Visselpipemakten eller om att anpassa träningen för alla

visselpipa

Ibland är det svårt att vara tränare.

Det är svårt att vara tränare för en person, men det är mycket svårare att vara tränare för ett helt lag. Då har du ganska många fler individer att anpassa dig efter, alla ska bli nöjda. Att få alla att känna sig sedda och välkomna är något jag strävar efter, men för att nå dit måste en förstå att ALLA ÄR OLIKA. 

Vi gillar olika. Några gillar en tränare som är rak, tydlig och säger få korta ord. Andra vill ha en utläggning i tio minuter innan de förstår övningen som ska göras. Ett tredje gäng vill att tränaren använder dem när hen ska visa hur träningen går till. Och du kanske vill att det går till på ett helt annat sätt.

Det är svårt att nå allas krav. Vissa vill inte alls göra en viss sak på träning, andra älskar det, och ett tredje gäng tänker att ”så länge jag får göra mina egna övningar i mitt hörn så skiter jag fullständigt i vad alla andra håller på med”. Det fungerar inte riktigt så. Det är därför tränaren finns. Tränaren (jag i detta fallet) försöker se till att alla blir så nöjda det går, samtidigt som de utmanas och utvecklas.

Jag kommer aldrig kunna nå allas krav. Jag kommer aldrig kunna göra alla nöjda. I så fall skulle jag behöva ha individuella träningstillfällen med varje person i laget, tre gånger i veckan…. Och när det är en lagsport fungerar det inte riktigt så. I en lagsport behöver alla anpassa sig efter varandra. Vissa gillar en viss sak, andra gillar en annan. I slutändan måste tränaren se till att träningen blir tillräckligt stimulerande så de får ha roligt, samtidigt som de får utvecklas och få utmanas.

I en lagsport är det svårt att se till att varje individ blir nöjd. I en lagsport är det svårt att se till att varje individ utvecklas. Tränarna kan bara ge verktygen, spelaren måste själv se till att ta ansvar för sin egna utveckling. Personen måste själv vilja utmanas för att det ska hända något.

Det handlar om ansvar både från tränarens sida och från alla spelares sida. Samarbete. Vilja att utvecklas. Sätta mål. Det handlar inte så mycket om vad det är för mål, mer om att våga sätta ett mål och arbeta efter målet. Ingenting är omöjligt om du vågar.

Hur kan du anpassa träningen för alla som tränare? 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.