Vågen är din värsta fiende

Tror inte det finns någon som gynnas av att väga sig själv, helt ärligt.

Varken de som vill gå upp i vikt eller ner i vikt, de som ska tävla i en idrott i en viss viktgrupp, eller de som bara checkar in dagens vikt.

Jag tror inte det är hälsosamt att se hur mycket man väger, speciellt inte om man gör det regelbundet, och hetsar om det.

I vissa aspekter kan det vara bra att få en förståelse om man har en kraftig övervikt till exempel. Då kan det vara ett bra wakeup-call för att förstå att man behöver gå ner i vikt för att minska risken för förtida död.

Men i andra fall, nej. Det sätter griller i hjärnan, det får en att må dåligt och få negativa associationer med ens träning, ens kost och ens kropp.

Herregud, det spelar ingen roll.

Det som är farligt är ju om någon väger allt för lite eller allt för mycket, MEN det är ju inte som att det inte syns på andra sätt?

Är du en av alla tusentals personer som vill gå ner 5 kilo? Få lite tightare kropp? Slopa det målet, försök är nyttigt de flesta måltider, och tänk på vilken grym kropp du har. Den orkar ta dig runt i livet, den orkar med allt du utsätter den för och den belönar dig så fort du rör på dig och tar hand om dig.

Din kropp är den mest förlåtande som du kan hitta. För vad du än utsätter den för, vilka hemska dieter, rökning, alkohol, stillasittande i en evighet, så fort du börjar träna, så kommer den börja ge tillbaka. Förlåta dig. Byggas upp.

Och om du väljer att hata din kropp för att den inte väger det som du tänker att den borde väga så ja, du gör dig bara en otjänst.

Givetvis får man vilja se snygg ut.

Försöka se ut som ens målbild. Men för det behöver man inte hetsa om vad man väger.

Man kan välja att sluta väga sig själv, sluta tro att ens vikt kommer göra en lycklig.

Man kan istället träna mot sina mål, se till att man äter efter det målet och fokusera på hur resan dit känns.

Man kan också fundera på om det hela är samhället som säger till dig hur du ska se ut. Man kan se över sitt instagramflöde och fundera på om alla de konton man följer får en att tycka att en viss kroppstyp är normal eller om man följer olika kroppstyper och tycker att det är rimligt att vi alla ser ut olika.

Din vikt speglar inte din hälsa

Man kan vara jättesmal och ohälsosam.

Man kan vara jättestor och vara hälsosam.

Man kan vara extremt vältränad och vara ohälsosam.

Man kan se helt otränad ut och vara hälsosam.

Hitta det som funkar för dig. Släng ut vågen. Fokusera på att du ska må bra.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.