Möt Stella Svensson – om kampen mot ryggen och att tävla i StrongWoman

Fotograf: Amir Hebib
Fotograf: Amir Hebib

Stella Svensson tävlar i strongwoman, sporten där allt handlar om att lyfta tunga saker, och göra det omöjliga. Eller ja, det är omöjligt för dig och mig, men för dem så är det normalt, och för oss är det en otroligt häftig sport. På tävlingar kan de välta tunga däck, pressa saker upp över huvudet och göra en jobbigare variant av marklyft. Som exempel. Allmän styrka behövs, det går inte att fokusera på en muskelgrupp, eller en teknik, utan du behöver vara beredd på det mesta.

Fotograf: Amir Hebib
Fotograf: Amir Hebib

Men hon har inte alltid tränat för strongwoman. När Stella Svensson var 13 år hade hon allvarliga ryggproblem, som blev bara värre och värre med åren, och detta i samband med ett beroende hon hade då. I situationen när det var som värst så pratades det om en steloperation, men den ville hon inte ha, utan hon fortsatte att må dåligt, ett val hon tog själv.

”När jag för ca 4,5 år sedan började tillfrisknandet från beroendet var jag även villig att göra det som behövdes för att bli bra i ryggen.” Hon fick kontakt med en sjukgymnast som formade ett program utefter hennes behov och situation, och så småningom kunde hon gå steget från vattengymnastik till att börja träna på ett gym istället. Först började hon med maskinerna, något som många nybörjare går till, men efter ett tag visade det gymmets ägare hur det gick till i ”brötboa” – de fria vikternas oas. Brötboa är faktiskt en väldigt bra beskrivning på vad ett lyftarflak är… 😉

Fotograf: Amir Hebib
Fotograf: Amir Hebib

 

Personen som introducerade Stella för strongwoman heter Karin Bobby Nilsson, och hon kom på tredje plats i årets tävling Sveriges Starkaste Kvinna.

”Varför strongwoman? För att det är en otrolig gemenskap, det är en allsidig träning och det är jävligt kul! Vi tävlar inte mot varandra liksom, det är som en lagsport- alla hejjar på alla!” Hon själv tränar på Sportic, som ligger i Kungsör. Lördag kl 9 börjar de och avslutar med hamburgarkäk, och hon vill att alla ska komma dit! 😉 Jag är väldigt sugen på att åka dit, jag menar, vem säger nej till hamburgare efter go träning?

Har du inte möjlighet att åka till Kungsör är det bara att kolla i den här facebookgruppen, så hittar du det gymmet som är närmast dig. Stella Svensson tycker att alla borde testa: ”Inte bara för att det är jävligt kul att bära runt på tunga saker, men för den fantastiska gemenskapen detta är! Och det är ett träningsformat som går att anpassa efter individ, kolla bara på deltagarna i Sveriges starkaste pensionär! Äldsta som var med där och tävlade nu i helgen var Leif med sina 71 år!”

Fotograf: Amir Hebib
Fotograf: Amir Hebib

Det bästa med strongwoman säger Stella är att hennes självkänsla växt något enormt. Tänk att hon gått från att må allra sämst, med att ha varit nära att steloperera sig, till att gå runt och lyfta sjuka vikter och kunna röra sig på ett helt otroligt sätt. Vilken OTROLIG drivkraft och motivation! Blir så otroligt imponerad. Tänk vad träning kan göra. 

Följ hennes fortsatta resa HÄR!

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.