Du behöver inte uppgradera dig fullt ut

Nu är äntligen hösten här, nu är det dags för nya rutiner, nya möjligheter, nu ska jag börja med en ny diet och nu ska jag börja springa, gå varje morgon innan jag åker till jobbet och så ska jag börja sova tidigare och så ska jag sluta äta godis och så ska jag…. 

Känner du igen dig? Antingen för dig själv eller för dina vänner eller kollegor. Samma visa varje höst. Allt ska ändras, inget duger som gjorts tidigare och samtidigt ska huset renoveras, garderoben rensas och få nya kläder och allt sånt där. Ni vet. 

Två veckor kanske det håller, om det ens överlever första helgen. Sen är det kört. Sen sitter du där med dina gamla vanor och känner dig värdelös. Samma visa varje år. 

Jag tycker faktiskt du ska bryta det mönstret. Jag tycker att du ska sluta försöka uppgradera dig med allt. Sluta börja träna 5 gånger i veckan, börja med en ny diet plus fem andra saker samtidigt. För det är otroligt jobbigt att svänga runt med hela livet på en gång. 

Istället tycker jag att du ska ta en sak i taget. 

Skriv gärna ner allt du skulle vilja ha i ditt liv. Skriv ner att du vill träna och äta sunt och gå morgonpromenader och sova tidigt och allting. 

Och så väljer du ut en sak du börjar med. Vi säger promenaderna som exempel. 

Du har ju 12 kilometer till jobbet på morgonen, och det är ju tufft att gå hela vägen dit, men vad skulle kunna hinna med är att parkera lite längre bort på den där gratisparkeringen som ligger fem minuters promenad från jobbet, eller hur? Det skulle du kunna göra på tisdagar. Och på torsdagarna skulle du kunna gå med dina barn till förskolan istället för att ta bilen. Det hinner du ju, torsdagarna brukar vara lugna på jobbet. Och angående kosten kan du lägga in att du ska förbereda morotstavar varje söndagskväll så att du har lite snacks på jobbet på måndagen. 

Och sen kanske det räcker. Åtminstone för tillfället. 

Hur känns det här? Överkomligt? Du fixar det va? Om några veckor kan du gå till närmaste gym och be om att få prova på en gång. Kanske boka in en PT på en ”genomgång av gymmet.” 

För det är otroligt lätt att säga att det är dags att ändra allt. Det svåra är att få det gjort. Det är betydligt lättare att ändra en sak i taget. Tisdagsmorgonar. Torsdagarna. Söndagskvällen. Tre små saker. 

En sak i taget. 

2 Comments

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.