Ett steg i taget mot ditt mål

Allt går inte supersnabbt.

Träning tar faktiskt tid. 

Och allra främst: resultat är inget som ska stressas fram. 

Det ska ta tid att träna. Och att bli bra.

Det finns en hel del träningsprinciper.

Och en princip jag tänkte prata om nu. Principen om progression heter den och den fungerar på ett ungefär så att om du tränar så kommer du bli bättre.

Tänk dig att du börjar träna och första gången orkar en armhävning…. Så kör du en armhävning kanske fem gånger den gången.

Nästa gång kör du en till armhävning. Eller vänta, du orkade två?? Och sen gången efter orkade du tre? Och sen efter några gånger orkade du två (!!) på fötterna!

Progressionsprincipen handlar helt enkelt om att du utvecklas och orkar mera. Om du börjar springa kommer du springa på en viss hastighet och efter ett par veckor springer du samma distans du sprang första gången men lite snabbare.

Det här är saker som tar tid. Ibland kommer man upp på platåer och behöver uppdatera sitt upplägg för att fortsätta utvecklas. Ibland känner man av progressionen under varje pass.

För att utvecklas behöver du öka motståndet, du måste ha en progression i din träning. Det är grymt att orka 10 reps med 4 set på 5 kilo i bicepscurls, men om du aldrig utsätter dina muskler för någon annan belastning än just det, då kommer du inte förbättras.

Vad skulle hända om du testade att göra 3 reps x 3 set på 8 kilo, och variera det? Och höja vikten igen efter någon vecka? Och sen testa en annan kombination? Supersets?

Det finns en hel del du skulle kunna göra för att få till en utveckling i din träning, det är bara att testa, leka lite och helt plötsligt är 10 reps på 5 kilo din uppvärmningsvikt. Progressionsprincipen.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.