Ät 10 % skräp.

hälsosam mat

Jag får ofta frågor om hur man ska äta. Hur en ska tänka kring alla de miljarder råd som kommer dagligen och invaderar våra hjärnor så de börjar omarbeta informationen till att ge oss ångest och ja, de får oss att må dåligt. Kanske är det inte syftet från början, men råd efter råd efter råd gör att våra hjärnor inte orkar mer.

Så, därför tänker jag nu ge er ett råd. Det sista rådet ni ska lyssna på angående kosten. Håll i er; här kommer det =

Ät 10% skräp i veckan. 

Fokusera på att äta bra mat 90% av din vecka, och unna dig en gång i veckan. En eftermiddag, en kväll, en något. 

Äter du hälsosam och god mat under 90% av din vecka har du råd att äta på max en gång, din kropp ligger på plus ändå, så den klarar av 10% dåligt också.

Nyttig mat behöver inte vara tråkig. Nyttig mat kan vara som den här salladen ovan, med massa grönt och goda saker i, men nyttig mat kan också innebära hemlagad mat, som du har kontroll över. Ugnsstekt lax med fetaost och potatisklyftor, himlans gott och nyttigt i mina ögon (kanske inte överöst med fetaost, men lagom mängd).

Det är otroligt tråkigt att vara helt fast i att vara helt nyttig, jag tycker det är bättre att låta sig unnas en gång i veckan. Planera in när det är, så har du något att längta efter. Ska du iväg på något, ja, men då är det okej med två dagar. Viktigt är också att inte känna att en behöver kompensera. Äter du onyttigt två gånger en vecka, behöver du varken träna mer eller kompensera med ingen onyttig dag veckan efter, utan bara unna dig.

Problemet är när du äter onyttigt VARJE dag, men en gång i veckan, eller två, det är okej. Det handlar om en balans. Min balans är inte riktigt på 10% skräp, men det strävar jag efter. Jag ska också bli bättre på att planera in mina skräptillfällen, och jobba mer aktivt för att inte falla ner i gottegropen.

Hur tänker du kring cheatdays eller om att äta nyttigt?

 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.