Det här med socker

Semledagen

Idag är en viktig dag i Sveriges historia, fettisdagen. Fettisdagen firas innan fastan, det är en gammal svensk tradition inför påskfirandet, och eftersom fastan är lång och dyster så är det alltid kul att ladda upp med något gott, semlan. Just namnet fettisdag syftar på all fet mat man brukade äta förr inför fastan. Det är väl inte lika vanligt att man fastar numera, men det goda från alla traditioner verkar fastna mer än det tråkiga… 😉

Jag har börjat med ett sockerförbud. En dag i veckan får jag äta socker, andra dagar är det ett big no no att äta socker för mig just nu.

Nej, jag går inte på diet. Det här handlar om en livsstilsförändring, eller egentligen mer som ett test för mig själv. Jag har gjort såhär varje vår i några år nu, där jag har varit olika hård mot mig själv, där jag förra året inte åt något socker alls i några veckor, året innan var det okej så fort jag slutade på fredag eftermiddag till att jag började måndag morgon.

Den här gången tänker jag testa ett tag att välja bara en dag i veckan där jag äter socker, beroende på vad som händer den veckan. Och därför valde jag idag, eftersom det är fettisdagen och vi blev bjudna på semlor…. 😉 Melodifestivalen på lördag blir nog inte lika rolig, men jag får göra något annat gott då, kanske fruktsallad?

Jag har gått på dieter tidigare, men det är faktiskt ingenting jag rekommenderar. Jag tycker det är viktigt att hitta en balans i vardagen där man aktivt väljer nyttiga val så ofta man kan, men där det finns plats för godsaker och onyttigheter också. Jag försöker leva efter 80-20-modellen, där 80% är det nyttiga och 20% är det onyttiga. Det är ingen exakt siffra, men det är något att eftersträva.

Det viktigaste för både dig och mig är att hitta en livsstil som fungerar, där man får plats att unna sig, men att man inte behöver unna sig varje dag. En gång eller två gånger i veckan är helt okej, så länge man inte överäter de dagarna som är ens ”cheatdays”.

2 Comments

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.