Varför du inte får några resultat även om du tränar och tränar

Något jag ofta får höra är att det är verkligen så svårt att få resultat från träningen. Jag går inte ner i vikt/går inte upp i vikt/klarar inte den där tiden/orkar aldrig lyfta mer. Vad du än har för mål är det ju tråkigt att aldrig få några resultat, eller hur?

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om träningsprinciper, ett inlägg som är viktigt att läsa om du vill förstå på djupet varför du inte får några resultat. Det handlar om återhämtning, om belastning, om progression och så vidare.

Idag tänkte jag försöka förklara på en mer basic-nivå vad du behöver tänka på för att nå dina mål:

Du behöver ett tydligt mål.

Alltså. Verkligen. Du behöver ett mål som säger exakt när du ska nå det, exakt vad du ska uppnå och exakt hur du ska göra för att nå det. Ska du springa milen under 60 minuter? Okej, när ska du klara det? Vad krävs av dig för att komma dit? Vilken kunskap behöver du? Vad behöver du träna på? Bara att springa? Snabbhetsträning? Mängdträning? Fundera på vad du behöver för att komma till ditt mål och bestäm dig när du ska nå det. Ju tydligare desto bättre. 

Du behöver en tydlig planering.

Du behöver en tydlig planering för ditt mål. Okej, om du nu ska springa milen på 60 minuter så behövs en tydlig planering när du ska träna inför det här. När ska du springa intervaller? När ska du springa långt, längre än milen? Här är det viktigt att du bestämmer tider för när du ska springa, gärna med någon annan, så att det verkligen blir av och att du inte kan skita i det. Ju tydligare planering desto lättare kommer det bli för dig att genomföra planeringen så du når ditt mål.

Vad händer om passet inte blir av?

Något jag märkt hos vissa kunder som inte planerar tydligt är att om de missar ETT pass så kanske de missar nästa pass och det tredje passet blev dåligt och det fjärde gick inte för då var det något annat och sen…. Sen var det slut med träningen. Istället är det bra att ha en planering för vad som händer om inte passet blir av. Ska du träna måndag, onsdag, lördag, så kan du ha ett extrapass som du kör torsdagen eller fredagen exempelvis. Tränar du fem dagar i veckan men inte hinner ett pass, ja, men då kanske det inte gör något, om du alltid tränar fem pass annars.

Något som är viktigt är att inte få dåligt samvete för det inte-gjorda-passet. För det blir aldrig bra om du har något pass väntande så du kör dubbla pass veckan efter. Låt istället kroppen vila och om du verkligen vill träna fler pass veckan efter, hitta på något annat, något nytt. Testa ett nytt gruppträningspass eller ta en cykeltur. Testa ett nytt gym eller så kanske det är dags för dig att prova det där intervallpasset i den där backen…?

Men jag får fortfarande inga resultat?

Andra saker som är viktiga är sömn, kost, stress och så. Att äta näringsrik mat, att sova om nätterna och att inte försöka stressa. Att äta så lite onyttigt som möjligt om målet är att gå ner i vikt och att ta hand om sig själv. Ska du ner i vikt så kanske du inte ska stirra dig blind på vågen, men det här kräver ett helt inlägg för sig själv. Det viktigaste är att ge dig själv tid. Att nå ett mål tar tid. Att bli bra på något tar tid.

För att få resultat behöver du vara ärlig mot dig själv.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.