Öppet brev till hela media

Kära media. Jag vill inte längre lyssna på dig om hur jag ska se ut.

Jag vill inte längre höra att en viss vikt är den bästa, att en annan är för mycket eller för lite. Vad spelar det för roll om personen väger en viss vikt? Ni i media vet ingenting om min längd, ni vet ingenting om hur mycket jag tränar eller vad jag äter?

Jag vill inte längre veta vilken fettprocent som är hälsosam, vilken som är för mycket, för lite, eller något helt annat. Ni vet ingenting om jag kämpar med att behålla en viss fettprocent, eller inte. Ni vet inget om jag går på en speciell diet för att behålla den vikt jag kämpat mig till från min övervikt, eller om jag försöker hålla den vikt jag har nu från att ha varit underviktig.

Jag vill inte längre se reklam om den nya superdieten som du går ner 10 kg på tre veckor på. Jag vill inte se mer reklam om sommarkroppen, om bikinikroppen eller att om jag slutar äta en viss sak så kommer jag förlora mer bukfett.

Jag vill istället se reklam om friska, starka människor.

Människor som slår världsrekord på världsrekord i sin idrott. Människor som mår bra i sig själva, just nu. Folk som tränar för att de strävar efter att bli självsäkra i sig själva. Människor som tränar för att de älskar det, som drivs av utmaningen, som älskar att anstränga sig till det yttersta.

Jag vill se människor som brinner för sin träning. Som har förstått allt det bra som händer i kroppen när en tränar och som verkligen vill fortsätta få det där lyckoruset, gång efter gång efter gång. Jag vill läsa om människor som tränar, fast de knappt kallar det för träning, eftersom de bara gör något de älskar.

Jag vill läsa om människor som bestiger Mount Everest, jag vill läsa om människor som cyklar genom Europa, jag vill läsa om människor som hoppar högst i världen, jag vill läsa om människor som springer fem kilometer i elljusspåret tre gånger i veckan. 

Kära media. Jag vill att ni slutar sätta en stämpel på människokroppen. Uppmana gärna människor till att träna, men gör det på rätt sätt. Visa inte hur vi ska se ut, visa hur vi kan må om vi tränar. Visa hur lätt det är att träna, och motivera de som sitter stilla dag ut och dag in till att börja gå någon kilometer varje dag.

Visa hur lätt det är att träna, be folk slänga ut vågen.

Jag kommer aldrig säga att en övervikt är något bra, men vet du vad. En överviktig person vet oftast om det och behöver inte veta det från medias håll varje dag. Istället kan personen vända sig till vården, eller en personlig tränare, eller någon annan som kan hjälpa hen. Inte ni, media. 

6 Comments

  1. Ja, så bra! Vi som kämpar med vikten vet redan om exakt vad vi väger och vad vi ”borde” väga. Vi behöver inte påminnas och lockas med genvägar hela tiden, utan få en målbild som faktiskt är positiv att fästa ögonen på. För vad är poängen med att gå ner 30 kilo om man är lika svag, stillasittane och olycklig ändå, och aldrig känner att man duger?

    • Men eller hur! Och hur motiverande är det att se reklam efter reklam där folk som inte ser exakt ut som den photoshoppade fotomodellen nedvärderas? Gah, tycker det är så tråkigt och fel! Vi får vara förebilder, och lära oss hitta egna förebilder!

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.