Varför matlådor är guld värt

Tänk er ändå. En stor välfylld matlåda med underbart god mat i.

Köttfärssås och spagetti, med massa grönsaker och lite härlig sås till. Eller kanske falafel med ris och lite andra wokade grönsaker och någon ostboll till. Eller ugnsstekta grönsaker, som broccoli, rödbetor och lite annat gott. Det med en grönsaksbiff och lite jasminris.

Äter ju säkert 10 matlåder i veckan på jobbet (alltid två st per pass), så den här bruden kräver att det alltid finns matlådor färdiglagade hemma. Tänk om jag skulle köpa två mål mat ute varje pass, 140kr varje arbetspass. Kanske inte så mycket, men tänk att en matlåda kanske kostar 15 kronor istället. Och om den kostar 15 kr så har jag väldigt mycket dyra saker i.

Det är ändå ganska sjukt vad en sparar pengar med matlådor.

Mitt bästa tips med matlådor är att trycka i massor med olika saker. Det är så otroligt tråkigt att äta samma sak en hel matlåda. Min mage kräver mycket mat och är det 50% kött och 50% ris så tröttnar ju en fort. Det är ju roligare med lite ris, lite grönsaker, lite kött, någon grönsaksbiff, någon stekt lök eller vad ni nu kan komma på.

Det är lättare att äta allt och äter jag allt vill jag inte småäta sen, utan är nöjd. Bara en kaffekopp efter maten och sen klarar jag mig.

Igår lagade jag soyafärssås (köttfärssås men soya) och pasta, med bondbönor och lite smått och gott jag hittade i frysen. Försöker alltid se till att jag har lite olika saker att stoppa i mina matlådor, lite wokgrönsaker, lite grönsaksbollar, lite olika plock.

Saker du inte ska ha i din matlåda: potatis i alla dess former. Vet inte hur det är med potatisbollar men det är väl knappt potatis. Kokt potatis blir äckligt, ugnsstekt blir äckligt, pommes blir äckligt. Och då menar jag när du har haft den fryst. Mina matlådor får inte plats i frysen haha!

Saker du bör ha i din matlåda (eller iaf bredvid): såser. Såser som fungerar ok att frysa: gräddsåser och thai sötsur sås. Såser som blir sådär: tomatiga såser, som ketchup eller tacosåser.

  • soyafärs, med pasta, falafelbullar, bönor och lite wokgrönsaker
  • kycklingrätt jag lagade för väldigt länge sen, minns fortfarande att det var SÅ gott.
  • vegetariska biffar med ostbollar, ris, ”svenska grönsaker”, och rödbetor som steks i ugnen innan.
  • en köttbit med råris och blandade grönsaker
  • en jättegod matpaj
  • Rödbetsbiffar med ris och annat till (mitt försök ser ni här haha)

Tänk på att inte försöka göra din matlåda för torr, utan se till att ha med olika såser, och eventuellt ha någon sås bredvid. För torr mat blir liksom inte gott att äta, speciellt om du kör som jag, djupfrysta matlådor som värms upp.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.