Saker jag är nervös över inför GMUn

Det börjar faktiskt dra ihop sig. Idag är det fem veckor kvar tills jag börjar. Fem små veckor. Är helt superpirrig och jättenervös haha, och speciellt nervös över inför GMUn:

1. Att det kommer vara jag och en tjej. Plus ca 40 grabbar.

2. Att jag kommer få mens exakt varje gång vi har fältvecka. 

3. Att jag kommer misslyckas med varenda fläta jag försöker sätta upp så jag måste ha mitt hår i en bulle hela GMUn och då behöver klippa av allt hår efteråt pga slitet.

4. Att jag kommer vara sämst. (här är nog min absoluta ångestpunkt)

5. Att jag inte kommer kunna hantera vapnet och få panik av det. Har aldrig hållit i ett vapen så vet liksom inte hur jag kommer hantera det hela. Eventuellt får jag total panik och hoppar av min GMU.

6. Att mina fötter och knän och höfter kommer gå sönder och jag kommer få ont av exakt allt. Känns inte alls bra just nu i höger höft och vänster fot. De mår inte bra sen efter tough viking. 🙁

7. Att jag kommer få världens skavsår av kängorna när jag börjar gå in dem (har fortfarande inte fått dem, de skulle skickas till mig 🙁 ) som inte kommer gå över och att jag kommer få äckliga köttsår haha…….

8. Att SJ-tågen hem och dit på permission alltid kommer vara sena. Var nära att missa anslutningen på tåget jag sitter på just nu nämligen. Hehe.

9. Att jag kommer få skit pga Militärkvinnor. Har väldigt svårt att tro det men man vet ju inte, de kanske får någon dille på att sätta dit mig. Tur att jag har ett instakonto med över 4000 följare så jag kan sätta dit dem då 😉

10. Att jag kommer glömma något jätteviktigt när vi har fältvecka. 

11. Att jag kommer råka skjuta någon (???) Haha är så nervös för detta. Vi kommer inte få hantera några laddade vapen (eller vad det nu heter) på ett väldigt långt tag meeeeeeen får ändå panik. Vet inte ens hur jag ställer mig till att döda någon med ett vapen. Att vara i krig. I riktiga situationer. Ser fram emot diskussioner angående detta på GMUn.

12. Att jag kommer göra sönder någon viktig utrustning. Typ ett fordon. En anläggning.

13. Att jag kommer tycka att det är fel och att jag inte trivs där. Att jag inte vill fullfölja utbildningen.

14. Att det kommer vara alldeles för tuffa fysiska krav så jag blir totalt sågad. 

15. Att jag inte kommer få några vänner #hahatönt #eller?

16. Att jag antingen blir någons favorit eller någons hatobjekt. Angående att vara två tjejer så kommer vi ju automatiskt vara utsatta, hur vi än gör. Killarna kommer ju kunna va en i mängden om de vill. Det kommer aldrig vi.

17. Att jag kommer sova katastrofdåligt varje natt och bli helt förstörd. Att vi blir väckta varje natt jättetidigt och att jag inte kommer i säng i tid och allt haha. Ja, nä, det är en seriös utbildning och inget slavdrivande men ni vet, en har ju sett filmer. 😉

18. Att jag kommer sova i samma rum som 9 andra grabbar och aldrig någonsin få sova pga alla snarkningar. Tur att jag alltid låter värst om nätterna…………… Måste fixa ett stort lager allergimedicin till GMUn tror jag.

19. Att jag inte kommer orka bära vapnet? Idk det kan va skittungt.

20. Att de tycker att mitt efternamn är ett väldigt roligt namn som kan ändras till både troll och boll. Så himla kul. Jätte. Tjoho. Oklart om de kan komma på någon ny variant jag inte hört innan. Det var väl på lågstadiet som jag senast hörde en ny version.

Vissa saker är såklart mer rimliga än andra. Jag kommer ju inte råka skjuta någon, hoppas jag verkligen. Då hamnar jag väl i fängelse? Vållande till annans skada (DÖD??) Åh usch.

Har du gjort GMU eller liknande utbildning?

Vad var du i så fall nervös för?

13 Comments

 1. Angående punkt nr 5 om vapnet. Första gången jag skulle skjuta skarpt grät jag! Förmodligen en hel del uppbyggd press (från mig själv) som ledde till stress och sen en del saker på hemmaplan som snurrade i huvudet. Efter den urladdningen (haha…) har jag hunnit med vpl med väl godkända resultat, soldatanställning, utlandstjänst, civil anställning i FM och idag är jag specialistofficer.
  Hoppas jag kan bringa dig lite pepp i och med den lilla berättelsen. Det kommer gå galant!

  • Men wow! Vilken vändning. Spännande 🙂 Tror jag kommer reagera likadant, men också skönt att höra att det kan bli bättre sen. Tack för peppen 🙂

 2. I mitt fall så inträffade punkt 1-5 + 17. Exakt så. Ensam bland massa killar, sämst på att hålla ordning, passa tider, tappade bort saker, dålig kondis… dålig… dålig… Ja allt var skit men den goda nyheten är att det trots allt löser sig ändå oftast. Trots att man låg vaken, hade mens, var ensam, hade på tok för små händer för att (trodde jag) någonsin lära sig hantera vapnet och dessutom var SÅ JÄKLA DÅLIG att min grupp helt enkelt fick ta ett snack med mig för att få mig att skärpa mig så gick det tillslut bra ändå och man acklimatiserades till miljön. Så även om det mot förmodan skulle inträffa några av punkterna på din lista så klarar man sig ändå bara man inte ger upp.

 3. Mensen har man bara så är det! Våtservetter och hundbajspåsar är bästa tipsen för det. Då knyter du ihopa den och slänger när du får möjlighet. Gällande håret så är tipset från mig att ha det i knut (fläta och instoppat innanför uniformen när du bär hjälm). Du slipper fastna med det och det ser mycket mer presionellt ut! Hårinpackning hjälper det att återhämta! Själv har jag haft knut varje arbetsdag i fem år och har fortfarande kvar mitt långa hår.
  Du kan inte vara bäst på allt men fysen kommer du nu ha flera månader på dig att bli överens med. Alla är nervösa det är bra, då är du lite skärpt! Lycka till och ta det i din takt! Alla dagar kommer inte va lätta men jag lovar att när du är godkänd och klar kommer du vara nöjd!!

 4. Snubblade in här av misstag, men tänkte bidra med några tankar inför din GU start.

  Det är inte troligt att du kommer vara ensam tjej, väldigt få plutoner är det idag. Om du inte sökt en jägarbefattning.

  Det går att ha mens i fält, det kommer bara vara lite mer att tänka på. (Ha alltid någon tampong med dig, om inte så är de bra att göra upp eld med. )

  Instruktörernas/befälens uppgift är att lära dig hantera vapnet. De kommer att se om du är osäker, om du gör fel och om du skulle vara farlig för dig själv eller kamrater. Om du gör fel och slarvar kommer du att bli tillsagd till dess du gör rätt. Vilket innebär att de inte kommer låta dig skjuta skarpt försen de vet att du kan.

  Du kommer få ont i fötter, knä och höfter. Det är ok att det gör ont så länge inget är sönder. All utrustning är tung i början, men det går över. Mot slutet av GU kommer du fråga dig varför du gnällde i början. Skavsåren kommer och de försvinner. Du kan förbereda dig genom att köpa en förslava och smörja in fötterna varje kväll, så att de blir mjuka. (Funkar förvånansvärt bra mot skav och blåsor).

  Så länge du inte glömmer ditt vapen i fält är allt annat inte så farligt. Lär dig redan nu , antingen har du det på dig, i handen eller i ryggsäcken/skåpet.

  Det mesta i FM är oförstörbart. Så lycka till att ha i sönder något.

  Du kommer att sova gott. Du kommer vara helt slut varje kväll, det är så mycket nytt och roligt att lära sig. Allt slit kommer att vara värt det.

  Njut av din tid som rekryt, det kommer att vara skit jobbigt, Men du kommer att ha kul, jätte kul. Du kommer att få vänner för livet och lära dig saker du aldrig tänkt på.

  //MVH 1serganten

  • Hej! Tack för alla tips. Jag vet att vi enbart är två tjejer, har varit på informationshelg samt fick den informationen när jag gjorde min antagningsprövning. Hoppas det blir som du säger 🙂

 5. Kanske kan lugna dig på några punkter 😉

  1, När jag gjorde värnplikt var det bara jag och en tjej till ihop med 110 killar i vårt kompani. (4 totalt på hela regementet) Det gick jätte bra, vi pratade knappt med varandra de första 3 månaderna för vi umgick med grabbarna på eget håll, men när vi gick gruppchefsutb ihop fann vi varandra och är idag 10år senare fortfarande bästa vänner.

  3, Jag har långt hår och sätter alltid håret i en tofs( flätar in framhåret om det är kortare flippt) och flätar sedan tofsen. Lägger sedan flätan innanför jackan eller rullar flätan till en boll i nacken. Så man behöver inte vara en flätar-drottning 😉

  7, Tejpa hälarna med leukoplast från dag 1 och byt varje dag första månaden så kommer dom att klara sig fint.

  12, Skulle något gå sönder så kommer du inte bli hängd eller betalningsskyldig om det inte är med flit. Jag har förstört en pansarterrängbil tillvärde av 200 000, total förstört en volvo v70 samt tagit sönder en sprinter-buss genom att köra sönder framaxeln på den. Och de låter mig fortfarande köra samtliga fordonen.

  Det kommer gå jätte bra. Farhågor alla har innan de ska börja GMU eller värnplikt 🙂

  / Anställd i FM

 6. Reflektioner från en som gjorde lumpen när milleniet var ungt. Försök att inte tänka på dina plutonskamrater i termer av tjejer och killar. Ni är alla precis lika nervösa och gröna (killarna är möjligen inte så oroade över mens och kluvna hårtoppar).
  Gör alltid ditt bästa. Lyssna på befälen. Även när de skriker på dig och du vill hata dem eller gömma dig. Det finns en metod i deras galenskap.
  Var inte rädd för ditt vapen, men ha respekt för det och för vad ni två kommer att kunna uträtta tillsammans. Du kommer att få handskas med ditt vapen en hel del innan det är dags att faktiskt skjuta, så mycket av ovanan kommer att ha försvunnit tills dess.
  Vissa saker kommer göra ont, vara tråkiga eller lite skrämmande. Ta dig igenom dem och du kommer att växa som person och skapa självförtroende. Du kommer att frysa, vara blöt. Trött. Hungrig. Ledsen. Du kommer ibland att ångra dig. Var förberedd på det och försök komma på strategier att hantera det. Motivation.
  Vissa saker är för svåra att klara själv. Det är därför kamratskapen är så stark i det militära. Alla behöver hjälp någon gång.

  Lycka till!

  • Tack för dina tankar 🙂 Ska försöka tänka individuella personer istället för att köna, det är väl bäst!
   Ja, ska försöka använda mina vänner där, och låta dem få stöd av mig när jag behöver det. Tack!!

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.