10 anledningar varför företagande är det bästa jag vet

företagande

Igår firade jag att mitt företag fyllde ett år, och ja, för att spinna vidare på det vill jag idag berätta om varför det är så himla kul att driva företag. Jag tar med mig ett gäng företagare i det här blogginlägget, så ni får inspireras av dem också!

1. Du får jobba med det du älskar.

Malin är lifestylecoach, som helt vänt om i sin karriär. Från att ha jobbat som chef och numera jobbar hon som coach i sitt företag Your Lifestyle Coach. Hon säger: Vi har ett liv och vi kan uppnå allt vi vill, bara vi bestämmer oss för det. För mig är friheten och passionen det viktigaste med att vara egen företagare. Jag har möjligheten att varje dag kunna välja vart jag vill jobba och på vilket sätt. Att hjälpa andra att följa sina drömmar ger mig energi och glädje.

Alla behöver inte vända om helt i sin bransch, utan det du kan göra i ditt företag är att jobba med det du älskar. För mig är det träning, för Malin är det personlig utveckling, och för dig är det något annat kanske.

2. Du behöver bara jobba med det du tycker är roligt.

Allt annat kan du anställa någon att lösa, eller hyra in olika tjänster. Det kanske kostar en del, men två saker: 1) de du hyr ÄLSKAR det de blir inhyrda för vilket gör att de kommer göra det så himla mycket bättre och 2) du får mer tid att göra det som du brinner för vilket gör att du får mer tid till att tjäna pengar.

3. Du blir experten på ditt område.

En del av er känner igen namnet Teknifik. Det är Elin Häggberg som ligger bakom namnet, och på hennes blogg kan du hitta det mesta om tekniska prylar och saker som händer på internet. Där får du grundläggande guider och en hel del information om vad som händer i teknikvärlden. Förutom det är hon med som teknikexpert i Aftonbladet morgon och ja, eftersom hon har nischat sig och verkligen hittat sin målgrupp och vad hon ska göra på sin blogg, så har hon blivit en expert. Precis som du också kan bli, i din bransch. 

4. Ditt namn blir ditt varumärke.

Linda Hörnfeldt. The Queen of Influencer Businesses. Frågade om jag fick ta med henne i det här inlägget, fick ett ja, och sen fick jag det här: Jag hade en skådespelarlärare som sa en gång ”var stolt över ditt namn, det är det som kommer bli ditt varumärke”. Linda är VD för Influencers of Sweden, hon har drivit sin blogg i över tio år och hon har två poddar. Allt handlar om företagande, så gissa vem som har blivit ett starkt namn i företagsvärlden? Jo, Linda Hörnfeldt.

Vad hon är riktigt bra på är att alltid presentera sig med hela sitt namn, och säga det med kraft. När man lyssnar på hennes poddavsnitt eller när jag har träffat henne så, ja, det syns att hon är stolt över sitt namn, sitt varumärke. Kolla här när hon var i Riksdagen och föreläste om influencer marketing.

5. Du får gå på mängder med företagsmingel.

Det här är bland det roligaste jag vet. Att träffa andra drivna människor, hitta nya kontakter och bara prata och umgås med andra. I början (speciellt om det är ett nytt mingel) är det lite svårt att komma in i hur det går till på just det stället, så det jag tycker är viktigt är att inte ge upp. Det är bara att vara trevlig, ta för sig lite grann och försöka hitta de där guldkornen. Kanske kommer den där personen i det företaget ha DEN kontakten du verkligen behöver. Vem vet vem du kan träffa… 😉

Ett företagsmingel i Örebro jag tycker himla bra om är Promotionmorgon. Ett ganska lugnt med väldigt mysigt företagsmingel med frukost och lite olika presentationer och så. Himla bra grej.

6. Du kan tjäna bra med pengar utan mellanhänder.

I PT-branschen blir det inga stora förtjänster när man jobbar…. men det hade blivit ännu mindre om jag hade varit anställd som PT. Som företagare kan jag också bestämma över vart pengarna ska gå. Ska de läggas på lokalhyra? Ska de läggas på att köpa en bra kaffemaskin? Eller vad vill du att pengarna ska gå till? I andra branscher går det att tjäna ganska mycket mer pengar, men det blir likadant där. Ju mindre mellanhänder, desto mer pengar till dig! 😉

7. Du kan jobba genom att vara aktiv på facebook.

Om Linda är the Queen of Influencer Businesses så har vi Linnea, the Queen of Facebook Marketing. Att kunna jobba och samtidigt hänga i sociala medier kanske låter konstigt, men jag tjänar faktiskt det mesta av mina inkomster tack vare mina sociala nätverk, till exempel min facebookgrupp Frihetsprenörer. Som en alldeles fantastisk extra bonus gör det också att du lär känna massor av intressanta och fantastiska människor från alla möjliga delar av världen. Jag är så tacksam för vad Facebook har gjort för mitt företagande.

Linnea skapade en grupp på facebook för att ha en plats där entreprenörer kan nätverka, och där når hon en hel del som sen blir hennes kunder. På samma sätt har jag startat en fb-grupp där jag når mina kunder. Min grupp handlar om träning, hennes om kommunikation, vad kommer din handla om?

8. Du får bestämma över din tid.

Tidscoachen Dorotea berättar här om tid, för… vem annars kan tid bättre än henne?

Som egen företagare har du möjligheten att bestämma över din egen tid. Du styr vilka uppdrag du vill ha, vilken tid du går upp på morgonen och när det är dags att ta en paus. Att bestämma över sin tid är dock inte likvärdigt med att ha en låg arbetsbelastning så det gäller att, trots det sköna att styra sin tid själv, planera sina dagar med både startid, arbetsinnehåll och sluttid. Det bästa med att själv bestämma över sin tid är att man kan ta långa lunchmöten med en entreprenörskollega eller rentav spontant bestämma att åka med familjen på semester. Tiden är din egen. Använd den väl.

9. Du får bestämma allt.

Kanske inte exakt allt om du jobbar med någon annan, eller om du frilansar i ditt företag, men du får ändå bestämma. Du kan ju bestämma vilka du jobbar med om du frilansar, du kan bestämma vart ni köper in material från, du kan bestämma vart ni ska jobba, hur ni ska jobba och vilken inriktning. Vilka värderingar ska du ha? Vilken målgrupp?

10. Du kommer att utvecklas.

Alltså vilken resa det är att driva företag. Det är så mycket man lär sig, så mycket man måste fundera över och ja, det händer så mycket i en själv när man startar igång, men också om man har drivit företag i fem eller tio år. Vill du att ditt företag ska utvecklas kommer även du som privatperson utvecklas.

 

Att bestämma mig för att driva företag är bland det bästa jag gjort. 

13 Comments

  1. Kul att få vara med Clara!

    Håller helt med Linda Hörnfeldt att det är ett härligt att få vara del av ett gäng duktiga entreprenörer!

    Malin Hammar-Blomwall – Your Lifestyle Coach

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.