Alla-hjärtans-dag-träning och vikten av att variera sin träning

Tyngdlyfning

Idag tog jag med två av mina spelare i Nerike Knockouts ner till ÖKK för att introducera dem i tyngdlyftningsvärlden. Tyvärr fastnade de inte på bild (bilderna blev suddiga…..) MEN det viktigaste var att de var starka. Och coola.

Efter några försök satt de båda två i bottenläge med vikten över huvudet och såg allmänt coola ut. Som om de aldrig hade gjort något annat i hela sitt liv. Efter det körde vi några set benböj, och tränade på axelstyrka.

Vet ni vad jag tycker är viktigt? Att variera sin träning.

Att göra olika träningspass och inte låsa sig fast vid en sorts träning.

Jag tror inte det finns någon som skulle säga att det är logiskt att bara träna på en övning hela tiden. Tänk dig någon som bara skulle träna bicepscurls. Hen skulle ha de största biceps världen någonsin skådat men resten av kroppen skulle vara förstörd (förstörd som i varken proportionerlig eller skadefri).

Inte heller skulle jag säga att det är bra att bara träna fotboll. Eller bara träna Roller Derby. Bara löpträning. Bara tyngdlyftning. Bara golf. Varför? För att du belastar bara de muskler som den sporten/övningen kräver.

Tänk om du är en blocker i roller derby, en stabil blocker som är GRYM på att hålla jammern i åtminstone 30 sekunder bara genom att vara explosiv i sidled och veta exakt var jammern är. Den blockern stark på en viss del, vissa muskler… men hur är det med de musklerna som gör att du orkar springa långt rakt fram? Tränas dem? Eller tror ni blockern skulle ha nytta av att träna löparmusklerna också?

Jag tränar för att bli stark. Stark för mig är när jag klarar göra saker som jag inte klarat tidigare. När jag kan göra allt vad jag tänker att starka personer kan göra. Därför tränar jag tyngdlyftning främst, med komplettering av vanlig gymträning, roller derby och fotboll. Jag varierar vad jag gör för att belasta så många muskler som möjligt. Styrka får jag på gymmet, uthållighet och kondition får jag av derbyn och fotbollen.

Vill man bli bra på något så är det en bra idé att träna på det många, många, många, många gånger, vilket också stämmer inom idrotten. Men, ett tips från coachen, är att inte bara träna på din idrott utan att göra andra saker runtomkring. Belasta andra muskler du egentligen inte behöver, träna överkroppen även om du bara använder underkroppen. Träna på att springa i sidled om du alltid springer rakt fram. Testa någon ny idrott eller något nytt träningssätt, som ett nytt pass de kör på gymmet där du tränar.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.