Att ha ångest kring mat

Har pratat med lite olika personer senaste tiden om det här med mat. Och ångest kring mat.

Eftersom mat är det som får våra kroppar att se ut som de gör.

Eftersom viss mat gör oss feta och viss mat gör oss smala.

Och därför är det jätteviktigt att bara äta råris, broccoli, torsk och inte så mycket annat än det.

Därför är det viktigt att välja bort allt onyttigt, att skämmas för att man inte vågar äta den där bullen, eftersom vem vet, kanske står det 200gram extra på vågen på kvällen.

Har du ångest kring mat?

Tänker du mycket på vad du äter? Vad andra äter?

Jag gjorde det där väldigt mycket förr, från att jag började gå på mellanstadiet tror jag, tills någon gång på Universitetet.

Minns att det var väldigt hetsigt på mellanstadiet och högstadiet om vad vi åt, men under gymnasietiden har jag för mig att det gick över. Jag började ju gymma då, och umgicks med personer som inte brydde sig, vi var alla glada i mat, om jag minns rätt. Högstadiet var mycket värre, kanske också för att skolmatsalen var stor och bullrig, och gymnasiet var en liten matsal, där inte det var lika lätt att spana på personen på andra sidan.

Men alltså, ångest kring mat, och att observera vad andra äter, ja, det har jag haft en hel del. Vägrade äta lunch ett tag där på högstadiet, och vägde mig OFTA.

Hur gör man, hur tänker man, hur får en bort det där att inte bry sig?

Att inte lyssna när ens kollegor kommenterar ens matlåda, att man äter jättemycket mat, igen?

Eller att man väljer att äta bulle till förmiddagsfikat, eller att man väljer att inte göra det?

Hur gör man för att äta nyttigt, men inte värdera sig själv? Inte känna att man måste göra si eller så, för gör man si och inte så så händer något som man kan undvika om man inte gör så, och tar man en promenad efteråt, så är det väl lugnt, och ja, jag cyklar ju varje dag, så det är väl okej då? Eller får man inte äta äpplen längre? Tänk om det blir såhär istället?

Jag kan inte säga att jag har några svar

Jag kan inte säga att jag har några svar på hur du får bort din ångest kring mat.

Det jag gjort är att umgås med personer som inte verkar bry sig.

Som gillar att äta mycket mat.

Som inte kommenterar mat, mer än ”det här är så gott, får jag ta lite till?”

Och sluta följa personer i sociala medier som hetsar kring mat. Som inte lägger upp ”jag ska kompensera den här bullen sen” utan istället lägger upp ”den här bullen är den godaste bullen jag ätit någonsin.”

För jag tror att vi omger oss med för mycket skit, och kan man välja bort lite av skiten, så bör man göra det så snabbt som möjligt.

Jag tror inte jag mår så dåligt över det här längre. Jag tror att jag känner mig bekväm med att äta.

Jag skippar aldrig en måltid, jag slutar aldrig äta för att jag är rädd att jag ska bli tjock (vad är det för sjuk tanke en kan få i huvudet?) och jag väljer inte bort bullen bara för att det är också en grej som skulle kunna göra en tjock.

Sen kan man ju såklart välja att äta nyttigt och hälsosamt av andra anledningar, men det är fan aldrig värt att må dåligt över att äta mat.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.