Är du mentalt förberedd för livet?

Brukar du förbereda dig mentalt för någon uppgift du har? Brukar du skapa olika B- och C-planer om din A-plan inte fungerar?

Under åtta veckor har vi nu läst om just det, mental förberedelse. Vi har själva arbetat med mentala planer, gjort handlingsplaner för saker som händer och om olyckan är framme och det inte blir som man har tänkt. Självklart har vi haft fokus på idrottande och en specifik prestation som vi ska genomföra (eller hittade på).

Det här var en ganska enkel process, men det tog ungefär åtta veckor för oss att förstå viktiga saker, och att vi skulle få tid och chans att reflektera över vad som händer med oss själva. Jag tror många i klassen (inklusive jag) har fått en annan syn på förberedelser innan prestationer och hur bra det faktiskt kan vara att tänka igenom sina uppgifter.

Bland annat har vi jobbat med målsättning, och innebörden av olika mål, som processmål eller resultatmål. Har man ett resultatmål fokuserar man ofta på en viss vikt eller en viss tid, eller för den delen en viss summa pengar för ett slutfört arbete eller att få det där nya jobbet. Processmål innebär att man jobbar med att förbättra sina färdigheter under en viss period, så att man når målet, men fokuset ligger på processen istället.

Säg att ditt mål är att få det där speciella jobbet. För det behöver du skriva ett grymt CV och ett minst lika bra personligt brev, samt att du totalt levererar på intervjun och sen är resultatmålet i hamn.

Istället, om du jobbar med processmålet, kommer du fortfarande se jobbet som målet, men du fokuserar på processen dit. Först kanske du ringer chefen för att ta reda på vad de söker för person, och så tar du reda på vad för färdigheter som krävs för uppgiften. Sedan strukturerar du upp de färdigheterna, för de krävs för målet, och ser vart du är idag och vart du behöver vara för att nå målet. Likaså tar du reda på vad som krävs av dig för att skriva ett bra CV och ett personligt brev. Du strukturerar upp dina färdigheter för skrivande, och färdigheterna för en intervju, vart du är idag och vart du behöver vara för att nå målet. Sedan är det också bra att ha med vart drömfärdigheten ligger, där du är om du arbetar med färdigheten konstant i kanske fem år.

Det blir som en utbildande process, där du arbetar med dina färdigheter och planerar för hur du ska förbättra dem, tills du når målet och sitter på intervjun och chefen säger ”Ja, men självklart Clara, vi vill anställa dig för vi tror på dig, vad säger du?”

Eller så har du arbetat med att förbättra dina löpkunskaper och gjort en mental förberedelseplan för när du ska springa ett maraton och har delat upp löpningen i olika faser, som när marken lutar uppför, nedför eller det är bara en lång, lång, lång raksträcka. Hur ska du tänka då? Hur ska du motivera dig och hur ska du använda dina färdigheter för att loppet ska bli så bra som möjligt.

Det här är en grundförklaring av vad vi har arbetat med under de här åtta veckorna bland mycket annat. Om du vill veta mer om det här kan jag ge dig så mycket mer information och vi kan tillsammans arbeta igenom de här åtta veckorna. Det kommer krävas mod och engagemang från din sida, men efter de här veckorna kommer du lättare kunna arbeta med dina framtida mål. Min mailadress finns här till vänster, ge dig själv en chans.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.