Pia Sundhage var med på Fotboll För Alla Tjejer!

Fotboll för alla tjejer

So this happened.

Fredagen den 7e oktober, en dag jag alltid kommer komma ihåg. Det var dagen Pia Sundhage kom och var med på vår fotbollsträning. Det var helt sjukt.

Hon kom och var med på träningen, visade några av tjejerna hur man sätter ett skott och sen satt hon och jag och pratade om att vara en ledare i ett lag samtidigt som laget spelade. (!!!!!)

Hur ofta kan man säga att man suttit och pratat ledarskap med Pia Sundhage liksom? 

Det bästa var att det var så avslappnat. Hon kändes intresserad och liksom brydde sig om mig och hur jag tänkte på ledarskap, samtidigt som jag ställde massor med frågor om hur det är att ha varit tränare i tre (!!!) landslag, och ja, lite om att vinna ett OS-silver. 😉

fotboll för alla tjejer

Elitidrott och breddidrott

Pia berättade att hon aldrig varit en ledare i en bredd-idrottsförening, utan bara jobbat med eliten, och hon var väldigt nyfiken på hur jag kunde sitta så avslappnat bredvid när matchen pågick och inte vilja gå in och styra och ställa, berätta vad de kunde göra bättre i vissa situationer och hur de ska tänka. Eftersom hon senaste åren har jobbat med ett lag som ska vara det bästa i världen så är hon van vid att laget alltid ska utvecklas, alltid ska vinna, alltid ska vara bäst.

Mitt lilla lag däremot, ja, de har precis förstått vad en frispark är. Eller ett inkast. Och hörnor, det har de också börjat förstå. Vi har inte ens pratat om ytor, om väggspel, om att visa sig för sina medspelare och allt sånt där. Och eftersom Pia är på en helt annan sida än vad jag är av samma idrott, så var det helt främmande för henne att jag som tränare bara kunde sitta vid sidan och låta spelarna själva hitta vägarna.

För målet med Fotboll för alla tjejer är inte att skapa ett vinnande lag, spela i en serie och allt vad det innebär. Målet är att ha ett sammanhang där spelarna får utveckla sig själva i idrotten och egentligen bara ha ett ställe att umgås på.

Fotboll är en ganska häftig sport. Antingen är man på min sida, med en liten grupp som bara träffas för att umgås och ha rolig en gång i veckan, eller så är man på elitsidan som Pia Sundhage, där det går att leva på idrotten.

pia sundhage

Att ha träffat en stor förebild

Det ovan var en grej av allt vi diskuterade. Det bästa var att hon var så närvarande. Så medveten. Så lätt att prata med, och att hon verkligen ville dela med sig.

Jag skulle inte tacka nej till att arbeta med vad hon gör, eller liknande, och OM (kanske när) jag gör det, då ska jag vara som henne. Min version av vad hon är. 

Hon är min förebild, och jag hoppas verkligen att jag i framtiden också är någon annans förebild. Att någon annan ser upp till mig och beundrar det arbetet jag gjort.

8 Comments

  1. Vad otroligt roligt och häftigt! Är inte jätteintresserad av fotboll, men coolt att träffa förebilder osv.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.