Studieteknik eller om att vilja lära sig

pluggamedclara

Mina mindmaps jag började på idag, innan, när jag satt ute i solen. Ska fylla på dem med mer kunskap och sen ska jag ut i solen igen. Låtsas som att jag lär mig mer om jag får sola samtidigt…. 😉

Att sitta och plugga dag ut och dag in, ja, ibland känns det som det är det enda jag gör. Vissa ämnen mer, andra mindre, vissa är lättare och andra är svårare. Snart är det åtminstone sommarlov och ja, jag erkänner; jag är skoltrött. 

Trött på att läsa saker som är så bestämt, inte få välja själv vad jag vill fördjupa mig i och vad jag kan fokusera på. Det kanske är så det är på universitetet, men ändå. En måste få vara skoltrött och få gnälla lite i alla fall.

Just nu läser vi om sjukdomsbehandlande träning, ett ämne som jag skrivit en hel del om i min kategori tränarprogrammet. Det är verkligen intressant och det är kul att få lära sig om hur kroppen fungerar när en har diabetes, men samtidigt, vårt studiematerial är inte jättemotiverande, speciellt inte en dag som denna, när vädret är fantastiskt och en har allt på datorn.

Inför tentor, som kanske är lite speciellt, brukar jag göra antingen tankekartor eller sammanfattningar att läsa, och den här gången gör jag både och. Jag är en sån som gillar att skriva (varför jag bloggar) och lär mig oftast bäst om jag får formulera något med egna ord. 

Många säger att matte är svårt, eller biologi, eller kärnfysik, eller pedagogik, eller något helt annat ämne, men egentligen tror jag inte det handlar om huruvida ämnet är svårt eller lätt. Egentligen tror jag i första hand det handlar om din studieteknik (och sen kanske intresset för ämnet). Vissa lär sig bäst genom föreläsningar, andra om de får läsa om det själva, jag om jag får skriva om ämnet, och vissa vill ha det praktiskt.

Egentligen är det som på våra träningar. Vissa förstår under genomgången, andra förstår när de ser och en tredje grupp förstår när de får prova på själva. Vissa kopplar det direkt för, andra behöver höra det två, tre, fyra, fem eller ännu fler gånger innan det tänds en lampa ovanför huvudena på dem.

Vissa saker är lättare än andra, men det handlar väl mycket om inställning och viljan att lära sig. Egentligen tror jag att alla kan bli överläkare på Karolinska, om vi bara skulle vilja. Jag vill inte. Du kanske vill. Det handlar om viljan att vilja tillräckligt mycket.

Hur gör du när du ska lära dig något nytt?

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.