• Värt att tänka på

  Jag bryr mig inte om vad du väger

  Nyss fick jag ett mail som… alltså, den frågan jag fick var ungefär på samma nivå som att säga att jag är en rasist eller något annat sånt där ni vet. Som om jag vill sprida viktminskningshets. 

  Jag bryr mig inte om vad du väger. Du kan vara stor eller liten, du kan vara lång eller kort eller vad du nu är. Det handlar om din insida, vad du stoppar i kroppen, och vad du gör med kroppen som jag tycker är intressant.

  Jag bryr mig inte om du har en eller två fettvalkar, om du är storlek 48 eller 52, eller 32 för den delen. Eller vad vet jag vad det finns för storlekar, spelar ingen roll.

  Jag lägger ingen värdering i ditt utseende och det är ingenting jag jobbar med.

  Så nu blev jag riktigt jävla arg, ber om ursäkt för språket, för det kom en samarbetsförfrågan från ett företag som jobbar enbart med viktminskning, och de vill att jag ska jobba som personlig tränare för dem, typ som en ambassadör.

  Fan, det är väl kul att vara snygg naken, ja, det erkänner jag att jag med tycker, men vem säger att en viss fettprocent är snyggt och en annan inte är?

  Vem säger att det största målet med livet ska vara att ha en viss typ av kropp? Att inget annat duger.

  Det var tydligen för länge sen som jag skrev om det här, för var länge sen jag fick en sån förfrågan. 

  Ibland får jag såna förfrågningar från kunder.

  Alltså, kunder som vill att jag ska hjälpa dem ner i vikt. Och det är väl okej, folk ska få gå ner i vikt om de nu vill det. Men jag fokuserar bara på att de kunderna ska komma igång med träningen och äta mat som de får mycket energi av, där det inte är så mycket skitmat och försöker ändra vanor.

  Försöker lägga till lite promenader, lite mer fysisk aktivitet, lite mer nyttig mat.

  Min erfarenhet är att om kunden väljer att våga lita på mig och äta mycket mat så kommer kunden få de målen den vill ha. Är det viktnedgång som gäller, ja, då jobbar vi för det, är det viktuppgång, ja, då jobbar vi på ett annorlunda sätt och jobbar för det. Är det att bli starkare, eller orka mer i livet, ja, då jobbar vi mot det.

  Allt handlar om vad du stoppar i kroppen.

  Inget handlar egentligen om utseendet.

  Du kan vara stor.

  Du kan vara liten.

  Du kan väga vad du vill.

  Jag kommer fokusera på att din kropp ska må bra.

  På att du ska bli stark.

  På att du ska ha energi.

  Ork.

  Känna att du orkar prestera.

  Och då spelar det ju ingen roll vad du väger.

  För det finns inget som säger att en ”smal människa” har en hälsosam kropp.

  Eller att en ”tjock människa” är ohälsosam.

  Låt personer se ut som de vill.

  Se till att dina medmänniskor äter hälsosamt, rör på sig, men håll fan käften angående deras kropp.

  Det behövs inte mer hets i det här samhället. Inte om något som om hur vi ser ut. Fokusera på att vara hälsosam, att äta mat som får dig att må bra på sikt.

 • Värt att tänka på

  Min träning är min känslokontroll

  Ibland mår jag bra. Ibland mår jag skit. Ibland är det något däremellan.

  Och med träningen, med att slita och dra i tunga vikter, så mår jag lite bättre varje gång.

  Jag får utlopp för min sorg, min ilska, min ångest och alla andra känslor också.

  Som ni vet så mår jag ju inte jättebra alltid, och den här veckan, inför mens-veckan, så är det ännu sämre. Mitt humör går upp och ner, jag gråter ena stunden och skrattar andra stunden, MEN sådär några timmar efter att jag gymmat så är oftast känslorna på en lagom och stabil nivå.

  Och det här är ett av mina största varför, att få må bra mentalt. Det är därför jag går ner gång efter gång efter gång till gymmet, gärna fler gånger i veckan än jag egentligen borde (men har blivit bättre på att vila också), och det är därför jag fortsätter.

  Sen handlar det såklart också om att bli stark, att må bra i min kropp och inte ha ont, vilket jag inte längre har, varken i axlar, knän eller rygg, mina tre problemområden, men nog är den mentala biten längst upp.

  Min känslokontroll är min räddning tror jag. Utan det här hade jag nog brutit ihop för länge sen, och fastnat i självhatet. Inte orkat ta mig ur röran som jag lämnades i, eller lämnats i flera gånger, fler än vad som kanske är rimligt.

  Det här året har fler personer rensats bort i mitt liv än jag planerat. En som jag brukade se som min bästa vän (och pojkvän), en viss hund (dock inte den på bilden) och sen några andra jag också tyckt så mycket om, som bara ramlat bort, så ni kanske förstår att det har varit lite kämpigt.

  Och det är bara något som jag får acceptera.

  Min känslokontroll är gymmet, de fria vikterna och att få bara vara där andra fokuserar på att bli starka.

  Där vi alla bara accepterar varandras existens. Vi fokuserar på vårt och låter andra sköta sitt.

  Ibland mår jag bra, ibland mår jag skit. Och det är väl bara något jag får acceptera. Det kanske blir bättre i framtiden, med ännu fler kilon på skivstången.

 • träna med Clara,  Värt att tänka på

  Börja gymma – baby step version

  Idag tänkte jag ge er mina bästa tips för att komma igång med gymträningen, med baby step.

  baby steps

  Vad ska man göra om man vill börja gymma, men inte vågar? När paniken och ångesten äter upp en inifrån och en inte ens klarar att gå förbi ytterdörren?

  Ja, ett sätt är att ta till baby-step-metoden. Inte lägga världens största träningsplanering direkt, utan ta en sak i taget. Beroende på hur jobbigt du tycker att det är så tar du en punkt i taget, två punkter i taget, eller ja, hur du nu vill göra. En punkt per dag, en punkt i veckan, eller varannan dag.

  Jag tror på dig.

  Baby step för att börja träna

  1. Gå förbi ytterdörren.

  2. Gå in på gymmet, gå in i omklädningsrummet, gå in på toan och sätt dig där och andas en stund. Gå på toa vetja.

  3. Gå in på gymmet, gå in i omklädningsrummet, gå in i duschen, duscha, och gå hem sen. Basta också såklart, om ditt gym har det, för hur skönt är det inte att basta?

  4. Gå in i gymmet, byt om och gå in i konditionsdelen i gymmet. Gå 10 minuter på löparbandet, 5 minuter cykel eller 7 minuter på crosstrainern. Ta ett par dagar och testa varenda konditionsmaskin de har på ditt gym. Några minuter på varje. Roddmaskinen är min favoritkonditionsmaskin. Testa och utvärdera.

  5. Gå in i gymmet, kör några minuters kondition och gå fram till ett hantelställ. Gör några bicepscurls och gör de 4 gånger. Gå och duscha, basta (!) och gå hem sen.

  6. Gå in i gymmet, värm upp med några minuters kondition, kör några överkroppsövningar, bland annat bicepscurls som du har koll på, någon latsdragsmaskin eller roddmaskin kanske? Axelpressar tycker jag om, antingen med kettlebells, hantlar eller med skivstång.

  7. Här är ett gäng övningar du kan göra med fria vikter, eller så kan du prova det här överkroppspasset. Eller kanske det här benpasset? Lär dig några övningar i början och bli proffs på dem. Lär dig tekniken och lär dig att göra dem med olika redskap. Därefter kan du lära dig några nya. Du behöver inte kunna allt direkt.

  baby steps

  Eller så gör du i en annan ordning. Eller tar ännu fler punkter.

  Kanske bokar du en PT.

  Kanske bokar du en gyminstruktion.

  Kanske tränar du med en vän.

  Kanske tar du och testar att träna med en styrkelyftsklubb eller tyngdlyftningsklubb.

  Kanske börjar du gå på ATC-pass som Actic brukar köra mitt i gymmet, då är det ett cirkelfys-pass med saker som är vanliga att träna med i gymmet, och du får en bra instruktion av hur man gör med varje övning.

  Kanske börjar du gå på gruppträningspass istället.

  Vill du ha ännu mer stöd kan du anlita mig som online-PT eller så går du med i min fb-grupp. Eller båda såklart.

  Jag är hundra procent säker på att du kommer lyckas!

  baby steps

 • Träning,  Värt att tänka på

  Att träna allsidigt – fem grunder att jobba på

  Vad är det att träna allsidigt?

  För att träna hela kroppen och alla viktiga punkter i kroppens funktioner, så behöver man träna både styrka och uthållighet, vilket många är bra på att göra antingen det ena eller det andra. Men förutom det behöver du även träna rörlighet, koordination och snabbhet, för att din kropp ska vara så fysiskt stark som möjligt.

  Jag har som mål att vara så allroundtränad som möjligt, så jag klarar att leverera på de flesta olika träningsutmaningar som jag har. Jag vill kunna bli så stark i kroppen som möjligt, så jag orkar dra upp mig själv, orkar springa tough viking, marklyfta min kroppsvikt flera gånger om och många andra saker. I det ingår det även att inte skada mig på något onödigt sät, att bli frisk i min axel igen och vara hel och stark. Ni vet, sådär stark så man inte bara överlever vardagen utan klarar de olika fysiska utmaningarna med bravur.

  Att träna styrka

  Det innebär att man tränar upp sitt 1RM, One Repetition Max, sin maximala styrka. Det är något som enklast görs i gymmet, där man tränar med en hög belastning som kommer utifrån, men för en del så är belastningen tillräcklig att köra enbart på kroppsvikten, då vissa personer inte tränat lika länge som andra.

  Jag tränar det här allra mest, när jag tränar marklyft, knäböj, tyngdlyftning och bara olika komplementövningar i gymmet. Det här är det som jag tycker är roligast och det som utmanar mig mest. Det är här jag är bekväm och kan pusha mig själv lite extra. Just nu har jag inget större upplägg i gymmet mer än att växla mellan höga och låga repsantal veckovis, men har tänkt att testa olika träningsprogram längre fram. Nu vill jag mest jobba med min teknik och bygga upp min grundstyrka igen. Min axelskada trivs väldigt bra med det här upplägget just nu verkar det som, så det är ju positivt.

  Att träna uthållighet

  Det innebär att du tränar upp din kondition, din endurance som det brukar sägas på det där utrikiska. Då tränar man på en hög nivå under lång tid, för att bygga upp sin syreupptagningsförmåga. Det man tränar för är att förbättra kroppens prestation, så att samma runda blir lättare och lättare.

  För tänk om du börjar cykla till jobbet, 8 km, varje dag, hela tiden, från att aldrig ha cyklat på kanske tio år, så kommer ju de första gångerna vara riktigt jobbiga. Du kommer svettas som bara den och varenda gång kommer vara som ett jobbigt träningspass. Men efter ett tag så anpassar sig kroppen, den blir bättre på att cykla och du blir uthålligare. Till slut är du så vältränad, så de här 8km är mer myscykling än träning, mer vardagsmotion och din stund att få vara ute och bara motionera lite.

  För då är den riktiga utmaningen att vara ute och cykla i flera timmar istället och jobba mer med intervallträning, än transportcyklingen. Då kanske det handlar om att ta stora tag i sin konditionsträning och jobba mer strukturerat.

  Just nu har jag som plan att träna löputhållighet en gång i veckan, och den rundan jag har nära mig just nu är runt 6 km. Kanske ska försöka hitta en lite längre runda, men just nu trivs jag bra med den.

  Att träna rörlighet

  Det tränar man för att vara rörlig och flexibel, klara av vardagens utmaningar med bravur och inte riktigt få de där smärtorna i till exempel axlarna för att man sitter för mycket med datorn. Det tränar jag upp med att köra yoga regelbundet, och göra olika rörlighetsövningar när jag gymmar.

  Jag vill vara funktionell, jag vill jobba bort smärtan i min axel och få tillbaka hela min rörlighet, jag vill bli mer flexibel och ha en bättre rörlig kroppskontroll.

  Att träna koordination

  För att träna upp sin koordination behöver man tänka till lite. Man behöver utmana sig själv att göra svåra övningar, träna upp sin kroppskontroll, träna upp sin core stability och bli stabil i kroppen. Klara av att göra ett utfall baklänges utan att hålla i sig i en kant, klara att stå på ett ben, ha det andra benet i nittio grader och samtidigt vrida överkroppen utan att tappa balans och ha kontroll över kroppen.

  Det här tränar jag både i min yoga och i tyngdlyftningen som jag börjat träna lite grann igen. Jag vill ha en bra kroppskontroll, stabil och säker core, något som klarar allt som jag vill utsätta kroppen för. Sen tränar jag det här såklart i min dans, där jag tränar för att ha kontroll över kroppen.

  Att träna snabbhet

  Det viktigaste man behöver träna kommer alltid sist, eller hur? Nej, men skämt åsido. Hur gör du för att träna upp din snabbhet? Att träna snabbhet gör man både genom att accelerera men också genom att bromsa, exempelvis accelerera upp högt i ett hopp och sen landa på ett säkert sätt, alltså bromsa.

  Snabbhet tränar jag genom min cykling, där jag försöker cykla så snabbt som möjligt (tävlingsmänniska). När jag springer brukar jag även köra några “all out”-intervaller, där jag springer en kort sträcka så fort jag kan. Snabbhet tränar jag även i tyngdlyftningen, där jag försöker bli explosiv i vändningarna och stötarna. Krångligt men kul.
  Snabbhet kan du exempelvis träna i en konditionsroddmaskin, där du kan köra på maxfart i 30 sekunder, vila 20 sekunder, köra 30, vila 20 och upprepa så du jobbat 8 gånger. Skriv upp din distans och se hur långt du kommer och hur du utvecklas. Där är det lika mycket teknik som snabbhet såklart, men så roligt att träna!

  Att träna allsidigt

  Kan vara svårt men också kul, beroende på hur man jobbar med det.

  Det viktiga är att träna lite av allt, för att kroppen ska må så bra som möjligt. Det är viktigt att komma ihåg alla fem grunder i sin träningsplanering, och även om man inte vill träna mycket styrka eller mycket snabbhet, så behöver kroppen det för att bli så bra på det man vill som möjligt. För att kunna fortsätta utvecklas i styrkan, så behöver du träna konditionsträning också.

 • Värt att tänka på

  När skivstången hjälper en att bli en stark singel

  Hej på er.

  Nu är jag frisk.

  Det har jag bestämt.

  Så idag ska jag få åka och träna.

  För det behöver jag.

  Och det förtjänar jag.

  Hur blir man ens en stark singel?

  En självständig stark sådan?

  Jag vet inte, jag är inget proffs.

  Men jag vet att det blir bättre när jag tränar. När jag får använda kroppen. Svettas. Pressa mig själv. Utvecklas. Prova nytt.

  Det får mig att få känslan av att jag klarar mig själv. Att jag kan fortsätta även utan att han är vid min sida. Att jag inte måste ha honom där.

  För jag saknar inte längre, inte på samma sätt. Saknar ibland såklart, när jag hör eller gör något som påminner om honom, men jag saknar inte hela tiden. För jag har börjat acceptera. Börjat gå vidare. Hjärtat har börjat acceptera att det kommer var brustet en tid framöver, och att det kommer ta tid.

  Jag har gjort en lång lista på saker jag vill göra

  Bara random saker jag skulle vilja göra i livet, står så många olika konstiga saker, men såna saker som jag verkligen verkligen verkligen vill göra.

  Saker jag redan bockat av:

  • Gå på Växjö Lakers hemma (gjorde det i lördags)
  • Äta hotellfrukost (i två veckor på Playitas)
  • Testa nytt träningssätt (Playitas bjöd på många nya saker för mig)
  • Gymma på ÖKK (vilket kanske inte är så konstigt egentligen, men när jag skrev listan så behövde jag fylla på med saker som är enkla att genomföra för mig, så att jag fick bocka av något liksom)

  Saker jag tänker bocka av inom en snar framtid:

  • Ha en bubbelkväll
  • Gå på bio en vardag
  • Brodera något bra
  • Lära mig mer teckenspråk
  • Bo på hotell i Örebro (nästa helg!)
  • Köpa ett par skridskor och lära mig åka
  • Marklyfta min dubbla vikt

  Saker jag drömmer om:

  • Resa till Buenos Aires
  • Köpa mig ett eget slott
  • Cykla runt på Gotland
  • Åka på vinmaraton

  Vissa är mer rimliga än andra, såklart. Men allt kan faktiskt bli sant, om man bara vill. Och jobbar för det.

  Jag tror att det är viktigt att jobba mot något. Försöka bli stark och försöka skapa nya snabba minnen som inte den där personen är en del av. Som att åka iväg på en resa. En utbildning. Göra något nytt. Testa något nytt.

  Vissa mål måste vara extremt lätta

  Nivån måste vara:

  • Gå upp ur sängen varje dag efter max en timme efter att klockan ringde
  • Fixa en god frukost och inte bara ta ett glas vatten
  • Orka gå till biblan och låna en bok
  • Orka plocka undan fem grejer hemma
  • Bädda om sängen
  • Gå till jobbet

  Inte jobbigare än så, eller liksom vad som är rimligt i ditt liv. Vissa dagar är det på den nivån, andra dagar mår jag bäst i världen och orkar allt. Klarar allt. Vissa dagar är det inte på samma sätt. Men den starkaste människan är nog den som blivit lämnad. Och jag försöker bli en stark singel.

 • Värt att tänka på

  Vad enkel träning är för mig

  Inlägget innehåller reklam för mitt företag Clara Färdiga Gå.

  Enkel träning

  Det är något som jag funderat på senaste dagarna. Det här med den enkla träningen, som är enkel att genomföra, den som har en låg tröskel.

  Den träningen som man genomför, även om motivationen är låg. Den träningen som man tar till, även om det känns långt bort att träna.

  För mig är det gymträning. Den där enkla träningen som jag kan göra även om det känns jobbigt att träna den dagen. För mig är det liksom naturligt att gå och köra ett träningspass på ett gym, och tröskeln att testa nya gym har minskat enormt, bara sen jag träffade H och vi tränat på alla möjliga gym.

  Däremot är inte det där med löpning någon enkel träning för mig.

  För vissa är det så enkelt och så självklart att snöra på sig löpardojorna och sticka ut i närmsta löparspår och köra ett par kilometer.

  Enkel träning för mig är säkert inte samma sak för dig. För dig kanske det inte ens finns något som heter ”enkel träning”, tröskeln kanske är för hög för att överhuvudtaget röra på sig.

  Och hur gör man då?

  När en känner att en verkligen borde träna, men inte kan förmå sig att göra det.

  Mitt tips är att ta hjälp. Ta hjälp av någon som kan och vet saker om träning. Vad för saker den ska veta om träning, ja, det kommer ju vara olika beroende på vad du vill ha för träning i ditt liv.

  För ska du satsa stenhårt på löpträning, ja, då ska du inte prata med mig, utan någon grym löpcoach. Ska du satsa på simning ska du inte heller prata med mig. Däremot, om du vill satsa på enkel styrketräning, antingen utan vikter eller med vikter, ja, då ska du prata med mig.

  Enkel träning – den som blir genomförd

  Den som du vet att du kan klara av.

  Alltså, den enkla träningen kan vara förjävligt jobbig och behöva 110% fokus från dig. Exakt rätt musik i hörlurarna, exakt rätt ord från receptionisten som hälsar på dig på gymmet, eller exakt de där träningskläderna.

  Det kan kännas förjävligt att springa de där intervallerna eller göra de där benböjarna, men jävlar vad skönt det kommer vara att bli klar, eller hur? På ett sätt är det ändå enkelt, för du vet hur belöningskänslan i kroppen kommer vara.

  För du kommer bli så nöjd med dig själv över att du ens tog dig igenom passet, eller hur?

  Enkel träning – när någon annan bestämmer

  Det här är väl ändå det enklaste i alla former. Tror det här är därför det går så hiskeligt bra med både gruppträning och personlig träning just nu.

  För hur skönt är det inte när någon annan säger åt dig vad du ska träna? Jag tycker det kan vara helt underbart ibland, och lite tråkigt ibland. De flesta träningspass bestämmer jag själv, men ibland låter jag Henke bestämma, eller så följer jag något pass eller program som jag sett på någon blogg eller en annan kanal.

  Eller så kan jag jobba med tid, och låta tiden bestämma hur länge jag ska köra en viss övning. 20 sekunder = gör så många utfallssteg som möjligt.

  Träning är inte svartvitt.

  Så därför tycker jag att du, just du som läser just nu, ska klura ut vad du tycker är enkel träning. Är det att ta en promenad till jobbet på morgonen? Eller ett svettigt gruppträningspass? Ett långdistanspass på racercykeln? En fotbollsträning eller rollerderbyträning?

  Eller vet du inte alls? Nä, det är såklart okej det också.

  Man måste inte ha ett rätt och ett fel. Träningen behöver inte vara svartvit. 

   

  Vill du anlita mig? Skicka ett mail till mig på info@claratoll.se eller läs om mina tjänster på min pt-sida.

 • Blogg,  Värt att tänka på

  Juni – som det var då

  Med inspiration av Jennifer så gör jag en tillbakablick i min blogg här på claratoll.se på vad jag gjort de senaste två åren under juni månad. Om ni hängt med sen starten, så vet ni ju om att jag bloggat här sen augusti 2015, så juni fanns ju inte med förrens 2016.

  Jag minns den här bilresan väldigt tydligt. Tog pappas bil och körde upp den till Örebro (varför minns jag inte men behövde väl den av någon anledning), och stannade på vårt vanliga rastställe strax innan Jönköping. Årets första bad, lite för kallt, för var kallt i början av juni 2016, men väldigt härligt.

  Vägen mellan Växjö och allt som ligger norrut går liksom alltid genom Jönköping, så vare sig man ska upp till mormor och morfar, numera Örebro eller upp mot Stockholm, så är Jönköping ett sånt där riktigt bra rastställe. Antingen är IKEA och lunchrestaurangen bra, eller så är det här badstället bra. Att köra själv i ungefär 4 timmar i sträck är omöjligt, men med en rejäl paus i mitten funkar det ju. 

  Har ni några ställen ni alltid stannar på när ni ska någonstans?

  På tal om bad liksom

  Förutom att bada tänkte jag att jag på riktigt skulle bli bra på det här med Roller Derby. Börjar nu dock lägga den drömmen på hyllan så smått. Oh well.

  2016 var tanken på roller derby stark och drömmen stor, men så gick tiden och drömmen minskade och nu är den inte lika stark längre så att säga.

  2016 var en riktigt bra cykelsommar. Cyklade långt, ofta och mycket. Många olika äventyr runt Örebro. Cyklade till Solliden, cyklade till Lanna Kalkstensbrott och Hemfjärden runt, bland annat.

  Får nog ta tag i det där i sommar igen. Saknar äventyren!

  View this post on Instagram

  22 👑

  A post shared by Clara Toll (@claratoll) on

  På tal om cykeläventyr OCH badäventyr – jag och mamma och pappa var på Visingsö och cyklade runt (och jag badade).

  Och så började jag göra träningsgifar till bloggen. Det, kära vänner, det har varit en framgångsfaktor i alla mina träningsprogram jag skrivit till kunder och bara själva passen här på bloggen. Riktigt bra faktiskt.

  På den tiden då min styrketräning gick framåt innan hela jag började må dåligt och gick bakåt. Vår+sommar-2016-träningen hade ungefär samma uppåtkurva som jag har nu, det var så härligt och roligt att träna då!

  Juni 2017 var min sämsta träningsmånad ever, mådde katastrof, stress totalt med skola och ingen träning gick framåt överhuvudtaget. Oh well. Tränade åtminstone. Det är jag väldigt glad för, tror att det hade varit värre om jag inte gjorde det.

  View this post on Instagram

  Sommar ♡

  A post shared by Clara Toll (@claratoll) on

  Jag och några vänner åkte och badade ungefär varje kväll ett tag där i juni också. Världens bästa grej. Kändes som jag levde i vattnet ett tag och så vill jag så gärna ha det igen. Vaaaaarför bor vi i en stad där det inte finns några bra utomhusbad med cykelavstånd?!

  Och tränade ju på konstiga ställen på instagram! Haha detta var faktiskt så kul att göra. Kanske får göra en repris?

  Tog även examen, hade mina sista Fotboll-För-Alla-Tjejer-träningar och försökte överleva. Höll flertalet bra gruppträningspass och njöt av att plåga andra hehehehe. Tränade för fullt för GMUn som stundade och sen det bästa:

  Firade midsommar och började samtidigt prata med den person som numera är min sambo. Hehe. 

  Juni 2018

  Ser verkligen fram emot vad juni 2018 kan ge i och med att jag så mycket bättre nu stressmässigt, min träningskurva är spikrak uppåt (började månaden med PB) och har en London/Oxfordresa planerad bland annat.