Nej du får inte kommentera min kropp

En lite trevligare bild bara för att ni inte ska tro att jag är hur arg som helst. Är dock det. 

Spelar ingen roll vad det är för situation, har jag inte bett om en åsikt angående min kropp så får du inte kommentera den.

Idag har det inte hänt mig, men har sett ett flertal på instagram idag (!) som har fått kommentaren att de borde träna mer, träna mindre, att de borde springa mer eller något annat. Idioten tycker alltså att kroppsformen inte duger på den personen.

Är inte det sjukt? Att folk tar sig friheten att prata om hur någon annan person ser ut helt oönskat.

Nej, jag är inte gravid, du är en idiot.

Nej, jag är inte tjock, du är en idiot.

Nej, jag är inte för smal, du är en idiot.

Nej, jag behöver inte äta mer, du är en idiot.

Nej, jag behöver inte förändra något för dina åsikter, du är en idiot.

Senast igår såg jag en person som kommenterade ”du ser gravid ut” på en bild på en person som ja, är en person. Hahaha, har liksom inte ens ord för hur arg jag blir.

Det spelar ingen roll, personen kan vara stor, liten, ja, ha vilken kroppsform som helst. Spelar ingen roll. Du får inte ta dig friheten att kommentera någon annan persons kroppsform överhuvudtaget, om personen inte bett om det.

Och det är väldigt få personer som faktiskt ber om det när de lägger ut en bild på instagram eller facebook. Eller på bloggen. Eller bara i verkligheten. Sluta säg åt folk att de borde träna pga utseende. Eller sluta träna för att de ser ut på ett visst sätt. Eller ser gravida ut. Eller något annat.

Alltså, du kan ju omöjligt veta vad exakt den personen kämpar med. Kanske har personen en ätstörning? Kanske har personen gått från extremt överviktig till att vara inom zonen för att inte längre dö av övervikt för all träning den lägger ner. Kanske kämpar den med något helt annat.

Har hört en person säga till en person som precis blivit friskförklarad från sin anorexia att hen måste börja äta mer, att hen ser sjuk ut.

Be kind, always.

8 Comments

  1. Jag håller med Clara, bra skrivet! Vi måste sluta kommentera varandras utseende överhuvudtaget, för vad spelar det för roll hur vi ser ut? Absolut ingen roll alls!

  2. TACK Clara, du är så klok och så himla bra!

    Själv kom jag precis tillbaka till jobbet efter semestern och som ett brev på posten kom idag snacket runt fikabordet om hur många “semesterkilon” folk hade “lagt på sig” och hur de nu måste “hålla igen på godsakerna ett par veckor” för att “komma i jeansen igen”… alltså jag blir GALEN! Kan inte folk bara sluta vädra sitt eget kroppshat offentligt, fattar de inte att det indirekt påverkar och till och med hetsar andra? Och ändå blir jag lika paff varje gång snacket kommer upp och kommer inte på nåt kaxigt att säga mer än att ignorera och byta samtalsämne.

    (Helst önskar jag såklart att samhället var snällare mot oss alla så att de här klagande kollegorna blev tryggare i sig själva även i tre nya “sommarkilon” men det är väl för mycket begärt…)

  3. Så bra!! Alltså, folk har rätt att TYCKA vad de vill, men de BEHÖVER ju inte säga det rätt ut… Det är som att vissa människor har ett behov att bara släppa ut alla tankar och åsikter utan att egentligen tänka på hur det kan påverka andra. Bara för att vi har yttrandefrihet i Sverige betyder inte det att man får glömma bort sunt förnuft. Hur går det där citatet nu igen? ”If you haven’t got anything nice to say – don’t say nothing at all.”

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.