Du har ett stort träningsansvar för dig själv

Hej på er. Idag tänkte jag prata om det här med att vara ansvarig för sin egen hälsa, eller ja, om ditt träningsansvar. För mig handlar träningsansvar om att ta hand om sig själv, investera tid i träning för sin egna skull och jobba med att må bra.

Senaste dagarna har jag läst väldigt tråkiga siffror som handlar om utbrändhet och sjukskrivningar och allt möjligt. Minns inte exakt men någon källa sa att sjukskrivningar i Sverige ökade med över 300% under 2017 jämfört med tidigare år. 

Och även om siffran inte exakt stämmer så är det alldeles för mycket med att det överhuvudtaget ökat, eller hur?

Du har faktiskt ett ansvar för dig själv och din egna hälsa. 

Det är viktigt att du rör på dig ofta, att du sover ordentligt och äter ordentligt. Det är viktigt att du inte har ett jobb/vardag som gör att du måste stressa igenom dagen och har ångest för nästa dag.

Vad kan du göra för att få mer tid för dig själv varje månad?

Här är också viktigt att du såklart inte känner mer stress över att du inte tänkt såhär tidigare, utan att du försöker förändra sakta men säkert så att du kan få må lite lite bättre hela tiden. Testa att börja med en punkt, välj ut den som passar dig bäst

  • Ta en kort kort promenad på lunchen på torsdagarna på jobbet. Fem minuter är en bra start!
  • Friskvårdstimme? Se vilka kollegor som är intresserade av lunchyoga och kör ett pass med någon instruktör på youtube eller annan tjänst.
  • Börja med något nytt – något som dina vänner redan gör eller är intresserade av att haka på. Då får du ett sätt att regelbundet träffa någon du tycker om plus att ni får röra på er samtidigt. Bra grej tycker jag.
  • Cykla till jobbet på tisdagar. Se det som en investering i dig själv, där du tar god tid på dig och passar på att lyssna på bra musik, en kul podd eller bara var med i trafiken (ganska smart att inte lyssna på annat än trafiken kanske).
  • Se vad du skulle kunna skala ner i din vardag. Har du för mycket aktiviteter? Gör du för mycket på jobbet? Har du för mycket att göra hemma?

Finns massor med saker du skulle kunna göra, så klura på vad du kan göra för att ta lite mer träningsansvar i taget. Det är svårt det där med egenhälsa, men också otroligt viktigt. Det är inte kul att inte orka med livet, gjorde knappt det i somras/höstas bara för att jag körde på lite för hårt sista året på universitetet. 

Jag mår fortfarande inte alltid bra, men har fler bra dagar än dåliga dagar nu, vilket är skönt. Att ha den här hunden som behöver gå ut ofta och gärna länge gör det lite lättare att ta pauser i livet och bara vara. Sånt som jag gillar och behöver.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.