c-uppsats – tankar just nu

Hej på er! Long time no see angående min c-uppsats, eller hur? Ber så mycket om ursäkt men vart lite omotiverad att göra något alls med den.

Igår verkar jag fått ny energi, eftersom jag nu suttit och läst ett gäng studier om menstruationscykeln, och ja, under läsningens gång så har jag insett en sak:

Det är så tydligt så att det är löjligt. Vill de inte se resultat lägger de upp studien på ett sätt och vill de se resultat lägger de upp den på annat sätt. Eller vill de såga sina egna resultat så gör de på ett sätt och vill de prisa sina resultat så gör de det på ett annat sätt.

Forskarna känns oense om det ens är skillnad vid en idrottsprestation under menscykeln. Det mäts på alla möjliga sätt, men ingen verkar mäta det som jag egentligen är intresserad av: i matchsituation.

Jag har inte hittat en enda studie än på någon som undersökt prestationer i samband med riktiga tävlingar. 

Visst vore det intressant att se en stor undersökning på alla med livmoder som deltar i Göteborgsvarvet, där de undersöker tiden loppet tar för varje enskild person, jämför med vart de är i menscykeln samt vem de är och vad de har för förutsättningar, bland annat hur vältränade de är.

Göteborgsvarvet har ju ett stort antal deltagare, och ja, det vore intressant. Resultatet kommer ju ha MÅNGA variabler som påverkar, så det går väl inte att dra en enkel slutsats från det, men vore ändå intressant.

Vore också intressant att se på längdskidåkare på VM och EM och så. Presterar de olika på olika tävlingar beroende på vilken dag de är i menscykeln? Om de har exakt samma uppladdning, samma träning inför och så.

Men det skulle väl bli svårt att kontrollera resultaten…

Om Umeå och Rosengård spelar mot varandra så kanske inte vi kan ta och jämföra just den matchen, men vad som skulle kunna göras är att jämföra faktiskt prestation för varje spelare för sig.

Vi har under vår utbildning fått veta att fotbollens tränarvärld börjar prata mer om aktioner, vilket jag tror är ”när spelaren tar aktivt beslut att göra ngt.” typ som att flytta sig i sidled två steg, starta löpning, passa, hoppa för att nicka osv.

Tänk om vi skulle mäta x antal sådana på varje spelare i ett lag under varje match under en säsong hos allsvenska fotbollsspelare och jämföra och se skillnader.

Det är egentligen där mitt intresse är. För visst, det verkar som att det finns styrkeskillnader, och skillnader om en fokuserar träning på olika faser under mensens gång, MEN det är kombinationen av psykologiska och fysiologiska jag vill åt och se. 

Det finns så mycket som är intressant i idrottsvärlden. Det finns så mycket jag vill veta. Kanske skulle bli forskare ändå. Eller hitta någon som kan forska åt mig. På mitt lag. Det vore ju guld att få se.

Så, forskare därute, som vill göra lite kul forskning på roller derby, eller andra sporter då, hojta. 

Förresten: Jo, c-uppsatsen går bra. Det är bara ett insamlingstillfälle till. Sen kanske eventuellt extra tester. Får se. Men det har jag tid till sen. Långt kvar. 😉

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.