Red.Fit – Libresses nya kampanj för mens och träning

Libresse har släppt en helt ny kampanj på en helt ny nivå – Red.Fit

Kommer ni ihåg mitt inlägg om c-uppsats-planer? Om att jag funderar på att skriva om hur menstruation påverkar prestationen? Jag har äntligen hittat någon som gör det. Och det i ett bra syfte också. Georgie Bruinvels är fysiolog och forskar om kvinnliga idrottare (drömmen) och menstruationen. Georgie är helt med i den här kampanjen och delar med sig i den här kampanjen om fakta och sånt som är bra att veta. Äntligen!

I senaste avsnittet av träningspodden diskuteras det också om mens och prestation. Det där om att veta hur mensen påverkar sin egna prestation, oavsett om du är elitidrottare eller någon som går promenader fyra gånger i veckan. Otroligt viktigt och bra ämne, lyssna på det avsnittet.

Libresses hemsida finns det olika ”polls” du kan fylla i, och i skrivande stund har 1 av 10 svarat ”skippar träningen” på frågan ”hur brukar du förhålla dig till mensen när du tränar?” Är inte det ganska sjukt/tråkigt? En av tio skiter i träningen.

Red.Fit

De har delat upp mensen i fyra delar; bleed, peak, burn och fight. Första är ganska självklar, det är här du har din mens. Ungefär fem dagars fas, och själv kan jag meddela att den här fasen är min segaste fas. Allt gör ont, men vet ni vad? Ni kan faktiskt träna bort det värsta! Stretcha lite, ta en promenad eller träna på precis som vanligt. Testa vad din kropp behöver.

Peak är fas nummero två, fasen där du har mest Östrogen i kroppen. Här är det vanligt att du känner dig i toppform, eftersom du har ett högt värde av må-bra-hormoner seratonin. Burn är nummer tre i red.fit, och den här fasen kan göra att du är lite känslig, det är jag oftast… Försök köra på som vanligt, och fokusera här på att äta bra mat så du har ett så stabilt humör som möjligt (det försöker jag åtminstone). Fas fyra kallas fight, och det är här kämpandet med PMS är. Här är det också viktigt att ha tydliga mål att jobba emot.

Libresse har även skapat träningsvideos för varje fas – här är Burn-fasens träningspass.

Sjukt intressant kampanj och jag blir verkligen sugen på att lära mig mer om mens, om träning och om hur kvinnokroppen fungerar. Vi är väldigt komplexa känns det som. Längtar tills c-uppsatstiden kommer, är nästan 100 på att det är det här jag vill skriva om!

Lovisa och Jessica pratade mycket om att skriva ner sina tankar i avsnittet jag länkade ovan. Att skriva ner hur det känns idag, och jämföra hur det kändes månaden innan eller förra året i samma fas i mensen. Har ni koll på sånt där? Har ni koll på er mens-cykel? Jag har ingen koll alls på mitt humör och min prestation i relation till min cykel, det kanske jag skulle börja kolla närmare på.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.