Jag vill inte sälja viktnedgång, jag vill sälja hälsa

Ibland önskar jag att jag inte hade så mycket känslor om det här med att sälja på andras viktgång och att bry mig om andras välmående utan enbart jobbade för att folk ska vilja se smala ut och jobba för att gå ner i vikt och allt sånt.

Hela min verksamhet hade fungerat så mycket lättare då. Hela min verksamhet hade varit mycket mer framgångsrik då.

Men jag fungerar inte så.

Jag kan inte sälja på hur en person ska se ut. Jag kan inte sälja på att folk ska känna att en viss vikt är idealet eller att det är en viss typ av kropp som duger, och inget annat.

Jag försöker inte såga alla de PTs som gör det, men för mig handlar inte träning om att se bra ut. 

För mig handlar det om välmående och om styrka och om hälsa. Det handlar inte om att se ut på ett visst sätt eller väga ett visst antal kilon.

Det hade varit mycket lättare för mig att hitta kunder om jag la ut rumpbilder på mig, om jag la ut bilder på min kropp enbart och bara fokuserade på att skriva vad och hur jag tränar, och vad jag äter i relation till det. Det blir att jag i så fall säljer quickfixes och det är väl inget jag egentligen kan stå för faktiskt.

För mig är välmående och hälsa något som finns oberoende på vad du väger eller hur du ser ut. För mig är träning något som görs för att det är kul eller för att du vill må bra eller för att du ska nå ett visst resultat.

Jag har varit en sån där som jagar kalorier, som försökte träna för att öka min fettförbränning och för att försöka minska kilona på vågen. 

Skulle ni kika igenom min hårddisk för tre/fyra år sen skulle ni hitta bild efter bild efter bild där jag jämför min mage dag efter dag. Mindre skulle den bli och sämre mådde jag.

Vet inte vad som hände, men någonstans insåg jag väl att det där inte var hållbart. Någonstans insåg jag att jag inte funkar så bra om jag gör sådär och någonstans tänkte jag att skitsamma vad jag väger, eller hur jag ser ut, så länge som jag blir stark.

Och det kanske är därför min business är lite trögare än andra PTs.

Jag vill inte sälja viktnedgång, jag vill sälja hälsa.

Jag har inget problem med att lägga ut bilder på mig själv i tajta kläder eller i bikinis eller något sånt ibland, det är det jag gillar att gå i (alltså inte bikinis, det blir så himla kallt.. 😉 ) men jag vill inte bidra till ett samhälle där folk tror och tycker att det viktigaste är att se bra ut.

Viktnedgång behöver inte vara det stora målet. Det stora målet kan vara att skita i vågen, och bara satsa på den där viktskivan på gymmet. Eller så satsar du på att orka springa så långt du bara kan, eller på att springa fem kilometer så fort du bara kan.

Att sälja hälsa innebär för mig att jag säljer välmående. Att jag säljer det som jag kan stå för. Att mina kunder inte får räkna kalorier och att de verkligen inte rekommenderas stå på någon våg ever again.

Att sälja hälsa innebär för mig att jag säljer välmående. Att du ska få det som är hållbart på sikt för dig. Sen kan det ändå innebära att du får en grymt snygg kropp av att anlita mig, men fokus är inte fettprocenten då, utan då lägger vi upp det på ett helt annat sätt.

Det är lätt att sälja quickfixes. Det är lätt att sälja på om jag skulle banta ner några kilon själv och visa upp mina eventuella magrutor och säga att jag är PT. Telefonen skulle plinga hej vilt och kunderna skulle vilja ha en liknande träning för att nå liknande mål.

Men jag vill att mina kunder ska må bra. De ska känna att de duger och kan träna, helt oberoende på hur deras kroppar är.

Långsiktighet är nyckeln för mig, hur är det för dig?

11 Comments

 1. Jag håller helt med dig Clara, men det är ett klurigt ämne eftersom det ena inte är åtskilt från det andra. Att träna för att man om sitt utseende som EN av anledningarna till att man tränar är inte dåligt, alla anledningar till att man rör på sig är ju bra… men jag tror inte att det finns många människor i världen som faktiskt orkar träna och fortsätta kämpa på speciellt långsiktigt om utseendet är den enda faktorn till att man gör hälsosamma val. Sen är ju också frågan..vad är snygg? Det är ju inte nödvändigtvis smal för alla människor…att känna sig stark bidrar ju till snygghetskänslan. Men vi måste verkligen börja förstå att hur vi ser ut…spelar ingen som helst roll!

  Klurigt men spännande ämne.

  • Visst är det spännade! Ja, håller med, jag började ju träna för att jag ville bli snyggare och smalare, precis det där som jag själv inte gillar längre. ?
   Sen har jag inget problem alls med dem som vill vara sitt snyggaste jag, det är mer när de hakar upp sig på vikten och har ett osunt ideal som jag inte längre vill vara med som PT.
   Frågan är om det kommer ändras i framtiden, det där idealet alltså. Jag hoppas på det!

 2. Superbra inlägg som jag så väl känner igen mig i! Några gånger under det gångna året har jag varit nära på att sugas in i något som jag inte vill. Börjat fundera på att hmm, kanske borde en inrikta sig mot en enklare marknad. Men som du säger, nej, det är inte åt det hållet jag heller vill gå 🙂

  • Tack 🙂 Ja, visst är det en svår bransch? Måste påminna mig ganska ofta om VAD jag vill jobba med och hur jag vill marknadsföra mig själv!

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.