tränarprogrammet

 • tränarprogrammet,  Värt att tänka på

  Måste man räkna på allt?

  träning som tar hand om insidan

  Senaste dagarna har jag hängt lite på kommersiella gym, ni vet såna där kedjegym, som Actic till exempel.

  Gymkedjor, där alla möjliga människor tränar och där alla möjliga människor blir proffs.

  Senaste dagarna har jag hört många olika saker som man ska räkna på, som att man ska skriva ner hur varenda repetition och set kändes, hur varenda vikt kändes, och på vilken RPE-skala, vilken hastighet bicepscurlsen gjordes i (hahaha JA jag vet) och många andra saker.

  När jag hörde allt vad de snackade om, de där fyra olika kompisgängen, så blev jag både trött och fundersam.

  Varför ska motionärer träna som elitidrottare?

  Det finns ingen vits i att mäta hastighet i bicepscurls, skriva ner varenda repetitions-RPE, och allt annat sånt, om man inte är elitidrottare, vilket de här personerna uppenbarligen inte var.

  Det finns ingen vits i att vara så extremt noggrann och försöka maximera varenda set, om du inte måste, för att du lever på din träning.

  Fine, det kan vara kul att se hur samma reps-antal på xx kilo känns dag 1 och dag 24 i en programmering, exempelvis knäböj, men för det ska man inte göra det här i varenda övning, varenda repetition.

  Bild från när vi på Tränarprogrammet gjorde fystester, löptester, precis såna som man brukar göra med elitidrottare, när tiondelar, hundradelar och även tusendelar spelar roll.

  Nej, du måste inte räkna på allt.

  Jag tycker det kan vara roligt att räkna repetitioner på en vikt, och att se hur passet gick överlag. Man kan ha en skala från 1-10, där 1 var supertungt och 10 var jättelätt, och så kan man värdera sitt pass däremellan. Första gången man gör passet kanske det är en 1a, andra gången en 3a, och tredje gången en 5a.

  Men hastighet i bicepscurls.

  Tur att de inte såg mig halvt börja gråta av skratt när de sa det, fick anstränga mig enormt för att inte skratta alltför högt.

  Jaja.

 • Blogg,  tränarprogrammet

  Det är inte hälsosamt att träna så mycket Clara

  Igår fick jag en sån där kommentar igen.

  Någon som oroar sig för mig. Som tycker att jag tränar för mycket för mitt eget psyke. Som tar i för mycket, gör det hälsosamma ohälsosamt och gör för mycket helt enkelt.

  Ojoj, vad jag tränar vet ni.

  Visst är det fantastiskt med folk som tycker till, innan de ens frågat hur det står till. 😉

  Absolut. Tränar en hel del. Gillar att röra på mig. Får ont i ryggen om jag inte tränar styrka på flera dagar specifikt för ryggen.

  Men äsch, det mesta jag tränar är inte ens i närheten av ohälsosamt. Faktiskt. Tro det eller inte.

  Måndagar: ev löpning och sen styrketräning på kvällen.

  Tisdagar: styrketräning.

  Onsdagar: oftast löpning enbart. Ev styrketräning om inte löpning. Eller vilodag.

  Torsdag: gruppträning (som blir som världens konditionspass för svettas galet mycket på dem), ev styrketräning efteråt om inte svetten rinner för mycket och jag är för hungrig.

  Fredag: styrketräning. Ev gruppträning här med

  Lördag: vila oftast.

  Söndag: vila oftast, ibland styrketräning.

  Och hur mycket är det egentligen?

  Ganska lagom om du frågar mig. Som en tränande person som gillar styrketräning och försöker få till löpningen.

  Min stora fördel mot andra är att jag har ett ganska lugnt liv just nu där jag inte gör mycket annat än sitter framför datorn, eller går eller cyklar till PT-kunder, gruppträning, min träning eller ev andra saker. Skriver träningsscheman, filmar saker till instagram, youtube eller fb. Försöker hitta vardagsträningen i det mesta. Har också väldigt bra återhämtning under nätterna, vaknar bara mer och mer utvilad ju längre sommaren går, vilket gör att jag orkar ta i lite extra, gå lite längre och så vidare.

  Så egentligen tränar jag inte så mycket, även om det kanske verkar som det i mina sociala medier. Men som PT så kan jag ju inte lägga ut bilder på när jag bara sitter och latar mig, eller hur? Vem skulle anlita en soff-PT?

  Har som ni vet mått dåligt ett tag så är väldigt noga med att känna in dagsformen. Senaste månaden har dagsformen oftast känts väldigt bra och full av energi när det är dags att träna. Motivationen är tillbaka. I like.

  Vad innebär egentligen hälsosam träning?

  När blir träningen ohälsosam? Vart går gränsen? När blir det för mycket?

  Ja, det är svårt att säga, det är verkligen individuellt, men i idrottspsykologin pratas det om overtraining, ortorexi och såna där symptom som att personen ständigt är trött, får näsblod, sover dåligt, inte kan prestera längre på träningspassen och så vidare. Aldrig känner sig utvilad liksom.

  De flesta av mina kunder har problemet: kommer inte igång med träningen och har svårt att få till träningen en gång i veckan.

  Men det finns ju den andra sidan av myntet också, de som tränar alldeles mycket för dem själva individuellt. Och vart går gränsen? Vart är gränsen mellan vanliga människor och elitidrottare? Ska vanliga människor ta råd från elitidrottare angående träning? Vem ska tänka stopp vart? Är det rimligt för en vanlig människa att lägga tre timmar om dagen på träning? Eller fem timmar?

  Jag är beredd att säga ja på fem timmar, beroende på personen, dennes liv, vad det är för träning och så vidare.

  Det finns inget direkt svar på den frågan egentligen, eller hur? Vad tycker du?

   

 • Blogg,  GMU-träning,  tränarprogrammet

  Att bli klar med en sak jag borde gjort klart i november

  Som ni säkert numera har koll på så har jag ju en hel del kvar i skolan, och en av de sakerna är att skriva en jättestor träningsplanering. En årsplanering för valfri sport. Jättestor.

  Och idag har jag gjort klart en sjukt jobbig sak – räknandet på hur mycket tid de ska träna/vecka.

  Sjukt nöjd.

  Har visserligen massor kvar att göra med den uppsatsen, men nu har jag gjort det som jag fått ångest över så nu har jag bara det ”roliga” kvar. Bara massa skrivande och sökande på information och motiverande varför jag valde de siffrorna jag valde.

  Det är ändå ganska lätt, det är räknandet jag inte gillat och det jag skjutit på sen i ungefär november. Och nu är det över. 

  Firar med en fin kopp kaffe, skriva det här blogginlägget och strax ska jag gå ut och röra på mig. Tre timmars promenad tror jag det ska bli. Ni vet, träna för försvaret. Är ju i Katrineholm idag så ska försöka hitta någon bra led att gå på. Har en hel del härliga podd-avsnitt att lyssna på så kommer nog inte ha tråkigt iaf. Dags att gå vilse! 😉

 • Blogg,  Företagarlivet,  tränarprogrammet

  Att vara heltidsföretagare

  Det är ändå ganska sjukt. Det är liksom över. Skolan. Plugget (nästan) och allt sånt där. Har en del grejer jag skjutit upp, så har lite kvar i skolan, men det kommer inte komma nya saker. Jag kan göra de där sakerna när jag orkar och har motivation.

  Jag har tagit examen.

  Numera är jag företagare på heltid. Numera ska jag försörja mig själv. Inga mera lån. Mina egna pengar. I företaget.

  Det är ändå lite sjukt. Och jag är ganska omotiverad faktiskt. Är rätt slut i huvudet. Den sista terminen har varit tuff. Som ni säkert märkt har jag varit sjuk otroligt mycket hela terminen, och har liksom pressat och stressat mig för att hinna allt jag vill. Väldigt dumt men är nöjd nu. Hyfsat. Aja. Nu vet ni iaf hur jag mår. Min motivation är liksom långt inom mig.

  Det som finns motivation till är min träning. Det är SÅ SKÖNT ATT TRÄNA. Det är så skönt att ta sig ut i skogen en runda (!!) och bara springa lite, gå lite, eller ut och cykla, träna gruppträning ute eller gymma. Eller ja, motivationen för dagens gympass var låg men ändå. Det är så skönt. Älskar känslan efteråt. Men det är också så långt som min motivation sträcker sig just nu.

  Imorgon ska jag på en workshop med mina fina vänner här i Örebro. Vi är ju ett blogg-gäng som ses ibland (ganska ofta faktiskt) och jobbar tillsammans. Imorgon ska vi workshoppa och jobba på idéer för att skapa material ungefär exakt hela dagen. Låter som en perfekt bra grej för mig just nu. Kanske kommer motivationen fram.

  Längtar tills jag känner det där suget på att skapa. Hitta på kul grejer till företaget. Hitta samarbeten med lokala företag. Intervjua tränande personer. Testa nya saker. Skapa bra innehåll till både youtube och bloggen och allt.

  Jag är matt men kommer nog tillbaka snart. Jag har några idéer som jag fnular på men som jag inte orkat ta tag i riktigt än. De tankarna vill jag verkligen ska bli BRA så det får ta en vecka till innan jag kickar igång det här.

  Men jag har nästan tagit examen iaf.

  Riktig examen får jag ju inte förrens jag har klarat allt i skolan………… 😉

 • Blogg,  tränarprogrammet

  Imorgon är det fyra veckor kvar

  Och sen är det examen.

  Om fyra veckor är det slut på skrivande, på pluggande, på ångest och allt sånt. Om jag nu blir godkänd. 

  Det är så att jag har väldigt mycket att göra de här närmaste fyra veckorna i skolan och med ett jobb jag tagit på mig, vilket kanske var dumt såhär i efterhand. Det kommer dock bli kul att göra det jobbet, så tänker inte säga nej, men då kommer annat komma i kläm.

  Det får jag ta, för det är fyra veckor kvar. Sen efter det kommer livet vara lättare. Då kommer det vara heltid på blogg och företag. Och då kommer jag vara en roligare Clara.

  Fyra veckor kvar. Och sen är det slut. Tränarprogrammet i all ära, men nu är jag faktiskt riktigt trött på det där programmet.

 • tränarprogrammet

  Nu kör vi slutspurt inför tentan

  Det är dags för mig att ta tag i kvällsplugget innan tenta. Det där med att gå igenom allt en sista gång. Hoppas på att det här blir min sista tenta på Tränarprogrammet. Gråta mig till söms och sova jättedåligt och sen gå upp och naila den där tentan. Om det känns förjävligt? Ja. Om det ska gå ändå? Ja. Time to rock and roll.

  Den mest dramatiska studenten ni kan hitta.

%d bloggare gillar detta: