Såhär gör du för att vara utomhus och träna på vintern

Gillar du att träna på vintern, eller tycker du det är mer jobbigt att träna i snö, i kylan, i slasket, eller vad du nu har för vinterväder?

Idag tänkte jag bjuda på mina bästa tips för att få utomhusträningen gjord vintertid!

Ta inte för mycket kläder

Beroende på vad du ska göra helt klart. Men det är jobbigt att träna med för mycket kläder, och om du börjar svettas och alla kläder blir blöta så kommer du bli fruktansvärt kall. Ta på dig så du har vindtäta kläder, och ta gärna med en mindre ryggsäck så du kan plocka av dig eller sätta på dig mer, beroende på vädret och vad du ska göra.

Tänk: äventyr

Ska du ut och pulsa i snön? Ska du ut och springa i skogen eller cykla mountainbike på snöslaskiga stigar? Vad kan du göra i din närhet? Ta med skridskorna till närmaste isbana eller ishall? Finns det tillräckligt mycket snö att åka skidor på hos dig?

Tänk vilka möjligheter det finns under vintern! Tänk att det är så skönt att vara ute i den friska luften, att få andas ordentligt, att få brottas med kylan, att få röra sig i friheten. Det är nog det jag älskar allra mest med vintern, att naturen i Sverige känns mer fri än vad den gör sommartid.

Försök att fånga in dagens ljus också, och var ute så mycket du kan när det är ljust ute. Passa på liksom. Och om du ska ut på kvällen, ta med en pannlampa eller annan lampa! Förlita dig inte på att din telefon kommer hålla, eller ja, jag kan åtminstone inte lita på min telefon. Den dör efter 10 min om det är tillräckligt kallt ute.

Ska du vara ute länge tipsar jag om lite nödproviant också. Det är alltid skönt att ha med sig.

Läs mer: fem tips för ett bättre träningspass

Drick rikligt med vatten

Det är något som är lätt att glömma eller strunta i, eftersom det inte är varmt ute. Man glömmer att ta med sig en vattenflaska, eller tänker att det inte kommer behövas eftersom man inte svettas så mycket. Däremot behöver din kropp få i sig vätska för att kunna orka jobba extra hårt när det är sådär kallt ute, så var både noga med att dricka innan, under och efter passet. Ska jag bara vara ute en kort stund kanske jag inte tar med mig vatten, men längre tid, längre än en timme, då är det med.

Här är från en Påskafton när min lillasyster hälsade på och vi var och tränade ute i snön. Tror det hade snöat precis just den dagen. Mycket bra dag att träna ute på. I snön.

Läs mer: tio anledningar att träna i december.

Tänk på rätt kläder

Tänk på att köpa skor som håller för underlaget, beroende på vad du ska göra. Greppiga löparskor, bra vintervandringskängor eller andra skor. I skogen kan det lätt bli isigt, eftersom det inte är så vanligt att någon sandar eller saltar. Så var försiktig om du springer i skogen, speciellt om det är nysnö och har varit kallt tidigare.

Tänk också på att täcka huvud och händer, så att du inte fryser, för från huvudet smiter det ut väldigt mycket värme, och sen finns det inget värre än kalla fingrar, eller hur? Jag brukar även ha någon slags halsduk, för jag gillar inte kyla på halsen eller min näsa. Det är jobbigt som tusan.

Anpassa efter dagen

Är det mycket snö så är det kanske mer komplicerat att springa på ditt vanliga ställe än vanligt, men ta i så fall en annan runda. I min del av Sverige brukar de vara snabba på att skotta undan på vissa ställen och både salta och sanda friskt, så där är ju enklare att ta sig ut.

Är vädret bäst för ett styrketräningspass utomhus? Eller en skidtur? Snögubbsrullning? Är det blött och slaskigt och det enda som gäller är regnkläder deluxe? Behöver du ta dig till gymmet illa kvickt för att inte regna bort och få ta det där utepasset om några dagar när vädret lugnat ner sig? Kasst väder kan verkligen förstöra allt med att vara ute, så det rekommenderar jag verkligen inte. 

Om du bara vill så kan du ha underbara utedagar i kylan, eller bara korta intervallpass om du vill det. Här finns det alla möjligheter till att ha en riktigt bra dag ute, eller hur? Man får hitta andra lösningar än det som funkar på sommaren helt enkelt.

2 Comments

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.