Svar på alla era frågor

Hej på er allesammans! Hur har ni det? Hur mår ni?

Jag mår hyfsat bra, är nästan frisk igen, vilket känns bra med tanke på att jag ska tillbaka till Götet om bara några timmar. Sitter i soffan och mysbloggar med en kopp te med hunden och väntar på H som är och tränar. Igår var vi hos Elin som firade sin födelsedag med en harrypotterfest! Superkul! Jag och Henke var utklädda till Weasleys på julafton, var sin finstickad tröja med bokstäver på. Tyvärr försvann tiden så hann inte sy så bra på magen men men. Bättre något än inget alls! Skönt att ha pyjamas på sig iaf!

Så fort jag lämnar grindarna så får jag otroligt mycket frågor om hur vi gör, vad vi gör och sådär (inte minst igår) så tänkte försöka sammanställa era frågor och mina svar så gott det går.

Hur jobbigt är det?

Fysiskt: skitjobbigt. Det är tungt att gå runt med packning på, det är tungt att hålla i ett vapen i en eldställning länge, det är tungt att springa i kängorna och det är tungt att stå upp hela tiden, och sträcka på sig och hålla rätt hållning.

Psykiskt: skitjobbigt. Det är jobbigt att förhålla sig till befälen, till andra i gruppen, till att försöka vara tyst och inte gnälla hela tiden, till att ha 100% fokus hela tiden.

Men en sak vet jag och det är att jag klarar det. Det är tungt men det är också planen. Och jag klarar planen. Jag går inte sönder. Jag håller för det vi gör. (förutom att jag blev sjuk i torsdags och fick feber och sådär). Jag klarar det.

Hur är det att vara en av två tjejer och 50 killar?

Well, alltså, det är ju lite olika i inställning och tankesätt och sådär. Lite olika humor. De flesta är precis klara med gymnasiet, inte riktigt tänkt ut hur de förhåller sig till olika saker i livet.

Annars är det liksom ingen skillnad på oss. De kissar lite snabbare än oss, jag måste planera dagen efter kisspauser och fundera på nästa tillfälle haha. Annars är vi lika starka, har samma förutsättningar och fick på ett ungefär samma resultat på mönstringen. Några lite hårdare, några lite smartare.

Sen att några kallar mig mormor ibland, det är väl mina omsorgsvanor som kommer fram 😉

Hur mycket längtar du hem?

Ungefär varje sekund. Ibland starkare och ibland mindre starkt. Häromveckan när vi var på skjutbanan i strålande sol, hade det allmänt gött och tränade superprickskjutning. Då längtade jag inte hem så mycket.

En annan dag ösregnade det och vi skulle fortsätta slänga oss i leran, lägga oss på marken, och det tog aldrig slut. Då ville jag hoppa av.

Så växelvis går det. Växelvis framåt. Växelvis bakåt.

Hur ser en vanlig dag ut?

Vanlig dag och vanlig dag. Vet inte riktigt vad det innebär på GU, men vi börjar alltid med visitation av oss själva, av sovutrymmen, av städområden osv. Larmet ringer alltid 05.40. Upp och hoppa. Sen har vi ett förmiddagspass som kan vara vadsomhelst, lunch vanligtvis ute, och sen ett eftermiddagspass. Kvällsmat är det oftast inne och efter det är det ett kvällspass. Förhoppningsvis slutar vi innan 9 på kvällen 😉

Vad vi kan göra är att träna strid, närkamp, lyssna på föreläsningar, lära oss vårda, hantera olika sätt, träna på att stå upp, sjukvård och massor med annat. Sjukvården är det jag gillar allra allra mest.

Vad händer om man blir sjuk?

Vet faktiskt inte vad som händer om man blir supersjuk, mer än att en kan bli hemskickad någon dag typ. Jag fick ju feber och allt möjligt men bet ihop och tog någon extra alvedon så jag kunde stå på benen hela fredagen (fredagar är alltid lugna dagar med typ föreläsningar och tvättbyte). Vi hade ett fyspass på torsdag kväll som jag inte genomförde också, halsont.

Vet att de kommer sätta oss i karantän om vi blir magsjuka. Sen vet jag inte mer! Tror ingen riktigt blivit sjuk faktiskt. Vi är uppenbarligen bra på att hålla rent. Är det inte rent så blir man sjuk. Tydligen.

Hur fungerar det med permission?

Jag vet inte om det fungerar så på alla ställen, men vi har ledigt nästan varje helg. Vi har två helger planerade med tjänst på hela vår GMU samt vi har två veckor ledigt över jul. Andra tror jag har mer tjänst, men har faktiskt ingen koll.

Det gör det faktiskt lite lättare att hantera att det ibland blir bara 5 timmar sömn en tisdag. För på helgen får jag utrymme att sova långt mycket mer.

Är ni i tjänst dygnet runt?

Alltså, jag tror det. Vet inte hur det skulle fungera men tror att de skulle kunna få väcka oss mitt i natten och göra något trevligt, speciellt om vi är i fält. Mer tveksam på Kasern. Men har faktiskt ingen koll. Bara försöker göra det som vi blir tillsagda att göra.

Varför valde du Göteborg?

Valde nog inte Göteborg så mycket mer än GMU-startsdatumet. Ville egentligen börja i juli, men valde att ta ett långt sommarlov efter min examen till GMU-starten. Behövde en mental paus. Hade absolut inte klarat av GMUn om jag hade börjat direkt. Var alldeles för sårbar då.

Kommer du genomföra hela utbildningen?

Ibland tänker jag givetvis, ibland tänker jag absolut inte. Det är mycket i livet som ska gå ihop och fungera. Jag har så mycket i mitt liv jag vill göra, så vet inte. GMU tänker jag genomföra, befattningsutbildningen som är januari-juli får jag se om jag gör klart.

Sen vet jag inte om jag kommer jobba i Försvarsmakten sen efteråt heller. Vi får se helt enkelt. Allt beror helt enkelt på möjligheter och framtida kollegor. Och allt annat. Saknar företagarlivet litegranna…

Varför lägger du inte ut några bilder?

För att vi är på ställen där allt är hemligt. 😉 Nä, men det är skyddsobjekt till höger och vänster och jag vill inte göra fel, så har helt enkelt bara tagit ett beslut att inte fota på ett tag. Kanske kommer någon bild längre fram, men just nu så skippar jag det. #Dåligbloggare

Hur är maten?

Ljuvlig. När vi är på kasern har vi tillgång till mellan tre och fyra olika måltider. När vi får ISO så får vi en matlåda med färdig mat, och då är en alltid extremhungrig så maten försvinner på 7 minuter.

Ibland får vi torrmat i påsar, och än så länge har det inte vart något problem, förutom frukosten, den är så galet söt? Hälften socker, hälften mat. Kanske för att vi ska komma igång på morgonen. Fick en vitlökstomatpasta i torrmat och den var ju helt underbar. Och honungsjordnötterna var riktigt goda också!

Det är väl mest ärtsoppan som jag inte är så förtjust i (torsdagsmaten), men men. Det är bara att sleva i sig och hålla för näsan.

2 Comments

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.