Fem fördelar med att träna med fria vikter

Först och främst – PB! RepsPB i böj idag! Inga vackra böj, I know, men men! Tränar såklart teknik ibland också. Men men… Ändå nöjd!

Fysiologiska fördelar av att träna styrketräning

Hej på er! Idag tänkte jag bjuda på sista inlägget i serien om att träna med fria vikter, så därför kommer ett lite mer vetenskapligt inlägg med lite egna åsikter och reflektioner såklart.

Sjukdomsförebyggande fördel

Först och främst så bör alla vuxna träna muskelstärkande fysisk aktivitet minst två gånger per vecka för att främja hälsa, minska risk för kroniska sjukdomar, förebygga förtida död och förbättra fysisk kapacitet. Minst två gånger per vecka. (Fyss)

Alltså någon form av styrketräning minst två gånger per vecka.

Hälsorekommendationerna ligger på 8-12 reps, minst ett set, 8-10 övningar, gärna stora muskelgrupper involverade.

(glöm inte att psykiatriska tillstånd som ångest och depression kan lindras).

Balansfördel

Genom att träna med fria vikter, exempelvis benböj, frontböj eller tyngdlyftning, så tränar du upp din balans i kroppen. Du blir bättre på att hantera belastning, att aktivera dina muskler och hitta en god kroppskontroll.

En bra balansövning är såklart utfallssteg med ex kettlebells i händerna. Att hålla i instabila vikter gör att din kropp behöver jobba stenhårt för att bli stabilare.

Snygghetsfördel

I det här inlägget skrev jag om att varje person blir mycket snyggare av att träna styrketräning.

Och ökar självförtroendet. Ju mer kilon du orkar lyfta, desto stoltare blir du ju.

Stresstålighetsfördel

I Hjärnstark kan du läsa om hur du blir mer stresstålig och mår bättre av att träna.

Snabbare resultat-fördel

Kanske mer partisk åsikt, har inte hört talas om studier på detta, men jag tror att det går snabbare att få styrkeresultat om man tränar med fria vikter istället för maskinträning.

Om du ex kör benböj med skivstång behöver många muskler aktiveras för att jobba och stabilisera, men i maskin så är det enbart de musklerna som behöver jobba, och inga stabilisatormuskler behöver hjälpa till. Kanske inte behövs att du spänner bröstryggen, eller har en bra stabilitet i fotleden, om du kör med maskiner. Däremot är det viktigt med bra aktivering när du kör med fria vikter.

Och glöm inte att kroppen inte kan lagra fysisk aktivitet, utan du behöver faktiskt röra på dig dagligen. Därför är det ju grymt om du börjar lägga in något fria-vikter-pass varje vecka.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.