Vikten av att rensa i sitt Instagramflöde

Brukar ni rensa i ert instagramflöde? Alltså de som ni får upp i ert feed på Instagram eller Facebook till exempel?

Jag gör det regelbundet, rensar bort personer jag inte orkar med, lägger till nya och intressanta människor, och växlar nog enormt mellan olika säsonger eller perioder. Har en hel del hundkonton ett tag, inredningskonton ett tag och just nu har väl Henke inspirerat mig för brukar följa ett nytt styrkelyftskonto per dag.

Jag rensar regelbundet bort personer som jag tycker är:

 • Är tråkiga
 • Är perfekta
 • inte inspirerar
 • inte motiverar till en hälsosam livsstil

När jag var singel följde jag massor med snygga grabbar (haha), men nu så har jag väl inte ett större behov av såna bilder i flödet, däremot följer jag flera bröllopsfotografer, tre olika konton med enbart bröllopsklänningar och en hel del mammainfluencers. Gissa vad jag är sugen på snart H 😉

Lika mycket som jag rensar på instagram rensar jag just nu på facebook. Rensar bort grupper, rensar bort konstiga vänner (har haft runt 1500 vänner haha, nu är det 1250 bara). Gör mitt flöde trevligare och roligare. Helt plötsligt är det väldigt kul att scrolla igen.

Efter att min utbildning (Tränarprogrammet) var slut var jag SÅ TRÖTT på alla smarta träningsmänniskor därute så avföljde ALLA som pratade om träning på olika sätt, som alltså var vetenskapligt då. Fick panik så fort någon pratade om p-värden och om andra vetenskapliga saker, men nu börjar jag så smått komma tillbaka dit. Gillar det där med att läsa andras diskussioner om träning. Läst idag en stor diskussion om man ska träna enbart statisk eller dynamisk bålträning. Båda sidorna har bra argument. Vad tror ni?

Vi diskuterade det en del på Tränarprogrammet, och den diskussionen gjorde att vi förstod båda sidorna. Båda är rimliga på sitt sätt liksom. Vad är rätt och vad är fel?

När jag började träna (och skaffade instagram) följde jag massor som var mer fokuserade på att vara smala och ha en snygg rumpa än att bli starka, så gissa vad jag ville ha.

Nu följer jag massor med människor som jobbar med den eviga kampen att bli så stark som möjligt. Gissa vad jag själv vill bli.

Sen lägger jag till personer ständigt som inte är:

 • vita
 • smala

Helst båda, men räcker ju med en av de båda. Varför? För att jag omger mig med så många som är både vita och smala, samt att samhällsnormen är sån, så därför vill jag påverka min hjärna att tänka på att det finns andra personer därute, såna som inte är med i min bubbla liksom. Jag följer kroppsaktivister, jag följer POC-personer (detta konto är främst för att de jobbar med att lära tjejer koda), jag följer de som inte är typiskt svenska i tron (alltså att jag följer folk som ÄR troende i någon religion haha).

Varför? Det snurrar till i min hjärna och jag får långsamt ändra min världsbild. För följer jag bara smala, vita (såklart skitsnygga) influencers så blir min världsuppfattning ganska skev. Men om jag istället följer de där personerna, blandat med någon som har svart hår, någon som kör gruppträning i Texas, någon som tränar strongman i Storbritannien, någon plus-size-yogaguru och liksom alla möjliga personer, så får jag liksom inte bara en bild av världen utan många. Gillar mitt varierande instagramflöde nu faktiskt.

Att satsa på i sitt instagramflöde:

 • Personer som inspirerar
 • Personer som motiverar
 • Personer som jobbar med det du vill jobba med
 • Personer som får dig att skratta
 • Personer som får dig att må bra
 • Personer som är gulliga
 • Djur i allmänhet

Åtminstone så vill jag ha det så. Jag har en blandning av personer som jobbar aktivt med feministiska frågor. Personer som tränar dag ut och dag in. Personer som är gravida. POC-personer som skriver om historien man aldrig hör om i Sverige annars. Gulliga djur. Allt möjligt.

Det tar ett tag såklart. Rensandet och sållandet. Att inse att den där roliga människan egentligen är världens rasist. Att förstå att man saknar en annan som man tog bort för ett halvår sen.

Men det är värt det. Nu kan jag istället sitta och skratta åt gulliga hundar, hänga med i jobbiga perioder på arbetena. Gå på event fastän man är hemma. Kolla på världens sötaste igelkott eller mysa med flamingos.

Kanske är det så att du rensar bort mig. Kanske är det så att du lägger till mig istället. Vem vet. 😉

4 Comments

 1. Just Instagram får jag säga mig själv värdelös på. Kan bero på att jag inte ännu kommit in i hypen. Jag tar den för att mer dela min vardag i någon bild. Funderar på något som känns rätt och för mig också rätt i tiden. Detta gör att jag planerar innan jag lägger ut något där, så klart tröttnar nog folk på det. Samtidigt är kontot mer för att jag ska ha något att vila mina ögon på.

  Sedan kollar jag in folk, men är urdålig på att lämna kommentarer på Insta då ska det vara något speciellt. Oftast ger jag en like som folk numera ogillar på grund av algoritmerna, så vet inte hur man ska tänka :).

  Däremot är jag bra på att rensa bort energitjuvar, det gör jag då och då. På facebook eller bloglovin som ett exempel :).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.