En himla massa pluggande om roller derby, mens och om kompressionskläder

plugg

Visserligen gammal bild men lika relevant. Såhär ser mina dagar ut. Datorn framför mig hela dagen. Plugg plugg plugg.

Just nu håller jag på att plugga på tre saker:

  • Periodisering av Roller Derby.
  • Kompressionskläder och återhämtning
  • Menstruation.

Snö vid GIH örebro

Såhär önskar jag att mina dagar såg ut. Åtminstone pluggpauser. Men, nej, man kan ju inte få för mycket.

Det bästa med allt är att det är roligt. Verkligen. Superkul. I promise. 😉

Träningsplanering med Sv landslaget i Roller Derby

I en av uppgifterna som ska in i januari skriver jag om en roll jag låtsas har axlat, en roll som huvudtränare över svenska landslaget i Roller Derby.

I min roll ingår det att skriva en träningsplanering för året innan RD World Cup som är i februari 2018. Alltså för landslaget. I uppgiften ska saker ingå som:

  • Styrketräning för Roller Derby – hypertrofi, maxstyrka, explosivitet och sånt där som har med det att göra
  • Planering av konditionsträning – både on track och off track.
  • Periodisering av Roller Derby – när ska de träna på vad
  • Återhämtningsstrategier. Hur ska spelarna återhämta sig från matcherna som spelas ibland två på samma dag, ibland dagen efter den andra och ibland bara en match. Är öl och hamburgare verkligen bra för återhämtningen?

Superkul att skriva om RD, speciellt i skolan, och liksom få tänka efter kring det där. Till skillnad mot andra sporter så finns det INGET forskat på RD. Bara typ om hur bra det är med RD för vi öppnar upp för de som inte passar in i andra situationer och en liten studie om skador för typ 5 år sen. Det betyder att jag nästan kan säga vad som helst. 😉

Kompressionskläder och återhämtning

Förutom att 6HP träningsplanering ska in i mitten av januari så ska 6HP kompressionskläder in i mitten av januari ca samma datum.

Den här uppsatsen är dock skitkul och jättespännande, faktiskt! Det är så roligt att idiotförklara forskare som gjort skumma studier och inte undersökt faktorer som faktiskt spelar roll i återhämtningen, och det är kul att jämföra vad de säger i diskussionen mot vad de får i resultatet. Det är så tydligt när en forskare är mot eller för kompressionskläder, och det är så tydligt när de är för. Nästan direkt i rubriken märker en det liksom.

Det jag ska kika på är alltså om huruvida kompressionskläder är bra för återhämtningen eller inte. Hur lång återhämtning i så fall? I kombination med aktiv återhämtning i form av lätt joggning eller cykling?

Det är en hel del frågor jag ska svara på och jag tänkte såklart dela med mig av det jag kommer fram till när jag är klar med uppsatsen.

Menstruationsundersökning

Som ni kanske märkt om ni följt mig ett tag så är jag väldigt intresserad av hur mens påverkar prestationen. Alltså psykologiskt. Och detta är något jag vill undersöka i en C-uppsats, hur jag nu ska få till det….

Men innan c-uppsatsen är på riktigt (efter mitten av januari när vårterminen börjar) så ska vi ha en miniuppsats på vad vi skulle vilja forska inom i c-uppsatsen.

Det vi ska göra är att samla massa artiklar och läsa dem och sen presentera dem för vår klass i en kvart typ. Det bästa är att det hela tiden kommer massor med nytt om menstruation för det börjar nästan bli trendigt att snacka om det.

kafe kulör

Detta är varför jag inte kommer ha speciellt mycket ledig tid närmaste tiden. Ca fram till den 13e januari eller vad det nu är för datum när allt ska in. Jag har även tänkt jobba med företaget och ha lite fritid och så är det kul med träning. 😉

Därför är det här inlägget förtidsinställt och det kommer komma flera förtidsinställda. Jag tror att sommaren kommer innebära mer tid till livet. Nu fram tills c-uppsatsen är klar… ja, det kommer vara kötta, kötta, kötta. Dock roligt köttigt.

2 Comments

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.