Pluggtisdag eller om att våra kroppar är smarta

Namnlös

Tentaplugg, tentaplugg, tentaplugg. Jag är så trött på kolhydrater och fett och allt annat nu. Jag kan inte ens se på min tallrik med pasta och grönsaker utan att tänka att det är en bra kolhydratsuppladdning inför träningspasset ikväll, och att jag ska tänka på att få i mig proteiner efteråt, tillsammans med kolhydrater om jag vore en elitidrottare. 

Det mesta som står i den där boken är riktade till elitidrottare och en som jag (som tränar lite för att må bra mest) bör ta de där råden med en nypa salt. Dock inte vad jag tänkte prata om idag, utan idag vill jag berätta om hur fantastiska våra kroppar är.

clara toll

Våra kroppar är helt otroliga. De är otroligt anpassningsbara och kan tackla det mesta vi utsätter dem för. Som att äta kolhydratsfattig kost och ändå kunna prestera. It’s all amazing. 

I boken står det en hel del om olika studier på dieter, och även om boken är gammal (sen 2007, 9 år av nya studier) så stämmer de grundläggande mekanismerna. Det finns mycket prat om vilken diet som är bra och vilken som är mindre bra, men vet ni vad? Våra kroppar kommer anpassa oss till vilken diet vi än väljer och de kommer försöka göra det absolut bästa av situationen, för de vill att vi ska alltid kunna prestera på topp.

Våra kroppar är smarta

Väljer du att äta en kolhydratsrik kost kommer din kropp lära sig att använda kolhydrater som energikälla. När du tränar kommer det forsa runt glukos till dina muskler och de kommer hoppa av glädje vid åsynen av varje glukosmolekyl, och poff säger det och sen har du massor med energi till dina träningspass.

Precis som det kommer hända med en fettrik kost. Din kropp kommer använda det fett du stoppar i dig och göra allt för att utvinna så mycket energi den kan till dina löppass i vårsolen (även om det haglar, so don’t worry) och du kommer helt plötsligt ha en skyhög fettförbränning istället för kolhydratsförbränning. Why? För att du äter fett och det är vad kroppen har att förbränna. Logiskt? Ja. 

Skulle du välja att äta en proteinrik kost kan du läsa det här inlägget av Nicklas på träningslära.se, där du kan läsa om hur kroppen lär sig använda protein som energikälla .

Summa summarum: Kroppen kommer hitta energi i det du stoppar i dig. Vissa saker är mer energifattiga än andra, så jämför inte på grammet utan jämför i så fall på kalorierna. Våra kroppar är ändå ganska fantastiska. De är grymma på att använda det vi stoppar i oss.

Sen finns det fördelar och nackdelar med varje ovanstående kosthållning eller andra dieter som finns därute, men det är en annan fråga. Jag rekommenderar att ha en bra balans mellan alla tre och att tänka på att få i dig av allt som är essentiellt så kroppen kan fungera optimalt. Så du kan prestera på dina träningspass. För du tränar väl?

Källa: Kursboken ovan och träningslära.se

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.