången på evigheter). Blir bara lätt träning, känna lite på bänkpressen kanske.

Onsdag: vilodag för lär vara helt död efter att ha rört på bröstmusklerna för första gången på evigheter.

Torsdag: vila eller löpning, beror på när jag slutar jobbet, blir det tidigt kanske jag till och med gymmar.

Fredag: vila.

Lördag: yoga hemma och överkroppsträning på gymmet.

Söndag: RUN AT HOME! Ska egentligen springa 10km men det blir nog 5 km löpning och 5 km promenad… Min kropp är inte med på banan än konditionsmässigt.

Träning ska kännas roligt

Träning är något som behöver kännas roligt för att det ska bli av, eller hur? Det måste vara något som känns tryggt, roligt och något som man vill göra för att det faktiskt ska bli av.

Träningen behöver kännas givande, inte bara för att man ”ska” träna, utan för att man ska vilja träna också. För att det ska hålla på sikt.

Nu menar jag inte att träningen ska vara rolig varje gång, men på sikt måste det kännas bra i kroppen, måste kännas lättsamt och behöver vara något man tycker om.

Kanske är själva träningen inte jätterolig, men det du får ut av träningen, belöningen, det är kanske det du drivs av.

Vissa drivs av att springa långa lopp, och tränar för att klara av det.

Vissa drivs av att lyfta tunga saker, och tränar rörlighet för att kompensera kroppen för all den tunga träningen.

Vissa vill vara ute i trädgården hela sommaren och tränar därför under vintern för att motverka ryggont av allt grävande.

Vissa älskar känslan efter ett träningspass och tränar gärna korta men intensiva träningspass, gärna varje dag, för att få den där känslan.

Vissa älskar verkligen att lyfta vikter och tränar flera timmar bara för att få se hur musklerna jobbar i spegeln.

Vissa avskyr gym, och älskar att slå långa golfbollar och dra tunga väskor(?) efter sig med alla klubbor.

Vissa springer helst runt runt och jagar en boll tillsammans med sitt lag, och älskar att göra mål på motståndarna.

Finns inget rätt eller fel, utan det handlar bara om att hitta det som du gillar.


Vill du ha hjälp med att hitta det du gillar? Anmäl dig till min pt-väntelista här.

Träna med chinsstång

 thunder fitness

I stolt samarbete med Thunder Fitness har jag fått prova en chinsstång, något jag kan varmt rekommendera att skaffa till sin hemmaträning, oavsett om man är van att träna den typen av träning eller om man inte har kört någon sån träning liknande. Vill du klicka hem dig en egen så gör du det här.

Med en chinsstång kan man träna upp främst överkroppsstyrka, i och med att man gör chins, men man kan också träna en hel del annat, som greppstyrka och bålstyrka.

Ni som följt mig länge vet ju att jag är en förespråkare av att variera sin träning, så jag kommer alltid att rekommendera så mångsidig träning som möjligt, och att inte alltid bara göra en variant av en övning.

Övningen chins kan man variera på många olika sätt, med smalt grepp, med brett grepp, med en arm (om man är så stark dvs) och med omvänt grepp. Man kan jobba med excentriska chins (negativa) och man kan jobba med pauser i övningen, och många andra varianter. 

Först och främst tycker jag vi reder ut skillnaden mellan chins och pull ups/omvända chins.

Chins kör du med handflatorna bort från dig (pronerat grepp) och drar upp dig med hjälp av ryggmuskulaturen allra främst (latissimus dorsi). Armmuskulaturen hjälper givetvis till här. På engelska heter dock övningen pull-up. Det är också den här övningen det tävlas i, framförallt i olika fitnesstävlingar.

chinsstång thunder fitness
Startposition för att göra chins

Omvända chins eller pull ups heter det när du har handflatan mot dig (supinerat grepp). Här kan man välja lite vad man vill kalla det, men omvända chins är nog enklast i detta sammanhang, så vi kör på det. Chin up heter övningen i engelska sammanhang.

chinsstång thunder fitness
Pullups / omvända chins

Rörelsen ska givetvis vara en rak och kontrollerad rörelse, utan att man “swingar” kroppen, så greppa din chinsstång med händerna i ett lagom avstånd så att du får plats med överkroppen mellan dina händer och dra upp dig själv så hakan kommer upp till stången.

Lättare sagt än gjort för vissa. I den här övningen krävs det mycket teknik, såklart, och en hel del styrka. Det kan man träna upp genom att köra:

  • Statisk träning, där man försöker hänga så länge som möjligt i olika lägen exempelvis längst upp, eller i bottenläget (dock ej avslappnat)
  • Excentriska chins – att du hoppar upp till toppläget och håller emot på vägen ner mot marken. 
  • Med gummiband som hjälper till att dra dig uppåt.
  • I maskiner utformade för chins.
  • Att köra mycket latsdrag och andra roddar.

Sen handlar det om att variera sin träning, att inte bara träna på ett “läge” med händerna på din chinsstång, utan att du ibland kör smalt, ibland brett, ibland med handflatorna mot dig och ibland bort från dig och så vidare. Ju fler varianter du tränar på desto mer allroundtränad kommer du bli. 

thunder fitness

Greppstyrka

Förutom själva chinsövningen så kan man träna andra saker med en chinsstång.

Greppstyrka är en bra grej att träna, alltså där man bara rätt och slätt tränar på att hänga i ett räcke. Här är det bra att inte vara helt avslappnad i bottenläget, utan försöka brösta upp sig och aktivera axelmuskulaturen.

Armar & rygg

Armarna och ryggen tränas ju en hel del när man gör chins, men man kan göra många andra rörelser och övningar med ett chinsräcke, för om du inte riktigt har tekniken än för att klara av chins så kan man ha sitt räcke längre ner och göra olika typer av roddar. 

För snart ett år sen tränade jag väldigt mycket teknik i armhävningar, som ni kanske kommer ihåg, och är man i början av den träningen kan man sätta sitt chinsräcke i en lagom höjd och köra tricepsarmhävningar mot det till exempel.

chinsstång thunder fitness

Bålstyrka

Något jag brukar träna mycket (i princip varje gympass) är bålstabilitet och bålstyrka, och något jag vill kunna göra är strikta toes to bar, vilket är en övning där man hänger i ett pull up bar och lyfter upp sina tår med raka ben mot händerna och nuddar räcket och sen långsamt sjunker ner igen. Det är en övning jag tycker ser så snyggt ut och ja, för att göra den behövs ju ett chin up bar.

I början så tränar man på att orka lyfta knäna upp till magen, långsamt och kontrollerat, och när man orkar det så utökar man med raka ben och försöker lyfta högre och högre.

Det är en hyfsat lätt övning om man svingar kroppen och hjälper till med fart, men en supertung övning om man inte fuskar överhuvudtaget. 

Förutom den övningen så kan man göra många andra saker. Har man ett trx-band eller ett bra gummiband kan man sätta fast det i sitt chinsräcke och göra ännu fler övningar, då kan man träna både ben och armar och handståendestyrka och allt möjligt. 

 thunder fitness

Nu när jag har fått hem en egen pull-up bar så kommer jag fokusera mycket på att träna på chins framöver här hemma, speciellt eftersom pandemin gör att jag inte vill gymma just nu.

Jag tänker mig ett upplägg på kanske 10-15 minuter varannan dag där jag fokuserar på negativa chins, chins med gummiband som stöd och att försöka göra rörelsen så korrekt som möjligt utan att behöva hoppa upp.

Tidigare har jag nästan klarat av att göra chins, men det är ju ett tag sen, så nu får jag börja om lite. Bra och roligt projekt att ha här hemma nu.

Vill du också komma igång med din hemmaträning så kan du köpa dig en egen här.

Börja gymma med min minikurs

Ja, men hallå eller!

Hur är läget?

Här är det fortsatt sjukstuga, jag har ju testat mig för Corona (igår) och nu väntar jag på provsvaret som antagligen kommer imorgon, och ja, jag önskar bara att jag får bli frisk nu.

Under tiden i väntan på det där så har jag ju satt ihop en minikurs i att börja gymma som är helt gratis!

Tänk vilken grej!

Kursen hittar ni här och den är mailbaserad! Tre mail med tre videos direkt i din inkorg.

Kul va? 😉

Målet: så allroundtränad som möjligt

Hejhej! Vill först och främst säga att jag inte är så här brun just nu. Det är från Egyptentiden, men kände att det var dags för en sån igen.

För det andra så ja, nu tänkte jag prata lite om mina träningsmål just nu och ja, detta är ju ingen nyhet för många av er, men får ändå frågan ofta och mitt allra största träningsmål just nu är att bli så allroundtränad som möjligt.

Att klara av så mycket som möjligt och så varierat som möjligt, ja, det är målet.

Och det som jag tränar för just nu är att klara av:

  • Marklyft 150kg och knäböj 100kg (någon gång runt jul är väl tanken haha)
  • Klara av att göra chins igen
  • Träna upp min rörlighet genom yoga
  • Löpträna inför ett eventuellt maraton i vår (om nu det blir något lopp då?)

Min tanke är att köpa mig ett par skridskor när hockeysäsongen börjar och lära mig åka igen, men det är också en tanke jag haft i x antal år så vi får se hur det går på den fronten.

Sen… ja, jag vill bli större och starkare. Bygga mer muskler, växa, kanske gå upp en storlek eller två.

Men det behöver inte gå så snabbt. Vill ta det i min takt. En sak i taget.

%d bloggare gillar detta: