Om att vinna när man spelar som ett lag

Inte många har undgått hur Island vann över England igårkväll va? Även om mitt hjärta är närmare England så måste jag ge den här vinsten till Island, för de förtjänade den big time. Det jag såg av matchen (andra halvlek) så kändes det som att Island spelade som ett lag mot elva individuella spelare från England.

Ett lag mot elva spelare.

Inte två lag mot varandra. Det är lite det som jag inte gillar med fotboll. Det har blivit en sån stor grej med alla superspelare att man glömmer bort att det är en lagsport. 

Det är individuella spelar hit och dit. Det säljs spelare dit och den där spelaren ska spela i det laget, och den andra ska spela på andra sidan landet. Laget glöms bort. Spelarna blir i fokus.

Vi kan ju se vårt eget lag som exempel. Zlatan är kungen. Det har väl ingen missat vid det här laget, inte ens de som avskyr fotboll? Allt fokus på honom och de andra spelarna glöms bort. När Sverige spelade såg jag mest 11 spelare som sprang runt och jagade boll på planen, inte ett lag som tillsammans jobbade mot ett gemensamt mål.

Det sågs även igårkväll när England spelade. Det var elva individuella spelare som själva skulle fixa målen. De andra stod mest och kollade på när spelare efter spelare försökte ta sig in mot mål. Istället för att använda sig av varandra och hjälpa varandra, istället för att läsa spelet och blockera motståndare, visa sig för sin medspelare och allt vad som behövs när man ska spela som ett lag, ja, istället för det krävs för vinst i en lagsport.

Det är som att fotbollsvärlden glömt bort vad fotboll handlar om.

Och det är som att Island kom igår och visade vad fotboll verkligen handlar om. Kärleken till sitt land. Gemenskapen i laget. Spelet mellan spelarna, mot det gemensamma målet. De visade att man behöver alla elva spelare i ett lag. Inte en mer, inte en mindre. Det går inte att vinna en match med bara två spelare som kämpar. De behöver alla. Varenda en.

Det var inget magiskt de gjorde igår. De bara spelade som ett lag. Men det blev magiskt.

Det blev speciellt magiskt när jag insåg hur lik islänningen med skägget var Ragnar Lodbrok i Vikings. Skägget. Leendet. 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.