Tyngdlyftning tränarutbildning steg 1

tyngdlyftning tränarutbildning steg 1

Nu ska jag bli tränare i tyngdlyftning också.

Tänka sig. Den där dagen för snart ett och ett halvt år sen när jag vågade mig in på flaket för första gången och frågade om de kunde lära mig att lyfta (vilket jag tänkte var i benböj), och min nuvarande tränare Erik säger absolut, och lurar på mig att börja med tyngdlyftning.

Nu i efterhand måste jag säga att det är bra att han gjorde det, men resan har inte varit lätt, det ska ni veta.

I början, första tiden, ja, då var skivstången tung. Att få upp den över huvudet, samtidigt som jag skulle böja mig och vara häftig och allt samtidigt…. ja… Det tog ett tag innan tekniken började sitta.

Igår fick jag beröm för att mina stötar var fina av en som jobbar med tyngdlyftning, en som har varit landslagstränare och liksom levt i OL-världen väldigt länge. Det, mina vänner, det var häftigt. 

tyngdlyftning tränarutbildning steg 1

Tyngdlyftning tränarutbildning steg 1

Kursen är en tvådagarskurs med fokus att personerna som går den ska lära sig lyfta och lära ut korrekt teknik. Att kunna korregera när det är fel och hjälpa så det blir rätt. Vi fick lära oss hur själva lyften ska gå till, hur tävlingslyft ska se ut och framförallt hur vi lär andra hur det ska se ut.

Att ha sysslat med det här i ett och ett halvt år har varit väldigt skönt nu under de två dagarna. Jag har ju haft ett försprång, inte minst i hur tränarsnacket går.

Tro det eller ej, ni som är tränare på ÖKK, men jag lyssnar faktiskt på er. Kanske inte alltid vad ni säger till mig, men generellt, vad ni säger. Hur ni pratar med alla som tränar därnere och hur ni förklarar lyften. Lite som en slags tränarpraktik har jag nog sett det som, och det har gett resultat, för under kursens gång har jag förstått vad det är ni sagt.

Examinationen

Så, nu har vi lärt oss allt möjligt om tekniken och om lyften. Nästa steg är alltså att examineras i det här, så vi blir godkända. Examinationen är att genomföra lyften och sen förklara för någon annan hur lyften går till, samt korregera om det blir några fel. Plus en teoribit då.

Examinationen blir om några veckor, tre veckor tror jag. Jag ser fram emot att göra examinationen (hur ofta säger jag en sån sak??) och ser fram emot att få gå steg två. Steg två är mer planering än själva tekniken, det handlar om optimering av ett träningsprogram över längre tid och saker som är bra att ha koll på som OL-tränare.

TÄNK om jag får träna någon i framtiden som verkligen blir duktig på TL-lyften. Det vore något hörrni!

Vill ni se mig lyfta? Klicka HÄR.

2 Comments

  1. Det är alltid så fascinerande med sporter som ser så enformiga och tråkiga ut tills en får lära sig lite mer och fattar att det inte är så jäla lätt och okomplicerat 🙂
    Hälsningar Linnea i Bayern

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.