10 tips för att minska stressen

Något jag INTE GILLAR är att stressa. Mår verkligen inte bra när jag gör det, vilket jag kan tänka mig att ni inte heller gör. Det är inte heller bra för kroppen att ligga på för höra stressnivåer, så därför tänkte jag idag dela med mig av tio punkter på hur jag gör för att minska stressen.

  • Acceptera att du är en människa. En människa klarar inte vad som helst, om människan inte får äta, vila och röra på sig. Du behöver inte göra allt. Lite orkar du. Inte allt. Det är alltså helt okej att säga nej till saker, även om du vill säga ja.
  • Organisera. Tänk igenom vad det är som ska hända. Vad du ska göra under dagen, under veckan eller nästa månad. Gör en planering. Lägg till lite ”in case off”, så att du har en plan B om A inte fungerar.
  • Gå upp när klockan ringer. Det fungerar inte alltid för mig, men när det gör det, alltså, vilken grym dag jag får. Det är som att kroppen bara ”yes, hon tar hand om mig” och bestämmer sig för att ge mig en grym dag. Tack kroppen! 😉
  • Gör något du tycker om varje dag. Det behöver inte vara något avancerat, men något som får dig på bra humör. Jag lyssnar på podcasts som den fantastiska resan bland annat, en podd som alltid får mig på bra humör. För din del kanske det handlar om att ringa en bra vän, planera in något kul som ska hända i helgen eller bara ligga i soffan en kvart och filosofera. Extra viktigt är detta på måndagar; eller vilken dag som nu är din tyngsta dag.

paradiscykling

Här cyklar jag med min favoritsyster. Har visserligen bara en men hon är min favorit!

  • Var ute i naturen. Det sägs att vi mår bra av att vara utomhus. Det är något jag tror stenhårt på. Har du inte tid, ja, men, vet du vad? Du kan alltid transportcykla, då hinner du både träningen och naturen på samma tid. Dubbelbra kombo.
  • Umgås med vänner. De som får dig att skratta bort stressen. Har du inte tid, ja, men ring någon vän när du cyklar hem från jobbet. Det är naturen, träningen och vännen; TRE flugor i en smäll. Kan obviously inte bli bättre än så? 😉
  • Stanna upp! Mitt i en stressad situation; stanna och fundera över vad det är du egentligen håller på med. Varför stressar du? Finns det något som kan påverka så du stressar mindre? Vad kan göras åt problemet du stressar över?

claratoll

  • Träna. Och planera in din träning. Träning hjälper ordentligt mot stress, men inte speciellt mycket om det är en stress att komma iväg till gymmet. Förbered dig istället för att träna med den tid du har och gör så bra du kan. Träning är viktigt, speciellt för en som tränar.
  • Stressfri miljö. Jobba inte i en miljö som är stressig. Öppna kontorslandskap med fem telefoner som ringer hela tiden och någon annan som springer runt och en tredje som sitter och skrattar högt i ett hörn, och här ska du koncentrera dig. Jag vet inte vilka miljöer som stressar dig, men skapa en miljö som du kan koncentrera dig i. Så få saker som stör din uppmärksamhet när du arbetar, för bästa möjliga prestation.
  • Var kärleksfull mot dig själv. Det blir liksom inte bättre av att du stressar upp dig själv för att du är sen eller för att du glömt något viktigt. Tänk istället att du får förbereda dig inför nästa dag på ett annat sätt, lägga fram allt du kan behöva dagen efter och förbered en god frukost som du längtar till, blir väl lättare att komma upp ur sängen då tänker jag!

Har du några bra tips för att minska vardagsstressen?

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.