Om att fundera på c-uppsats – med fokus på prestation

Alltså. Vi har inte ens börjat med c-uppsatsen… Men i mitt huvud skriver jag den redan. I mitt huvud diskuterar jag hypoteser, metoder, resultaten jag tror jag kommer få och vad det kommer sluta med i slutet. I mitt huvud är jag redan inne på slutet på Tränarprogrammet. Jag vet ungefär vad jag vill att det ska handla om… Något med psykologin och något med prestation. Vad det landar på, ja, det märker vi. Någon gång.

Jag har nog tre huvudidéer, varav en av dem är den jag funderar allra mest på. Det handlar om mens. Mens och idrott. Mens och prestation. Mens och att vinna. Hur påverkar mens prestationen hos elitidrottare? Har ens elitidrottare mens, de som pressar sig så hårt? Ni vet, de som sägs ha ätstörningar så det skriker om det. 

Det känns som det finns SÅ MYCKET TABU kring mens och prestation. Hur töntigt är inte det? Mens är liksom lika naturligt som att du har två ben, och det är liksom det som kommer hänga med om du föds med en livmoder. That’s it och det är bara att acceptera.

Jag vill veta om mens kan påverka din prestation eller inte. Jag vill veta skillnaden inom olika idrotter, jag vill veta skillnaden inom olika lag i samma idrott, jag vill veta skillnaden inom olika divisioner. Jag vill veta skillnaden på din prestation om du är individuell idrottare eller en lagspelare.

taizé

Vart är jag påväg? No one knows.

Sen funderar jag även på hur träning på arbetet faktiskt påverkar dina anställdas prestation. Vad kan 1 minuts rörelse ge var tjugonde minut? Vad ger det inte? Hur påverkar det dina siffror i slutet av dagen? Hur förändras försäljningen hos ett gäng telefonförsäljare?

Sånt som är intressant ur mitt företags synpunkt. Sånt som jag kan trycka på när jag vill sälja in mitt företag till annat. Liknande hade varit intressant att se hur försäljningen förändras om de anställda börjar träna varje morgon i tjugofem minuter OCH sen går en promenad på tio minuter på eftermiddagsfikan. Eller om den förändras. Blir vi trevligare av träningen? Frisätts det verkligen lyckohormoner?

Visingsö

Taizé på bilden överst och här är Visingsö. Två underbart vackra ställen.

Sen vore det väldigt kul och intressant framförallt att se hur en tränare påverkar sina spelares prestation. Se hur tränare som är taskiga mot tränare som är snälla påverkar. Här tänker jag nog framförallt hos barn som har sina föräldrar som tränare. Ställa frågor om hur de upplever sina tränare, om de känner press från dem, om hur jargongen är i laget, och hur spelarna själva upplever att de presterar.

Här tror  jag att jag skulle kunna skriva en uppsats om min egna erfarenhet av tränare, men det kanske inte är tillåtet… 😉 Jag minns kanske inte 100 procent av min egna fotbollskarriär (den idrotten jag sysslat med längst), så det kanske blir konstigt, plus att det blir väldigt partiskt.

Det vore också intressant att undersöka barns tro på sin egna prestation i jämförelse med hur de upplever hur deras medspelare presterar. Att se om lagmedlemmarna påverkar. Och kanske då se hur det är i jämförelse med individuella sporter. Det här är ju ännu mer intressant, med tanke på hur Svenska idrotten just nu jobbar med att barn ska vara barn och inte ha tävling i låg ålder, hur de vill att barn ska fortsätta med sina idrotter längre och så vidare.

Det med menstruation blir nog det jag kommer göra. Tror jag. Mest intressant och sådär just nu. Aja, sju månader kvar. 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.