Vad är julen för er?

julaftons

Veckans tema i bloggar om hälsa är julen och vad jul är för mig. Först: Läs vad Malin har skrivit om hennes jul.

Julen när jag var liten:

Vi har nästan alla jular firat jul i Kalmar med stora tjocka släkten. Alltså verkligen, största släktsamlingarna ni kan tänka er. Trångt och mysigt och julklappar överallt och tomten kom och det var julgröt och Kalle Anka och självklart skulle vi till Domkyrkan inte bara en gång utan två gånger och så skulle vi kolla på Kan du vissla Johanna, även om vi sett den sjuttiofem gånger tidigare.

Bilden ovan är visserligen inte från Kalmar, utan det är från där mina föräldrar bor, och ja, den här är daterad till den 23e december på facebook som jag snodde den (från mig själv). Tänk att vi 2010 hade så mycket snö på julafton.

För mig (som kommer från södra södra Sverige) så är jul både snö och minusgrader, men det kan också vara regn och 10 plusgrader, precis som midsommar… 😉

julafton

Julen har alltid inneburit en stor samling med släkten, där vi har nästan ett färdigt schema redan från början…. men saker och ting har förändrats. Vår stora tjocka släkt är mer utspridd över hela världen (Kina och sådär), så samlingar kring jul är numera lite mer krångligt.

Istället brukar vi samlas bara en liten del av familjen, äta julmat, gå i kyrkan, spela spel och bara umgås. Givetvis kolla på Kan du vissla Johanna och spela julklappsspelet, vissa traditioner går inte att ta bort, men andra storslagna traditioner, ja, det spelar inte så stor roll för mig längre.

julafton

Med andra ord är ett spel vi spelat flera jular, det är ändå väldigt roligt spel, eller hur?

En perfekt jul:

God mat. Snö. Julspel i kyrkan. En glad familj. Massor med kramar. Kan du vissla Johanna. Mor, far och syster på plats.

Får jag det så är kan inte julen bli dålig liksom. Eller ja, snön är ju en bonus, vädret lever sitt egna liv.

Hur är en perfekt jul för er? Vilka delar är måsten för er?

4 Comments

  1. Underbart inlägg! Blir sugen på julen och att skriva ett eget inlägg om jul…det kanske det får bli.

    Min jul har varierat med de land jag har befunnit mig i (om det har funnits snö eller sol osv) men det viktigaste för mig med julen är att få vara tillsammans med min familj. Inget annat betyder något.

    Oavsett vart i världen vi är, så vill jag att vi firar julen tillsammans!

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.