Saker som den civila världen behöver lära sig från den militära

Under helgen har jag funderat på saker den civila världen skulle behöva lära sig från den militära, och de kommer här:

Pedagogiska moment – aldrig har jag haft så pedagogiska ”lärare” som i FM. Deras sätt att hålla föreläsningar, att förklara, att se till att alla hänger med och så vidare, ja… mina lärare jag hade på universitetet skulle nog alla behöva gå FMs ledarskapskurser och pedagogik-kurser. Enorm skillnad. Hade lätt satt VG på alla terminer om jag hade haft såna lärare som mina befäl.

Tempoväxla – kanske inte ett jättestort behov men snälla vanliga människor… ser ni någon som försöker ta sig framåt bakom er som ser ut att ha bråttom bör ni illa kvickt ta ett steg åt sidan och släppa fram denna person. Sen behöver ni även lära er att vara beredda på varje uppgift redan innan du har uppgiften framför dig. Exempel: ta fram ditt kort så du är redo att betala i kassan direkt när du kommer fram om det är kanske 10 personer bakom dig i kön.

Handsprit är vinterns räddning – varför sitter det inte uppe typ handspritspumpar lite överallt på ställen där det rör sig många människor? Detta har jag undrat länge, typ sen jag började jobba i vården för 5 år sen och fortfarande inte sett. Affärsidé? 😉

Tankar om den militära världen

Somna ståendes – kanske inte är ett måste, men det är faktiskt en otroligt go egenskap att ha. Att ta micronaps är magiskt bra.

Aktivitet utomhus – vissa dagar har vi dagar där vi är ute från morgon till kväll. Så mycket syre och fysisk aktivitet jag fått mina två veckor i FM känns som något jag tidigare samlat ihop på ett halvår. Något jag vill behålla och få in i mitt civila liv när jag är klar med min GU. Kanske dock inte äta lunch i ösregn utan tak. 

Ordning skapar säkerhet – Okej, kanske inte så jätteviktigt i det civila, meeeeen igår när jag kom hem till min lägis och öppnade min garderob och allt bara låg huller om buller…. 🙁 gjorde nästan ont i hjärtat att inget var i SoldF-bredd. Får åtgärda nästa permission tror jag. Men generellt, det här med att ha ordning. Att veta att jag alltid har min vattenflaska till höger i byxorna, att jag alltid har nyckeln i höger bröstficka och att fältmössan ligger i höger byxficka ger som ett lugn i själen. Undrar hur jag kommer vara och ha allt på andra sidan min GU i juli! 
Sluta vara egocentrisk – ingen är klar förrens hela gruppen är klar. Du kan vara grymt snabb men ingen grupp är ju starkare än sin svagaste länk och om du hjälper din svagaste länk att bli klar snabbare så behöver du ju inte vänta så länge på hen, samt att nästa gång kanske det går snabbare, eller hur? Ingen är klar förrens hela gruppen är klar.

Har ni några andra tankar om saker alla civila borde lära sig om det militära?

2 Comments

  1. En sak jag tänkt mycket på under min tid i FM är att militära organisationer till sin natur är krisorganisationer. De är skapade för att hantera olika typer av kriser och akuta situationer. Därav behov av extremt många och väl inövade rutiner och metoder för allting. Där tror jag det civila kan lära sig mycket.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.