14 sätt att spara vatten för starka människor

Nu har det varit kris för länge! Nu måste vi spara vatten Örebro!

Ganska mycket lägre vattennivåer i Svartån än vad det brukar vara

Ingen Örebroare har väl missat den kris som har varit i Örebro ett bra tag nu? Det har varit en väldigt torr sommar och höst, inte alls lika mycket regn som det behövs för att vi ska kunna leva som vi vill.

Örebros politiker tog idag ett beslut om ett bevattningsförbud, vilket innebär att det är slut på att fylla på pooler, vattna sina trädgårdar med slang och en hel del annat. I värsta fall har de rätt att stänga av vattnet till det hushållet, så ni får passa er.

Vi alla behöver hjälpa till på alla sätt vi kan för att spara vatten, och liksom inte slösa vatten för mycket. Spara vatten Örebro!!

14 tips för starka människor att spara vatten

 • Duscha tillsammans – given på förstaplatsen! 😉
 • Duscha snabbt – har du ingen att duscha med så får du tänka snabbduschar. Det går faktiskt att tvätta håret med schampoo, balsam och sånt där på 5 minuter om en har lika tjockt hår som mig. Så sluta gnäll. 
 • Ha alltid vatten i kylen – Det tar otroligt lång tid att få vattnet kallt i kranen så: 1. Du sparar tid. 2. Du får kallt vatten direkt. Underbart. Ställ in vattenflaskan så får du kallt i den med.
 • Låt bilen stå i garaget – står bilen still blir den inte skitig och då behöver du inte tvätta den, så då sparar du otroligt mycket vatten. Perfekt ju.
Min fina kanna med underbart kallt vatten i.
 • Ställ smutsdisk i blöt – proteinshakes, matlådor och annat som vi träningsnördar använder dagligen kan vara jobbiga att diska ur. Ställer ni dem i vatten kan de lätt få blötas upp så det går snabbt att diska av.
 • Använd samma kaffemugg hela dagen – du slipper diska lika mycket och du sparar vatten. Perfekt.
 • Diska inte i rinnande vatten – Nu blir min gamla hemkunskapslärare glad att jag skriver det här, men faktiskt, du behöver inte diska med rinnande vatten.
 • Träna på en plats så du kan bada direkt efter – kanske mer ett sommartips än tidig-vår-tips, men till sommaren så kan ni ju passa på att träna nära en sjö så får du bada istället för att duscha efteråt! Perfekt och härligt samtidigt.
 • Duscha i regnet – visserligen regnbrist, men om det nu skulle regna så kan ni alltid duscha i regnet. Kanske behöver varmare väder som i under sommaren… 😉
 • Spola inte i onödan – Visst är det sjukt, men fortfarande, år 2017, slängs tamponger, snusprillor och en hel del annat skräp ner i toaletten HELT I ONÖDAN. Det kallas papperskorg. Bredvid toaletten. Använd den.

Tips för att spara vatten Örebro när en är en träningsnarkoman…

 • Laga många matlådor samtidigt – tänk om du ska koka ett ägg eller tre broccolisar per dag, eller om du kokar ägg för tre dagar samtidigt, och förbereder flera matlådor samtidigt. Du sparar både tid och energi och vatten. Perfekt.
 • Använd samma kokvatten till flera saker – När du ändå håller på att koka pasta, spara vattnet när du ska hälla av, och koka dina ägg direkt i det avhällda vattnet. Ja, ägg äts mycket iaf hos mig. 
 • Torka ur dina kvargburkar med papper – istället för att skölja ur dem. Du ska ju ändå bara slänga dem, eller hur? Så mycket smidigare och mindre vattenåtgång samtidigt.
 • Tvätta med full maskin – alltid. Vet att det går åt mycket träningskläder, så det tvättas ofta, I know, men försök att alltid fylla och planera dina tvättningar. Min tvättmaskin har en eco-funktion som jag kör på.

Har du några fler tips?

Dela gärna inlägget så fler starka människor sparar mer vatten! 

9 Comments

 1. Bra tips! Använda snålfunktionen i toan funkar också. Samt att att inte spola förrän sisten är klar (förutsatt att man bara kissar). Funkar hemma hos mig med två småttingar. Onödigt att spola tre gånger innan vi ska ut. Laga mat som inte blir så mkt disk försöker vi också.

 2. Min arbetskamrat har kommit på en fiffig sak. (Säker andra också, men jag hörde det från henne). Hon har en slickepott ståendes i diskmaskinen som hon skrapar av matrester med. Detta istället för att skölja av maten. Resterna åker i komposten.

  • Åh, vilket bra tips! Jag brukar skrapa ner resterna i komposten direkt med gaffeln, men en är ju lat och tar bara det värsta. Slickepotten kommer ju åt mer 🙂

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.