Det borde vara brottsligt att inte erbjuda träning på arbetsplatsen

Det borde vara lag på träning på arbetsplatsen. Åtminstone alla företag med fler än tio anställda. Det borde vara lag på att arbetsplatsen ska erbjuda träning på plats, som skall genomföras av alla, alternativt att det ingår i arbetsuppgifterna att åka och träna på ett gym under arbetstid.

Minst två gånger i veckan, gärna varje dag.

Sure thing att det kostar att genomföra en sån här sak. Sure thing att det skulle vara mycket arbete. Men enligt regeringen.se läggs det alltså 60 miljarder kronor på sjukvården i Sverige. 60 miljarder kronor.

Frågan är hur mycket av den summan som skulle minskas av att lägga upp en sån här lag. Tänk allt arbete med psykologin. Tänk allt arbete med överviktsenheten. Tänk allt arbete med regionalsjukvården.

Okej, jag menar alltså inte att alla pengar ska försvinna från sjukvården. Skulle jag någon gång i framtiden få barn vill jag gärna att det finns en förlossningsverksamhet där jag bor. Får någon i min närhet en diagnos med ex cancer är jag också tacksam om det fanns en sån verksamhet i närheten med.

burpees

Det jag vill har är en lag om träning på arbetsplatsen.

En lag som säger att alla anställda ska röra på sig på arbetstid minst två timmar varje vecka. Högintensivt minst 30 minuter. Gärna mer. Men vi kan börja där. Gärna i grupp, gärna något med samarbete så det byggs upp en bättre samarbetsförmåga i det teamet som samarbetar även på arbetsplatsen.

Hur de anställda kommer påverkas av träningen?

 • Först och främst är jag ganska säker på att deras prestationsförmåga kommer höjas. De kommer ha mer energi och samtidigt vara mer avslappnade i arbetet; mer produktiva och kan fokusera på arbetsuppgiften.
 • Sen är jag också säker på att de kommer vara gladare på arbetet. Ni vet frisättning av endorfiner genom träning.
 • Förutom det kommer de även ha mer tillgång till syre i hela kroppen. Syre gör att din hjärna kan arbeta bättre, och ju mer du tränar desto bättre är kroppen på att använda syret du andas in, vilket då gör att du presterar bättre. Vilken grej!
 • De kommer inte vara sjuka lika mycket. Ni vet, kroppen mår bra och blir stark av träning, och kan då stå emot bakterier och virus och sånt, och belönar dig med att du är friskare generellt! Häftigt va?

gångplanka

Hur kommer företagen påverkas av träningen?

 • Först och främst tänker jag att det kanske blir tufft att bekosta det här i början, men eftersom de punkterna ovan kommer hända i företaget så kommer helt plötsligt hela företaget gå mycket bättre sen. Gladare medarbetare som kan prestera bättre och fokusera bättre tänker jag ger mer försäljning, vilket gör att VDn blir gladare. Eller?
 • Eftersom det kommer ta tid att genomföra det att alla företag med mer än tio anställda ska erbjuda träning så ska staten gå in och ge bidrag till träningen i början. Det finns friskvårdscheckar och kuponger, I know, men ja, det här är på en helt annan nivå.
 • Och eftersom det tar tid att genomföra det så kommer arbetsplatsen bli mycket mer attraktiv. Jag hade gärna sökt jobbet där jag får två timmars träning inräknad i min arbetstid.
 • OCH! Är dina anställda nästan aldrig sjuka = ingen sjukpeng, mer arbete gjort och välmående personal. Det gör väl också arbetsplatsen mer attraktiv?

Det jag vill ha är en lag om träning på arbetsplatsen.

En lag om friskvård. En lag som främjar samarbetsträning och motsträvar tävlingshets mellan anställda. Som syftar till att alla anställda ska må bra. Ska vilja må bra.

 

Erbjuder din arbetsplats träning eller friskvård? 

8 Comments

 1. Som fysioterapeut håller jag naturligtvis med och skulle gärna vilja leva i den världen där det skulle kunna fungera! Men som fysioterapeut träffar jag också så oändligt mycket människor med ont i kroppen, där det skulle bli krångligt med krav på fysisk prestation på arbetsplatsen. Och hur skulle detta mätas? Puls? Ja, men alla som går på blodtryckssänkare får inte pulshöjningar som vi andra. Upplevd ansträngning? Ja, men hur gör vi då med dem med sänkt toleransnivå för högre intensitet på träningen? Bäst då eventuellt i tid, men då kommer vi komma till att folk sätter sig bakom knuten och väntar ut tiden. En jättehärlig idé, men svårgenomförlig tror jag!

  Träning som förmedlar rörelseglädje och aldrig hets/press är ju sannerligen positivt för alla, och hade förmodligen gjort under för produktiviteten på en arbetsplats! Det kluriga är ju att hitta något som gör detta för alla olika individer.

  Tänkvärt inlägg och peppigt budskap!!

  • Ja, men precis. Det skulle verkligen bli svårt, men OM det skulle gå igenom skulle det vara fantastiskt. Tänker mig något slags aktivitetsarmband där det ska registreras minst 30 min aktivitet fyra gånger i veckan. Fast det blir svårt. Och kostsamt. Eller bara att cheferna får stenhårda kontrollanter efter sig… Eller ja.. Idén är inte klar.. 😉

   Kul att du tycker det! I en perfekt värld tränar alla och alla mår bra fysiskt. Och en perfekt värld får man drömma om 🙂

  • Kul! Du blir den första jag anställer när jag blir statsminister och får igenom det här då! 😉 Nej, men frågan är hur man får ut det här till företagen direkt…

 2. Kul idé med bra poänger! Me like. Sen som du och Mia berör ovan är det många andra aspekter att ta hänsyn till. Men tror också många företag hade tjänat på mer fysiskt aktivitet för personalen!

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.