Vilken diet passar dig?

kyckling och pasta

Imorse cyklade jag runt halva stan (åtminstone till stan och sen till universitetet och hem) och lyssnade då på fitnesspodden, ett av de första avsnitten där Andreas Guiance gästar. De pratar om allt möjligt med träning och kommer in på ämnet kost efter en stund.

Vilken diet eller kosthållning passar just dig? Som du kanske vet finns det mängder med olika sorters dieter och tips för en bra kosthållning, som LCHF eller 5:2, paleo eller att vara vegan (även om veganer kanske inte gör det för själva kostens skull utan för att de inte vill äta djur oftast). I poddavsnittet diskuterar de om det verkligen finns någon diet som är den bästa, utan de tror (och jag) att det handlar om hur du fungerar och hur din vardag är.

Om du till exempel vill gå ner i vikt och din coach säger att du ska äta 1800kcal om dagen så kan det låta ändå ganska mycket, beroende på vad du ätit innan och dina träningsvanor. Är du van vid att äta två gånger om dagen kommer du få två stora mål mat på 900kcal per måltid, är du istället van vid att äta sex gånger om dagen får du helt plötsligt mål som inte får överskrida 300kcal per måltid.

Det handlar bara om hur du själv vill ha det och hur du mår av kosten. Vissa mår kanon av LCHF, andra vill ha mycket kolhydrater (jag) och vissa tycker 5:2 fungerar utmärkt. Hur passar dieter in i ditt liv? Har du testat någon diet och vad tyckte du då?

En stund senare i podden diskuterade de problematiken kring att följa ett träningsprogram eller kostprogram som någon har lagt upp till dig, men att under tiden börja följa andra råd och börja med andra saker under tiden… Tänk på att ett träningsschema är anpassat efter dig, så om du börjar lägga till saker eller ändrar om kan det bli helt fel och så får du inget resultat. Får du ett annat råd, både i kost och träning är det alltid bra att diskutera ditt upplägg med din rådgivare så du kan få ett program som du är nöjd med och du är villig att följa.

För personer som aldrig gått på diet tidigare och är nybörjare i hälsovärlden skulle jag rekommendera att inte hoppa på en diet direkt, utan att bara själv börja laga all mat och sluta med halvfabrikat eller äta mat ute. Börja ät mer grönt, mer frukt, mer fullkorn och mindre vita kolhydrater (vitt bröd, vit pasta osv). Gör små förändringar så du kan skapa goda vanor och försök göra det till en kul grej, se din kropp sakta men säkert börja må bättre.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.