Varför motionärer inte ska äta som elitidrottare

Kursstart! Vi har börjat med näringslära och idrottsnutrition för prestationsidrott och vanliga motionärer. Allmänt om kost, men på ett djupare plan, jämfört med en annan kostkurs jag läst tidigare… Minns ni när jag läste den? Jag har försökt hitta ett inlägg på min gamla blogg där jag skrev om den, men ja, eftersom det mer var en dagboksblogg så hittar jag inget bättre än det här. Den kursen var ingen höjdarkurs ändå, kraven var på oss då så otroligt låga, mot den näringslära jag läser nu som är på c-nivå.

Idag har vi gått igenom massor med grunder om mat, om lite tänk bakom olika dieter och andra förhållningssätt och allt vad man kan kunna när det gäller mat och näring. Kost och näring är egentligen så mycket mer än vad man först tänker på. Ni vet ju att det är viktigt att äta nyttigt. Men hur äter man nyttigt? Hur äter man som elitidrottare, hur äter man som motionär, och hur äter man om man rör sig mycket på jobbet, jämfört med om man sitter still?

Vi fick se bilden ovan, som ska föreställa Michael Phelps intag en dag under tävlingssäsong. Ca 12000 kcal ska det vara. Elitidrottare. Så mycket kcal han behöver äta för att möta de energikrav som kommer från hans prestationer.

En kosthållning som jag aldrig hade rekommenderat en motionär, eftersom en motionär har sällan ett så stort behov, utan det ligger väl maxmaxmax på 4500 kcal, kanske mellan 2000-3000 kalorier, helt beroende på vad målet är, vad personen har för kroppssammansättning, vad för förutsättningar personen har och vad för träning personen vill genomföra.

Kolhydrater ÄR viktigt. Det bara är så. Kroppen behöver kolhydrater för att fungera. Det handlar bara om vad för kolhydrater du stoppar i dig. Är det fibrer, är det rena sockerarter, har det högt eller lågt GI? Det finns mycket man kan titta på och egentligen är det en ren djungel att hitta rätt bland alla råd och rön som finns därute. Maten på bilden ovan är ingen kosthållning att eftersträva som motionär, utan istället bör du fokusera på annat för att ge din kropp bäst förutsättningar för att prestera i din vardag och på din träning.

Fyra av tio äter för mycket socker.

Livsmedelsverket gjorde en sammanställning 2010 och kom fram till bland annat det som står ovan. Sammanställningen är på en fyra-dagars-matdagbok, som 1800 personer fyllde i. Jag tror att det är många, många fler, än 4 av 10. Varför? För att människor oftast inte är ärliga när de fyller i en kostdagbok, och för att människor (även jag) gärna skärper till sin kost just under de dagarna, eftersom det är någon annan som kommer se över din kost, och en vill ju inte skämmas. Så egentligen tror jag siffran är så mycket högre.

Jag hoppas att vi kommer diskutera många dieter (annars kommer jag prata själv med lärarn om det), om de verkligen är bra eller kanske inte så bra som de framställs. Jag har funderat mycket över bland annat 5:2, LCHF, vegan, Raw-food och många fler, allt vad olika förhållningssätt och dieter kan heta. Det finns allt möjligt och ännu fler anledningar till att de som äter på ett visst sätt gör det. Vissa dieter fungerar för vissa personer, andra passar bättre med någon annan diet, eftersom vi har olika behov och krav utifrån att möta.

Det här avsnittet med Emma Frans av Tyngre Träningssnack är ett avsnitt som diskuterar just både dieter och allt möjligt annat som jag hoppas vi kommer ta upp under den här kursen (har inte lyssnat klart på det i skrivande stund, 90 minuters avsnitt…). De diskuterar också det där med att inte vara ärlig i en kostdagbok, och andra svårigheter kring att göra studier.

Så varför ska inte motionärer äta på samma sätt som elitidrottare då? För att jag är 99% säker på att du inte tränar på samma sätt som Michael Phelps, Zlatan, Sanna Kallur eller allt vad de heter. Tar vi Zlatan som exempel så innebär hans arbete att spela fotboll, eller hur? Jag har inte en susning om hans arbetstider, sovtider, kostvanor, men han har absolut andra förutsättningar än vad du har, om du exempelvis arbetar åtta timmar om dagen, tränar fem timmar i veckan och ska hinna med vardagslivet därimellan med sömn och allt vad det innebär. Därför kommer det troligen inte fungera för dig att äta som Zlatan, han har andra förutsättningar än vad du har. Se istället till att utgå efter dina förutsättningar och mål.

Så, vi kommer läsa lite om det mesta och skriva en tenta på det i slutet. Det blir väl kul! 😉

4 Comments

  1. Hej!
    Jag tänkte fråga dig, har du något/någon forskningsresultat/ vetenskaplig studie, som påvisar att kroppen behöver kolhydrater för att fungera och att ” det är bara så”, och att det endast är frågan om vilken kvalitet kolhydraterna är?

    Mvh

    Kennet Nordqvist

    • Hej Kennet! Just nu har jag ingen direkt forskning jag läser ifrån utan det är min kursbok ”idrottsnutrition” av Jeukendrup och Gleeson, som jag kan hänvisa till, eftersom jag sitter och skriver från telefonen, men kan kolla upp det närmare sen. Såhär står det i boken ang kolhydrater: ”En av de viktigaste (funktionerna) är att ge energi till muskelkontraktioner” och ”eftersom kolhydrater är hjärnans viktigaste bränsle, påverkas de kognitiva och motoriska processer som är så viktiga för teknikidrotter”. Boken är visserligen inriktad mot idrottare just nu, men det är såklart lika viktigt för motionärer. Beroende på vad för situation en är i och vilka krav som ställs på personen, så rekommenderar jag mer eller mindre kolhydrater, men det är absolut (enligt mig) inget man ska utesluta ur kosten. Ang kvalitén på kolhydrater handlar det om kostfibrer, tomma kolhydrater och allt därimellan. Kexchoklad är ju kolhydrater, samma som en morot, men där får man ju välja vad man vill äta, och jag anser ju då att kexchokladen är det sämre alternativet i det här fallet. Så tänker jag lite kort! Hur tänker du? Svara gärna här eller på min mail clara@claratoll.se!

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.