#GivAktOchBitIhop eller om varför Militärkvinnor är viktigt

”Jag gjorde värnplikten med målet att söka officershögskolan och man gjorde tidigt klart för oss att de var tävling om platserna och befälsutbildningens betyg avgjorde i princip vår framtid. Utbildningen avslutades med utgång för soldater och officerare, där vi drack stora mängder alkohol. Därefter var det efterfest i lägenheterna hos våra befäl. Vi det laget var jag i princip medvetslös och visste inte var jag befann mig. Ett av befälen tar med mig till sitt rum och drar ned mig i sängen fast jag försöker säga att jag inte vill. De andra bankar på dörren och vill att jag ska komma med hemåt, men befälet håller för min mun, håller kvar mig och försöker ha sex med mig. Jag somnar och följande morgon får vi våra betyg. Jag lever resten av värnplikten med känslan av ’hon som knullade sig in på officershögskolan’.”

Ett av alla uttalanden som gjordes i och med #Givaktochbitihop som publicerades förra veckan. #Givaktochbitihop kom fram i efterdyningarna av #metoo, och i den facebookgrupp jag vart med om innan uppropet publicerades så har jag läst så otroligt sjuka och hemska saker som hänt anställda, rekryter och civila i Försvarsmakten. Kvinnor som varit tvungna att ändra arbetsplats, som valt att gå, som inte kunnat få den arbetsuppgift hon förtjänar eller annat. Kvinnor som har blivit våldtagna på sin arbetsplats men som sen själva fått utstå hat. Kvinnor som blivit trakasserade vid matbordet där kollegorna sitter runt om och inte gör något alls.

Vi vet ju redan att det finns så otroligt många idioter därute som våldtar, misshandlar och så vidare, så tänkte inte prata om det där.

Tänkte mer prata om det här med att vara tyst. #Givaktochbitihop.

Att godkänna att samtal om våld, om sex och om att kvinnor ska vara sämre än män. Som att kollegorna till den där tjejen helt klart hörde vad som sas men som inte sa ifrån. Som att många hör vad som sägs men som inte säger ifrån. Att en viss jargong normaliseras. Var går gränsen? När blir det för mycket? Vad är roligt?

Att bara vara tyst och acceptera att någon skriker hora efter någon annan, det gör i mina ögon dig till en lika förjävlig person.

Att bara vara tyst och acceptera när någon säger vad som helst som är förnedrande av båda könen, det gör dig till en lika förjävlig person.

Nej, det behöver inte heta kärringkast, tjejarmhävningar, eller bög-whatever.

Ofta är det en jargong som någon hela tiden vill tänja på gränserna på, som kanske inte är ”dålig” först överhuvudtaget, men där snacket går, någon testar gränsen, alla skrattar, någon annan testar ännu mer, och vips så snackas det om att våldta och folk skrattar då. När folk skrattar i samband med att någon pratar om att våldta, ja, ni förstår säkert.

I min egen GMU- utbildning har jag inte stött på något av ovanstående (förutom tjejarmhävningar, men killen tystnade när jag gjorde mer armhävningar på fötterna än han, och nu har jag inte hört mer sånt), men jag har läst och läst om vad andra upplevt.

Och framförallt har jag ett instagramkonto jag får rensa på titt som tätt. Det är män (framförallt) som skriver att tjejerna jag postar bilder på där är snygga, frågar mig privat i PM om de (eller jag) är singlar, om jag vill gifta mig(??) med dem eller om jag vill göra andra trevliga saker med männen.

Har fått flera kommentarer på instakontot om att tjejerna på bilderna inte är värdiga att jobba i Försvarsmakten för att de har smink på sig, för att de inte vet hur de ska stå på bilderna för att se respektingivande ut och för att de helt enkelt inte kan representera FM.

Det är egentligen ganska sjukt, men ändå är det så det är. Kommentarer som jag får rensa bort.

Militärkvinnor (både fbgruppen och instagramkontot) har möjliggjort diskussioner som inte riktigt tidigare fått plats i FM, där majoriteten vart män.

Jag hoppas att allt med #GivAktOchBitIhop kan göra förändringar i FM och självklart #metoo i resten av världen, men vore inte helt fel om Försvarsmakten gick i täten i de här frågorna. Vi fick första eller andra veckan en ordentlig genomgång på FMs värdegrund, och då var allt sånt här otroligt tydligt för oss, och jag hoppas att övriga rekryter och anställda också fått eller kommer få en minst lika tydlig genomgång av värdegrunden. Tyckte det var otroligt skönt att de på förbandet tog så tydligt avstånd från allt som inte hör hemma i FM.

Jag hoppas att allt med #GivAktOchBitIhop kommer skapa samtal på varenda arbetsplats i FM. Att det skapar tankegångar hos alla idioter (både förövarna och de tysta) så de börjar tänka på hur de beter sig. Att det är fullt möjligt att säga ifrån, säga emot, och inte bara acceptera.

Jag hoppas att det kommer bli stora förändringar i FM framöver. Att det är slut på särskiljningar, att det är slut på tanken att ”kvinnor hör inte hemma i Försvaret, de hör hemma i köket” och annat som jag hört och läst.

Jag hoppas att det framöver kommer användas ord som ”hen”, ”person”, ”gruppen” istället för ”män”, ”han”, och ”grabbarna”.

Jag hoppas att det är slut på tystnaden, kvinnor inte längre måste bita ihop. Att anmälningar på sexuella övergrepp inte längre glöms bort som jag läst om att så många har gjorts. Att inte befälen bara hänvisar till ”männens natur” angående smekningar och annat idioterna håller på med.

Jag hoppas att det bara tar slut.

Läs mera: Wilda tänker till om #givaktochbitihop.

6 Comments

 1. när jag var ung…1945 satt kvinnan på enpedistal
  Hon vill det inte själv men där satt hon i alla fall
  De tog veckor till 1:a kyssen och månader till
  ligget
  Nu krälar hon i gyttjan Vilket fall
  mittemellan vore bra
  LAGOM ÄR BÄST
  HH

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.