Muskulär inaktivitet eller om att alla inte åker Vasaloppet

träna med clara

Idag hade vi besök av en från Örebro Läns Idrottsförbund, Tina, som jobbar med FYSS och FaR, alltså hur träning kan vara en behandling vid olika sjukdomar. Träning måste ändå vara något magiskt.

Visste ni om att 59% av alla i Europa motionerar eller idrottar aldrig (enligt eurobarometer,läs sammanfattningen).

Är inte det en ganska sjuk siffra? I Sverige är vi de som tränar mest, men också som sitter still mest. Ganska skrämmande det med.

Vad är egentligen fysisk aktivitet och vad är träning? Enligt vad vi läser här och min egna definition så är fysisk aktivitet all muskelrörelse, planerad eller oplanerad. Träning är planerad träning, där du gör något för att bibehålla eller förbättra en fysisk förmåga.

Fysisk aktivitet är alltså när du går och handlar, när du tränar på golfsvingen, när du cyklar till och från jobbet (vilket jag hoppas du gör), när du kramar om en vän, när du dammsuger, när du springer en löprunda eller när du gör något helt annat. Allt som handlar om att använda din muskulatur är fysisk aktivitet.

Stillasittande är det nya röka.

Stillasittande då? Det är muskulär inaktivitet. Svenskar sitter mest i hela Europa. Det pratas mer och mer om hur farligt det faktiskt är… Och ja, istället för att prata om hur farligt det är att inte röra sig, så tycker jag det är roligare att prata om vad som händer när du faktiskt rör på dig!

Du syresätter kroppen och hjärnan bara genom att resa på dig, gå tre varv runt bordet och sen sätta dig igen. Din hjärna kommer orka mer om den syrasätts och helt plötsligt kan du koncentrera dig på din uppgift, bara genom att ta en minuts paus. Obs: pausen blir bättre om du INTE kollar på din telefon under tiden. 

Hur mycket SKA en röra på sig då? ACSM (American College of Sports Medicine) har tagit fram riktlinjer, som svenska FYSS har tagit efter, och de rekommenderar minst 150minuter/vecka för måttlig aktivitet, där 75 av minutrarna gärna får vara intensiv aktivitet. Det har även lags till på senare år att muskelstärkande aktivitet ska göras minst två gånger i veckan, men muskelstärkande behövs såklart inte göras på gym, om en inte vill det, utan det kan lika gärna göras hemma med armhävningar, utfall och benböj till exempel. 

Svenskar sitter still allra mest i Sverige, och tränar mest. Vi är otroligt duktiga på att åka iväg till gymmet och träna, men det kanske inte alltid räcker… Sitter du still i tio timmar resten av dagen så kanske, kanske du skulle må bättre av att röra dig lite mer, lite mer vardagsmotion, än bara ditt hårda träningspasset. Fast sluta INTE med passet, det är grymt, din kropp mår så bra av det!

Kroppen kan inte lagra fysisk aktivitet, den behöver mer, och mer, och mer. 

Förutom det vill jag gärna att ni, mina kära läsare, investerar i er själva och er framtid genom att röra på er varje halvtimme. Gärna mer. Se det som en utmaning, hur lite per dag kan ni sitta, jämfört med era kollegor? Ställ dig upp var tjugonde minut i någon minut, och prestera bättre på arbetsplatsen, jobbet eller bara för att må bättre. Res dig upp i varje reklampaus under programmen du kollar på kvällen. Gå en tio minuters promenad på eftermiddagen. Gör något lätt och enkelt. Må bättre. 

Alla ska inte åka Vasaloppet. Men alla behöver träna.

4 Comments

  1. Bra! Jag antecknade en del för att ha till att påminna mig. Är pensionär, har hus och trädgård. Artros hindrar från särskilt raska promenader, men inte från promenader.

  2. Åh, så bra skrivet Clara! Det är verkligen skrämmande hur tvunget stillasittande man blir av vanligt kontorsjobb. För walk-and-talk anses iaf hos oss väldigt kufiskt…

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.