Varför BMI är värdelöst

Jag tycker BMI är värdelöst. Det är taskigt och det visar ingenting. Varför? Jo, det ska jag försöka förklara härunder.

Först och främst vill jag bara säga varför jag går runt och tänker på det här. I några dagar har det diskuterats viktuppgång och viktnedgång flitigt på twitter, bland nära vänner och senast idag på vår föreläsning. BMI trodde jag inte många använde för sin egna resa, men verkar vara vanligare än jag hoppats på.

BMI mäts genom att dela en persons vikt i kilo med kroppslängden i meter i kvadrat. Så om vi tar min vikt (70kg) delat på min längd (1.75) i kvadrat får vi ca 23 i BMI = jag har vad de som tagit fram BMI en normalvikt.

BMI

Fördelar med BMI som viktkontroll är att en kan se över en stor grupp om de är överviktiga eller inte. Så om jag skulle göra en stor studie på alla Örebros studenter och se hur de förändras under deras studietid så hade jag använt mig av BMI. Aldrig till en enskild person.

För det första, så ser du lätt på någon om hen har en övervikt eller inte. Det syns om någon har mycket muskler, eller om någon är underviktig, eller har en hög fettprocent.

För det andra, BMI tar inte hänsyn till någon muskelmassa what so ever. Muskler väger mer än fett. Jag har en vän som är väldigt stor, men som är ett muskelberg, och som enligt BMI har nästan fetma grad 1. Han kanske ligger på kanske 8% fett, vilket inte är speciellt mycket, men ändå är han i en riskzon enligt BMI.

För det tredje, BMI visar inte hur hälsosam du är. Det finns de som är normalviktiga enligt BMI men som har den osundaste livsstilen någonsin. De finns de som har 30 i BMI, men som har en sund livsstil, de tränar flera dagar i veckan och rör sig mycket på arbetet, men bara som är storleken större. BMI tar inte hänsyn till kondition, till prestation, till rörlighet, till något. 

Om jag ska ta tester på en person och ta reda på om personen är överviktig, underviktig, eller personens fysiologiska status just nu kommer jag istället göra helt andra tester. Fystester som testar styrkan, syreupptagningsförmågan och hjärtfunktionen kommer visa ett mycket tydligare resultat på hur vältränad och hälsosam personen är än BMI. Kroppsscanningar och att mäta bukhöjden ger också andra, mer trovärdiga resultat än vad BMI kan ge er.

Sådana tester ger oss något mer att utvärdera, speciellt efter en träningsperiod med en bra kosthållning. Själv har jag gått upp i vikt, så jag har gått upp i BMI-skalan, men samtidigt har jag blivit smalare, eftersom mitt kroppsfett sakta men säkert har bytts ut till muskler.

Jag kommer aldrig säga att det är bra att vara överviktig, men människor är överviktiga av olika anledningar. VIssa idrotter kräver en stor fettmassa, andra kräver att personen har så lite fett som möjligt, Roller Derbyn bryr sig inte om det överhuvudtaget. Det är inget jag pratar om med mina kunder, om de inte själva vill, utan mitt mål med alla de kunder jag har är att de istället ska få en sundare inställning till kosten, där de ska må bra och kunna fungera optimalt i sin vardag. Där vardagsmotionen inte är något de ens funderar över och där de hälsosamma kostvalen kommer automatiskt.

Det här inlägget kanske är lite rörigt, men poängen är att BMI är värdelöst. Jag tycker det bara är något som skall kollas för stora folkgrupper, om det är något generellt som skall kollas, men andra tester är desto mer intressanta och visar bättre resultat. 

Källa: WHO och mina egna reflektioner.

8 Comments

  1. Jag har faktiskt aldrig tänkt på att det är bättre att använda på populationer än enskilda individer. Har liksom undrat varför man överhuvudtaget tog fram måttet om det är så värdelöst för enskilda personer… men det kanske är svaret! =)

    • Ja, men faktiskt! Gör en stora studier, typ som att se genomsnitt i Sverige, Norge, Danmark och Finland, då kan det vara bra! Men annars, värdelöst! ?

  2. Håller med dig, BMI är inget annat än en siffra och säger ingenting om hälsa. Tyvärr används det flitigt och är ett hett diskussionsämne på mitt jobb.
    Jag själv (som inte ser mig som överviktig) är överviktig enligt skalan, för att jag har mer muskler på min kropp. Kommer i håg en hälsoundersökning vi gjorde genom jobbet där BMI var centralt och jag fick höra att det var lite för högt men trivdes jag i min kostym var det bra med undermeningen att det är nog bra om du lättar lite i vikt. Att jag tränar regelbundet (och ganska mycket mer i förhållande till en vanlig ”svensson”, äter okej, åker långa lopp, inte röker, inte dricker, sover okej osv spelade liksom ingen roll, jag var liksom inte nog så hälsosam).

    På tal om knepiga mått kom en kollega och berättade att hon fått ligga på rygg och magen mättes, beroende på hur ”hög” magen var fick hon ett värde på att hon behövde gå ned i vikt.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.