Att värdera sig själv

Clara

Hej på er! Här går jag hem från Konsum i Brickebacken, efter att ha köpt senap…. Jag har en julskinka i ugnen men hade ingen senap hemma, så fick vandra dit och köpa mig en! Är så taggad på att äta julskinka, bästa med hela julbordet!

Tidigare idag pratade jag med en god vän om självvärdering och att alltid värdera allt som händer runt omkring en. Den här personen är väldigt bra att alltid ifrågasätta sig själv och (som jag tycker) överanalysera allt som händer. Jag själv brukar bara acceptera allt som händer mig och ifrågasätter nästan aldrig. Vilket heller inte är bra, men lovar, man blir lyckligare av det.

Händer det något som är jobbigt, som inte tycker samma som du, som jag inte håller med SD i deras partifrågor, så är det bra att inte värdera det personligt, utan att acceptera deras åsikter, och att de inte ska påverka mig och mina åsikter. Eller när du kommer hem från en lång dag på jobbet och din sambo har lagat en halvgod middag istället för det du hade förväntat dig. Samma sak som om du får en tanke i ditt huvud, att du själv tycker att du ser sämre ut i en vinkel än en annan, behöver du inte heller värdera det… Varför? Det är högst troligtvis bara du som tänker den tanken. Ingen annan bryr sig om dina vinklar, förutom du, eftersom det är högst troligt att det bara är du som ser dina brister.

Den här fortsatta dagen vill jag utmana er i att acceptera händelser som sker, utan att värdera dem personligt. Att acceptera att du ser ut som du gör och att du inte behöver värdera dig själv negativt, eftersom du inte kommer må bättre av det. Du kommer möta människor som tycker annorlunda, som säger saker som du kan relatera till andra händelser utan deras intention och du kommer möta människor som ser fräschare ut än dig just den dagen, men varför ska du värdera det? Måste du klanka ner på dig själv bara för något ideal?

Tänk istället vilken fantastisk kropp du har, som orkar bära runt på dig, som får dig att ta dig från jobb, till hem, till mataffären, gymmet, träningen, vännen, sängen, soffan, osv. Att du kan tänka klart och lösa mattekluringar, hjälpa andra människor med olika saker eller skriva ett riktigt bra mail. Att du kan läsa en bra bok, föreställa dig allt som händer inom dig. Att du faktiskt är riktigt smart och din hjärna är bara i början på den kapacitet du besitter på, du kan utvecklas så mycket.

Jag har en vän som en gång satt och jobbade med en kollega. De är båda säljare och han hade blivit uppringd av ett annat företag, varpå han säger att han inte var intresserad av deras produkt, men de kan få testa hans om de var intresserade. Tyvärr fick de inte dela ut sina privata telefonnummer, så han fick ingen kontakt att åter ringa upp, men varför skulle han värdera det? Kollegan sade efter en stund att det var riktigt synd att han inte hade fått kontakten, men min vän förstod först inte vilken kontakt hon menade, eftersom han redan hade släppt det. Varför värdera och reflektera över något du ändå inte kan göra något åt?

Tänk vilken fantastisk människa du är. Acceptera det nu och tänk inte mer på det. Där har du utmaningen. 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.