Pluggmåndag eller om att optimera sin träning genom kosten

plugg

Tre dagar kvar idag. På torsdag smäller det.

På torsdag har vi tenta i nutrition. 

Först ska vi redovisa en kort grej imorgon, prata lite om kostregistrering och hur en ska tänka gällande olika idrotter och olika kroppsupplägg. Sen blir det en kort frågestund och sen så sitter vi väl där och gråter ihop om GLUT-4, LDL och EAA.

Än så länge har jag inte drömt om mat, men det kommer säkert inatt. Eller ja, mat, det drömmer jag alltid om…, men inte om nutrition och alla de ord och synteser vi ska kunna. Inte än. 

Dock känns det ändå ganska bra, jag känner att jag har ganska bra koll på områdena. Kolhydrater, fett och proteiner. Vitaminer och mineraler. Ämnet jag gillar mest vi ska kunna nu är dieterna och ätstörningarna. Gillar att lära mig om hur vi påverkas av varandra, av sociala medier och vår egna inställning till mat. Gillar alltså inte själva ätstörningarna, men som tränare är det otroligt viktigt att lära sig känna igen ätstörningar och veta hur en (utan legitimation) kan arbeta med att förhindra och motverka ätstörningar.

Mycket tror jag handlar om att ha en bra dialog med sina adepter/klienter/spelare. Att visa hur en ska göra för att optimera träningen, utan att bli lidande. Att få sina spelare att förstå att vikten kanske inte alltid är det viktigaste, men i andra idrotter så kanske vikten är allt. Estetiska idrotter, kraftidrotter, konditionsidrotter, styrkeidrotter, och andra idrotter – alla har olika krav på utförarna.

Hur får en sina adepter att prestera i situationer som kräver en prestation under flera timmar? Eller bara 10 sekunders sprint? Eller två x 30 minuters bouts? Och kan jag ge samma rekommendationer till två olika spelare?

Ska jag ge samma rekommendationer till en elitidrottare som tränar fem timmar varje dag som till en motionär som tränar tre gånger i veckan? Kanske är ett ganska lätt svar, men vad ska en då rekommendera elitidrottaren att äta och vad ska jag rekommendera motionären? Vad för fettenergiprocent ska jag rekommendera eliten i handboll, vad ska jag rekommendera eliten i tyngdlyftning?

Tentan på torsdag blir rolig… 😉

Annars så är livet gött, GoT-säsong 6 började fantastiskt, och jag tänker mysträna lite ikväll, bara för att jag nästan är frisk nu. Lite enkla marklyft och lite lätta bicepscurls. Saker som jag mår bra av. Bara få känna lukten av ett svettigt gym igen. 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.