inspirationsintervju

 • inspirationsintervju

  Gästblogg: Nya vanor och hur enkelt det är att bryta de gamla…

  Du gör förmodligen som resten av oss, väldigt många saker du inte tänker på att du gör.  Sådana där saker som bara händer du vet – av gammal vana. Eller ovana…

  Att det bara händer är precis det som är grejen med vanor, vare sig du är nöjd med dem eller inte: de är automatiserade och kräver ingen större ansträngning att genomföra för varken kroppen eller knoppen. Det är så vi vill ha det, men det tar ett tag att nå dit. Särskilt för de goda vanorna. Sådär ungefär 66 dagar i genomsnitt.

  Tre tips för att skaffa en ny vana:

  • Små steg – genom att lura hjärnan att knappt märka att du gör din förändring slår den inte bakut och vill ha dig tillbaka till gamla hjulspår igen. Därför funkar sällan alltelleringet-metoden
  • Fira dina framgångar – belöna dig själv för vartenda litet framsteg så att hjärnan skickar ut belöningshormoner och hela du längtar efter att upprepa det där bra du just gjorde. Vad för belöning? En highfive, en kram, en ny träningstop …
  • Se dig själv leva med den nya vanan – måla upp bilden/filmen av dig själv när du gör precis så som du vill göra. Då talar du om för dig själv att det går och hur smart du än är: hjärnan fattar inte skillnaden på då, nu och sen.

  Vanans makt och allt det där
  66 dagar alltså … Vissa vanor går snabbare och andra kräver mer arbete, uthållighet och jävlaranamma. En vana kommer sällan av sig själv även om vi ibland inte fattar hur vi kan bli strandsatta med vissa av dem. De vanor som kommer enkelt brukar vara dem som det är svårast att göra sig av med, för de ger oss det vi vill ha: härliga och direkta belöningar (Du vet, skillnaden i att äta en chokladbit jämfört med att låta bli att äta den).

  Enkelt att bryta en vana?
  Ja, det är enkelt att bryta en vana. Det räcker att du kör ett träningspass eller avstår från godiset en gång, så har du brutit din vana. Att behålla en vana däremot, är en helt annan sak och då kommer de 66 dagarna, uthålligheten, envisheten, målbilden och firandet in i bilden.

  Heja dig
  Har du börjat året med inställningen att du ska skaffa dig några nya goda vanor och göra dig av med några dåliga? Heja dig! Och din envishet! Och ditt firande av dina framsteg. Och din målbild av hur det känns när du har den eftertraktade vanan, eller har gjort dig av med den oeftertraktade. Allt är möjligt. Typ … Hade du till exempel frågat mig om det här med att ha morgonlöpning som en vana för 25 år sedan hade jag antagligen bara fnyst och tyckt att du inte var klok. Nu? Hade jag undrat varför inte alla vill springa på morgonen…

  Malin Lundskog hälsokreatör, målbildstränare, författare, talare, tränare. Driver Hälsa mera (www.halsamera.se), Just kommit ut med boken GLAD FRi STARK. Mer om vanor och rutiner hittar du till exempel här: Hälsosamma prioriteringar. Vill du träna på att få in en vana? Häng med i min öppna Facebookgrupp GladFriStark . Häng med mig på Bloglovin´  – så kommer inläggen hem till dig som ett brev på posten.

 • Blogg,  inspirationsintervju

  Möt Stella Svensson – om kampen mot ryggen och att tävla i StrongWoman

  Fotograf: Amir Hebib
  Fotograf: Amir Hebib

  Stella Svensson tävlar i strongwoman, sporten där allt handlar om att lyfta tunga saker, och göra det omöjliga. Eller ja, det är omöjligt för dig och mig, men för dem så är det normalt, och för oss är det en otroligt häftig sport. På tävlingar kan de välta tunga däck, pressa saker upp över huvudet och göra en jobbigare variant av marklyft. Som exempel. Allmän styrka behövs, det går inte att fokusera på en muskelgrupp, eller en teknik, utan du behöver vara beredd på det mesta.

  Fotograf: Amir Hebib
  Fotograf: Amir Hebib

  Men hon har inte alltid tränat för strongwoman. När Stella Svensson var 13 år hade hon allvarliga ryggproblem, som blev bara värre och värre med åren, och detta i samband med ett beroende hon hade då. I situationen när det var som värst så pratades det om en steloperation, men den ville hon inte ha, utan hon fortsatte att må dåligt, ett val hon tog själv.

  ”När jag för ca 4,5 år sedan började tillfrisknandet från beroendet var jag även villig att göra det som behövdes för att bli bra i ryggen.” Hon fick kontakt med en sjukgymnast som formade ett program utefter hennes behov och situation, och så småningom kunde hon gå steget från vattengymnastik till att börja träna på ett gym istället. Först började hon med maskinerna, något som många nybörjare går till, men efter ett tag visade det gymmets ägare hur det gick till i ”brötboa” – de fria vikternas oas. Brötboa är faktiskt en väldigt bra beskrivning på vad ett lyftarflak är… 😉

  Fotograf: Amir Hebib
  Fotograf: Amir Hebib

   

  Personen som introducerade Stella för strongwoman heter Karin Bobby Nilsson, och hon kom på tredje plats i årets tävling Sveriges Starkaste Kvinna.

  ”Varför strongwoman? För att det är en otrolig gemenskap, det är en allsidig träning och det är jävligt kul! Vi tävlar inte mot varandra liksom, det är som en lagsport- alla hejjar på alla!” Hon själv tränar på Sportic, som ligger i Kungsör. Lördag kl 9 börjar de och avslutar med hamburgarkäk, och hon vill att alla ska komma dit! 😉 Jag är väldigt sugen på att åka dit, jag menar, vem säger nej till hamburgare efter go träning?

  Har du inte möjlighet att åka till Kungsör är det bara att kolla i den här facebookgruppen, så hittar du det gymmet som är närmast dig. Stella Svensson tycker att alla borde testa: ”Inte bara för att det är jävligt kul att bära runt på tunga saker, men för den fantastiska gemenskapen detta är! Och det är ett träningsformat som går att anpassa efter individ, kolla bara på deltagarna i Sveriges starkaste pensionär! Äldsta som var med där och tävlade nu i helgen var Leif med sina 71 år!”

  Fotograf: Amir Hebib
  Fotograf: Amir Hebib

  Det bästa med strongwoman säger Stella är att hennes självkänsla växt något enormt. Tänk att hon gått från att må allra sämst, med att ha varit nära att steloperera sig, till att gå runt och lyfta sjuka vikter och kunna röra sig på ett helt otroligt sätt. Vilken OTROLIG drivkraft och motivation! Blir så otroligt imponerad. Tänk vad träning kan göra. 

  Följ hennes fortsatta resa HÄR!

%d bloggare gillar detta: