Kursstart eller om att träna med en sjukdom

Igår hade vi kursstart; Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och behandling. En intressant och viktig kurs, med fokus på hur träning kan underlätta behandling av sjukdomar som bland annat diabetes typ 1 och typ 2. Vi kommer lära oss om vad som faktiskt händer i kroppen när en får astma, KOL eller någon annan sjukdom, och framförallt hur en ska anpassa träningen utefter sin fysiska förmåga.

För alla de sjukdomar vi kommer läsa om är det viktigt att tänka på när måltider ska tas i samband med träning, hur träningspasset ska se ut och hur allting ska gå till för att kroppen ska reagera så bra som möjligt utefter just den sjukdomen individen har. För att en med diabetes typ 1 ska kunna undvika hypoglykemi behövs insulindoserna ses över, så att kroppen kan prestera normalt.

Det här är något jag tror de flesta diabetiker vet om, eller de som har någon annan sjukdom, som artros eller osteoporos, eller någon annan vi ska läsa om, men som tränare kanske en inte alltid har samma koll på läget. Som tränare har en oftast stor kunskap kring träning, och förväntas kunna planera träningar utefter varje individs förutsättningar; och då blir det ännu viktigare att vara observant.

Det ska bli intressant att läsa om vilka träningsformer som kan påverka positivt, vilka som ska undvikas och hur en ska tänka kring personer med diabetes som vill springa ultramaraton.

Finns det någon av er som tränar med någon sjukdom?

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.