Nu tänkte jag fasta

Och håll era hästar nu. Döm mig inte. Det här är ingen fasta-för-att-gå-ner-i-vikt-fasta.

Det har med min religion att göra. Jag är ju kristen.

Idag är det ju fettisdagen, dagen då vi enligt svensk tradition gärna äter ett par semlor, jag äter gärna tio stycken om jag bara hade orkat, fem kanske är lagom… Beror ju på hur stora de är…

Först så börjar hela den kristna traditionen med tre dagars firande, först på fastlagssöndagen (som var i söndags), sen partymåndagen (vet inte om den har ett namn) och sen fettisdagen då.

Sen börjar fastan på askonsdagen, en dag där vi när jag var liten alltid gick i kyrkan och var med när de dukade av altarbordet och förberedde kyrkan för en tid med reflektion, bön och en tid där man inte har så mycket tillgängligt.

Minns från när jag var liten att vi brukade prata om de som inte hade så mycket under den här tiden. De som kanske inte alltid har mat på bordet alla måltider om dagen. De som kanske inte har råd att ha ett varmt täcke på vintern.

Fasta enligt kristendomen infaller 40 dagar innan påsk och kan innebära att man väljer att avstå från vissa saker i sitt liv man har för att man är ganska så privilegierad.

Det är något jag tänkt på extra mycket här. Här i Egypten, speciellt när jag jobbar på ett all-inclusive-hotell, så får jag allt jag vill ha och behöver så fort jag pekar på det. Jag behöver inte betala för det och jag behöver inte reflektera över något, allt jag vill ha hämtas så fort jag ber om det.

Och det är ju najs, såklart, det ingår ju i arbetarnas jobb här, men det får mig ändå att tänka och reflektera. Reflektera över hur privilegierad jag är ändå.

När man vet att det finns folk bara några kilometer härifrån som inte har mat på bordet alla sina måltider.

Att fasta som kristen kan innebära att man väljer att avstå från vissa saker under en viss tid.

  • socker är nog den vanligaste saken att avstå från, det har i alla fall jag gjort flest gånger.
  • att se på TV eller att använda sin telefon mycket kan också vara en punkt
  • att inte äta kött
  • inte dricka alkohol på 40 dagar
  • inte handla mer än det viktigaste

Många väljer också att spara pengar som man samlar in till Svenska Kyrkans arbete, oftast det internationella arbetet. Ibland har det gått till utsatta barn, ibland har det gått till att bygga upp skolor och ja, det finns många saker som pengarna har gått till.

Jag tänkte fasta från att äta sötsaker och från att svära.

Här på Aqua Vista (med all inclusive) finns det mängder med sötsaker att äta och det är väldigt lätt att bara stoppa i sig sötsak efter sötsak, utan att riktigt reflektera över det. Så att avstå från socker kan bli en pärs, men jag börjar ändå tröttna på allt det söta här.

Sen vill jag också avstå från att svära. Usch, jag har blivit riktigt bra på att svära och jag gillar inte den jag är när jag svär. Så det här är den jag kommer jobba mest med, för det kommer så naturligt att bara slänga ur mig svärord till höger och vänster.

Sen får man, eller jag får iaf, äta sötsaker på söndagar, då är det som en vilodag i fastan, där man får ta del av det man avstår under resten av dagarna, lite som för att orka hela vägen ut.

Så det här kommer jag syssla med nu i 40 dagar från och med imorgon onsdag.

Det handlar inte om att jag vill gå ner i vikt, eller någon annan sån grej, menar inte att shamea någon som vill äta socker eller vill svära. Det handlar om min kristna tro, och att jag vill göra det här och testa mig själv. Utmana mig själv. Svärandet kommer bli det svåraste helt klart, men skam den som ger sig. Jag har ju åtminstone tak över huvudet.

Ställ gärna frågor om ni har några.

Ifrågasätt gärna.

Fastan har mycket med att ifrågasätta och fundera att göra, åtminstone för mig. Så jag kommer ifrågasätta mitt eget beslut mängder med gånger, och reflektera över det här flera gånger om.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.