Söndagsplanering inför kommande träningsvecka

Hur gör man? Vilka bitar är viktiga att tänka på? Hur ska en göra för att komma ihåg allt? För att inte få allt att gå i kras?

Först och främst: Du är mänsklig.

Vissa veckor kommer du få ihop din träningsvecka ypperligt bra, andra veckor kommer det skita sig på varenda punkt. Kom ihåg det och släpp det ibland.

Ett pass jag hade tänkt att gå på i tisdags bara ställdes in, utan förvarning, så helt plötsligt var det bara borta ur min app. Jaha? Vad gör man då?

Söndagsplanering inför kommande träningsvecka

Något jag tycker många hakar upp sig på är att allting ska vara perfekt, att man inte får byta från sin grundplanering och att det alltid ska vara som man tänkt, vilket kan vara både dumt och farligt.

När jag skriver min träningsplanering till både mig själv och till mina kunder så brukar jag inte planera styrkepassen efter dagar, utan bara lägger dem som pass 1, pass 2, pass 3 och så vidare. Samma om jag ska följa någon annans planering, så kör jag bara passen i ett löpande format och ej bestämt efter vilken dag det är.

Sen funkar vissa så att de vill ha måndag, tisdag och torsdag som träningsdagar och då kör man ju bara pass 1 måndag och pass 2 tisdag och så vidare. Men skiter det sig en tisdag en gång så kör man bara pass 7 på torsdagen istället för tisdagen, utan att lägga en större värdering i det.

Se över din vecka

Vad ska du hitta på? Vad har du för möten, för jobbtider, plugg som ska göras, och barn som ska skjutsas och hundar som ska passas? Vad ska du anpassa dig efter?

Planera hela veckan och sätt upp en grundstruktur så vet du vad du ska förhålla dig efter, vilka dagar du behöver mycket energi och vilka dagar det funkar bra att vara trött i kroppen (ja, jag planerar när jag ska köra marklyft efter vilka dagar jag behöver ha pigga ben exempelvis).

Vad vill du träna?

Finns det något som du tränar för just nu? Eller vad tycker du är roligt att träna? Något du vill testa på? Vad finns det för träningspass på ditt gym som passar ditt schema? Passar det bättre att springa på onsdagen för att köra tufft på torsdagen på det där crossfit-passet? Eller vad vill du ha den här veckan?

Sätt sen in passen i din kalender, som att du bokar upp det som viktiga möten. Viktiga möten kan man såklart ställa in, men de får inte ställas in bara för att något annat ska göras istället, speciellt inte tvätta eller något annat sånt tråkigt.

Din hälsa är a och o och då kan tvätthögen vänta en dag till.

Äta för att prestera

Okej, du har dina träningspass nu. Du har dina viktiga träningsmöten.

Nu ska du orka också. Inte skita i det för att du är trött.

Vad ska du äta den här veckan för att orka träna? Vilka dagar är det bra att ha med sig ett ordentligt mellanmål till jobbet för att äta någon timme innan det är dags att köra? Och vilka dagar är det bra att ha med en rejäl matlåda till jobbet?

Vilka dagar ska du förbereda så du har frukost med dig att äta efter du tränat på morgonen? En kexchoklad är inte frukost, hur gott det än är.

Reklam: behöver du hjälp att planera din träning och din kost, och veta vad du ska träna och äta, då kan du anlita mig som PT här.

Ha en back-up plan

Vissa veckor kommer din träningsvecka inte se ut som det är tänkt. Vissa dagar kommer allt skita sig och du kanske till och med har lite halsont.

Vissa dagar känns allt hur bra som helst, och du har en vecka i planeringen, så du byter plats på vilodagen och träningsdagen. Kanske är det mycket att göra i helgen så du egentligen inte kommer hinna träna då, så då är det ju bättre att träna i veckan när du faktiskt hade tid.

Gå inte all in direkt

Tänk på att det är roligare att ha två pass planerade som du faktiskt kom iväg till, än att ha fyra pass och bara kom iväg till två. Besviken vs glad för att du lyckades.

Det är bättre att få in bonuspass i så fall, så att grundplanen är två pass, och att du har utrymme för ett extra pass.

När det gått ett tag och du alltid har tre pass varje vecka, ja, då kan det vara bra att planera in det tredje passet, men testa en månad åtminstone innan du höjer ribban. Det är extremt viktigt med en positiv känsla kring sin träning, än att känna krav och ångest för att du inte lyckas med det som egentligen är orimligt.

Ha en grym träningsvecka

Och kom ihåg att ha roligt!

Vill du läsa mer om det här?

* indicates required

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.